Πωλείται μία από τις συνολικά 21 Porsche Type 954

Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια και πιο εμβληματικά κλασικά αγωνιστικά που ονειρεύεται να έχει στο γκαράζ του κάθε συλλέκτης. Και όχι μόνο.

Του Γιάννη Σκουφή

Η 911 SC/RS Group B του 1984 είναι ένα από τα πιο σπάνια και εμβληματικά αγωνιστικά για ράλλυ που έχουν ποτέ κατασκευαστεί από την Porsche. Πρόκειται για την τελευταία έκδοση της SC/RS που είναι απόλυτα νόμιμη για χρήση σε δημόσιους δρόμους, γεγονός που την καθιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία του Group B.

Η συγκεκριμένη Porsche 911 SC/RS, της σειράς Type 954, είναι 1 από τις μόλις 21 που κατασκευάστηκαν ειδικά για αγώνες και φέρει το προσωνύμιο «Evolutionsserie». Το αγωνιστικό κατασκευάστηκε με ελαφρά υλικά, όπως αλουμινένιες πόρτες, φτερά και καπό, και διαθέτει εσωτερικό εξοπλισμένο με αγωνιστικά καθίσματα από την 935, καθώς και φρένα από την 917.

Ο κινητήρας αποδίδει 270 ίππους και, χάρη στο χαμηλό βάρος που είναι μόλις τα 980 κιλά, οι επιδόσεις του ήταν κορυφαίες για την εποχή εκείνη. Το συγκεκριμένο αγωνιστικό συμμετείχε στο Ράλλυ Κορσικής το 1984, όπου κατέκτησε την 14η θέση, την υψηλότερη μεταξύ των Porsche που μετείχαν στον αγώνα.

Η αγωνιστική κληρονομία του αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα νόμιμης χρήσης στον δρόμο, το τοποθετεί σε μία ιδιαίτερη κατηγορία, μαζί με άλλα σπάνια μοντέλα όπως την Porsche 904 Carrera GTS και την 911 R.

Παρόλο που είχε επιχειρηθεί να πουληθεί σε δημοπρασία στις αρχές του 2024, με τις προσφορές να φτάνουν τις 756.000 δολάρια, δεν κατάφερε να φτάσει τον στόχο. Για αυτό επανέρχεται στη δημοπρασία της Broad Arrow, στο Chattanooga, και αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε αν θα ξεπεράσει το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.