Φτηνό ή ακριβό λάδι κινητήρα; Αξίζει η διαφορά;

Σε μια εποχή που τα πάντα έχουν ακριβύνει όλοι μας εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές για οικονομία. Πόσο όμως αξίζει η επιλογή ενός φτηνού λαδιού για το αυτοκίνητο μας;

Του Γιάννη Σκουφή

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φθηνό λάδι κινητήρα, μπορείτε να το κάνετε. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να επενδύσετε σε πιο ποιοτικό λάδι. Τουλάχιστον αυτό μας λέει ένα τεστ του καναλιού YouTube Project Farm.

Στο βίντεο αυτό, συγκεντρώθηκαν έξι διαφορετικά επώνυμα λάδια κινητήρα, με τιμές που κυμαίνονται από 12 έως 53 ευρώ το δοχείο προκειμένου μέσω μιας σειράς δοκιμών να προσδιοριστεί η απόδοσή τους.

Ο «ειδικός» ελέγχει παράγοντες όπως το ιξώδες του λαδιού, την αντοχή του σε υψηλές θερμοκρασίες και τη φθορά μέσω μιας προσομοιωμένης δοκιμής τριβής. Επίσης, έστειλε ένα δείγμα από κάθε λάδι σε εργαστήριο για ανάλυση.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Κάθε μάρκα παρουσιάζει υγιή επίπεδα λίπανσης -κάτι που είναι αναμενόμενο μιας και και όλα αυτά τα λάδια τηρούν τα πρότυπα ποιότητας SAE.

Σε αυτό που διαφέρουν περισσότερο είναι στην απόδοσή τους σε διαφορετικές θερμοκρασίες και στα είδη προσθέτων που περιέχουν. Το πιο ακριβό λάδι, για παράδειγμα, ξεπέρασε όλα τα άλλα στις δοκιμές σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι μεγαλύτερες διαφορές εμφανίζονται στα πρόσθετα που ανεβάζουν την τιμή. Όσο πιο ακριβό είναι το λάδι, τόσο περισσότερα πρόσθετα (π.χ. όπως το βόριο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος κ.α.) περιέχει. Τα οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη μακροχρόνια υγεία του κινητήρα.

Η χρήση ενός πιο ακριβού λαδιού λοιπόν δεν είναι απλώς θέμα πολυτέλειας. Οι κινητήρες που λειτουργούν με λάδια πλούσια σε πρόσθετα έχουν λιγότερες φθορές και διατηρούν καλύτερα τη λειτουργικότητά τους μακροπρόθεσμα. Ειδικά αν σκοπεύετε να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας για πολλά χρόνια, αξίζει να πληρώσετε κάτι παραπάνω για να τα αγοράσετε.