Η πιο άνετη σέλα του κόσμου

Το Air Seat είναι η πρώτη σέλα με ανάρτηση για ποδήλατα, σχεδιασμένη να προσφέρει άνεση κάτω από όλες τις συνθήκες απορροφώντας όλους τους κραδασμούς, όπως διατείνεται η εταιρεία που το πουλά.

Του Γιάννη Σκουφή

Το Air Seat συνδυάζει μια σέλα με ένα πολύπλοκο μηχανισμό βάσης που λειτουργεί ως ανάρτηση και που απορροφά τους κραδασμούς από το δρόμο. Σίγουρα, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία σέλα με μηχανισμούς απόσβεσης, αλλά αυτή αξίζει μία πιο προσεκτική ματιά χάρη στην απλότητα και την αποτελεσματικότητα που τη χαρακτηρίζει.

Συγκεκριμένα, το πίσω μέρος έχει ένα ελατήριο από ανοξείδωτο χάλυβα που αποσβένει τους κάθετους κραδασμούς, ενώ ένα οριζόντιο ελατήριο στο μπροστινό μέρος απορροφά τις διαμήκεις κινήσεις.

Ταυτόχρονα επιτρέπει στη σέλα να γέρνει ελαφρά προς τα πλάγια ξεκουράζοντας τους γοφούς του αναβάτη, ενώ τα σιλικονούχα προστατευτικά εμποδίζουν την επαφή της σέλας με το πλαίσιο.

Το Air Seat διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις, ανάλογα με το μέγιστο βάρος του αναβάτη (80, 100, 120 και 130 κιλά) και σε δύο επιλογές: από ατσάλι (Air Seat 25) και από κράμα ψευδαργύρου (Air Seat 35) για μεγαλύτερη αντοχή, σε ασημί ή μαύρο χρώμα. Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ -μόλις 250 γραμμάρια (ή 350 γραμμάρια για την Air Seat 35)- και εύκολο στην τοποθέτηση.

Το Air Seat έχει διακριθεί με διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Red Dot Award 2024, και συνοδεύεται από εγγύηση ενός έτους. Η εταιρεία προσφέρει βίντεο με οδηγίες εγκατάστασης και έχει επεκτείνει τις παραδόσεις της πέρα από την Ασία, περιλαμβάνοντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι οι τιμές του Air Seat ξεκινούν από περίπου 45 δολάρια και φτάνουν τα διπλάσια, δίχως να υπολογίζονται τα μεταφορικά.