H Porsche 917K του Steve McQueen αναμένεται να κάνει ρεκόρ

Ένα από τα πιο θρυλικά αυτοκίνητα στην ιστορία του κινηματογράφου, η Porsche 917K του Steve McQueen από την ταινία «Le Mans» του 1971, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία.

Του Γιάννη Σκουφή

Τη δημοπρασία που θα γίνει τον Ιανουάριο έχει αναλάβει ο οίκος Mecum και η συλλεκτική Porsche αναμένεται να πωληθεί για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να κατακτήσει τον άτυπο τίτλο της πιο ακριβής Porsche που έχει πουληθεί ποτέ σε δημόσια δημοπρασία.

Η συγκεκριμένη 917K αγοράστηκε από την Solar Productions (την εταιρεία του Steve McQueen) από την Porsche για να χρησιμοποιηθεί στα γυρίσματα της ταινίας «Le Mans».

Μάλιστα ο ίδιος ο McQueen την οδήγησε εκτενώς στα γυρίσματα και είναι το αγωνιστικό που τερμάτισε στη δεύτερη θέση κατά την αναπαράσταση του πιο διάσημου αγώνα αντοχής στον κόσμο.

Κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο την αξία του αγωνιστικού είναι ότι φέρει την υπογραφή του McQueen, ο οποίος έγραψε στο πλάι: «Finished, Thanks for staying together» («Τελειώσαμε, ευχαριστώ που μείναμε μαζί»). Η διατήρηση του αυθεντικού 12κύλινδρου boxer της «917-022» είναι ένα ακόμα στοιχείο που ανεβάζει την τιμή.

Το αγωνιστικό, γνωστό ως πλαίσιο «917-022», ήταν βαμμένο στα χρώματα της Gulf Racing, όπως και οι άλλες δύο 917K που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή. Η τελευταία φορά που πουλήθηκε σε δημοπρασία ήταν το 2000 για 1,32 εκατομμύρια δολάρια.

Την επόμενη χρονιά, ο διάσημος κωμικός και συλλέκτης αυτοκινήτων Jerry Seinfeld την πρόσθεσε στη συλλογή του. Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο Seinfeld την έχει ακόμα, καθώς ο οίκος Mecum δεν δίνει λεπτομερές ιστορικό ιδιοκτησίας.

Επίσης δεν έχει δώσει ακόμα κάποια εκτίμηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μια άλλη 917K που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας «Le Mans», το πλαίσιο «917-024», πουλήθηκε το 2017 από την Gooding & Company για το αστρονομικό ποσό των 14,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, παρόλο που δεν έφερε την υπογραφή του McQueen, παραμένει έως τώρα η πιο ακριβή Porsche που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Για να δούμε αν η σασί «917-022» θα καταφέρει να θέσει ένα νέο ρεκόρ.