Η Kawasaki παρουσιάζει μία μοτοσικλέτα που καίει υδρογόνο

Το υδρογόνο δεν είναι ένα πολλά υποσχόμενο καύσιμο μόνο για τα αυτοκίνητα αλλά και για τις μοτοσικλέτες.

Newsbomb

1'

Του Γιάννη Σκουφή

Η ιαπωνική εταιρία ανακοίνωσε μία πρωτότυπη μοτοσυκλέτα που λειτουργεί με υδρογόνο, προσφέροντας τα πλεονεκτήματα μιας παραδοσιακής μηχανής με πολύ λιγότερες εκπομπές ρύπων.

Βασισμένη στην Ninja H2, η πρωτότυπη μοτοσικλέτα διαθέτει έναν υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα 998 κ.εκ., ο οποίος έχει τροποποιηθεί για να λειτουργεί με υδρογόνο αντί για βενζίνη. Το υδρογόνο εγχέεται απευθείας στους κυλίνδρους, διατηρώντας την παραδοσιακή διαδικασία καύσης.

Εκτός από τον κινητήρα, η μοτοσικλέτα είναι εξοπλισμένη με μικρές δεξαμενές υδρογόνου καθώς και με ένα ενσωματωμένο σύστημα τροφοδοσίας. Αυτά τα εξαρτήματα έχουν τοποθετηθεί στο πίσω μέρος της και έχουν σχεδιαστεί να μοιάζουν με σκληρές βαλίτσες.

Η Kawasaki πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας υδρογόνου στην πίστα της Σουζούκα, κατά τη διάρκεια του 8ώρου αγώνα. Ήταν το αποκορύφωμα μηνών δουλειάς, καθώς το πρότζεκτ ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και οδήγησε σε δοκιμαστικές διαδρομές νωρίτερα φέτος.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η μοτοσικλέτα προσφέρει παρόμοια συγκίνηση με την συμβατική, ενώ εκπέμπει κυρίως υδρατμούς και μια πολύ μικρή ποσότητα CO2, χωρίς τους μεγάλους χρόνους επαναφόρτισης που απαιτούν οι ηλεκτρικές μοτοσικλέτες.

Αν και πρόκειται για πρωτότυπο, η Kawasaki σχεδιάζει να περάσει στην παραγωγή μια μοτοσυκλέτα με κινητήρα υδρογόνου κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Ωστόσο, η εταιρεία επισήμανε ότι ο χρονικός προγραμματισμός και η διαθεσιμότητα σε κάθε χώρα θα εξαρτηθεί τόσο από τις σχετικές υποδομές όσο και από το θεσμικό πλαίσιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή