Η κομπίνα με τα μεταχειρισμένα ΙΧ: Έτσι «γυρίζουν» τα χιλιόμετρα (vid)
Το κόλπο στήνεται ως εξής: αρχικά τα κυκλώματα αγοράζουν σωρηδόν αυτοκίνητα που έχουν ήδη κάνει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από εταιρείες εξωτερικού, τα οποία εν συνεχεία εκτελωνίζονται στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του εκτελωνισμού, τα αυτοκίνητα αυτά, εξαιτίας των πολλών χιλιομέτρων που έχουν «γράψει», υπόκεινται σε ιδιαίτερα χαμηλά τέλη ταξινόμησης. Στο σημείο αυτό, μπαίνουν στη «μηχανή» που έχει στηθεί και ορισμένα ΚΤΕΟ, τα οποία βεβαιώνουν εγγράφως ότι τα ΙΧ αυτά έχουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα.
Κι εδώ ξεκινάει το «μαγείρεμα»: αμέσως μετά, οι αετονύχηδες «πειράζουν» τα κοντέρ των χιλιομέτρων, για να λιγοστέψουν τα χιλιόμετρα που απεικονίζονται στον σχετικό μετρητή. Έτσι το «πολύ μεταχειρισμένο» ΙΧ μετατρέπεται σε «μεταχειρισμένο» αυτοκίνητο και, όπως είναι φυσικό και επόμενο, η τιμή πώλησής του ανεβαίνει κατακόρυφα.
Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr πώς «πειράζονται» τα χιλιόμετρα των ΙΧ
Ένα απλό παράδειγμα
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η κομπίνα που έχουν στήσει οι απατεώνες, ας δούμε ένα πολύ απλό παράδειγμα.
Κάπου στη Γερμανία γίνεται δημοπρασία μεταχειρισμένων εταιρικών αυτοκινήτων, η οποία βαράει διάλυση. Το κύκλωμα «σταμπάρει» ένα ΙΧ με έτος κατασκευής το 2011 και με περίπου 200.000 χιλιόμετρα καταγεγραμμένα στο κοντέρ του. Το αγοράζει σε χαμηλή τιμή και εν συνεχεία το οδηγεί προς εκτελωνισμό.
Κατά τον εκτελωνισμό του στην Ελλάδα, το κύκλωμα βάζει στο κόλπο και ένα «μιλημένο» ΚΤΕΟ, το οποίο εκδίδει έγγραφη βεβαίωση πως το αμάξι έχει καταγεγραμμένα 320.000 χιλιόμετρα. Αυτό συνεπάγεται εξαιρετικά χαμηλά τέλη ταξινόμησης.
Αμέσως μετά, τη σκυτάλη παίρνουν οι μηχανικοί που «πειράζουν» το σύστημα καταγραφής χιλιομέτρων και μειώνουν την αναγραφόμενη ένδειξη στα 90.000 χιλιόμετρα.
Το αυτοκίνητο οδηγείται τελικά σε έκθεση ή μάντρα μεταχειρισμένων και από εκεί «μοσχοπουλιέται» σε ανυποψίαστους πελάτες.
Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος...