Ο πρέσβυς της υπόθεσης Λαγκάρντ, ο Παπανδρέου κι ο Δρούτσας
Μυστήριο από τις καταθέσεις στον Οικονομικό Εισαγγελέα και την εμπλοκή του ονόματος αποσυρμένου διπλωμάτη κατά την παραλαβή της αρχικής λίστας από τους Γάλλους
Χαρακτήρα χιονοστιβάδας με πολιτικές και ποινικές προεκτάσεις λαμβάνει η εμπλοκή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των ξαδελφών του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν προκύπτει ζήτημα μόνο από την παράλειψη των ονομάτων αλλά και για την εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων στη διαδικασία κοινοποίησης του καταλόγου προς την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Σε υποψίες μάς έβαλαν οι διαρροές που έγιναν από παράγοντες της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά στη διαδικασία λήψης και κοινοποίησης της λίστας Λαγκάρντ από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, όπου φυλάσσεται ο φάκελος με τους καταθέτες στην HSBC Ελβετίας.
Για να αποφευχθούν παρανοήσεις και παρατυπίες στη διαδρομή, σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Πιερ Μοσκοβισύ ώστε να υπάρχει «συντονισμός μεταξύ των συγκεκριμένων υπουργείων και υπηρεσιών ώστε να επισπευστεί η αποστολή του cd και των συνοδευτικών εγγράφων του γαλλικού υπουργείου».
Η ίδια πηγή αναφέρει πως αυτή η επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Στουρνάρα και Μοσκοβισύ ήταν η αφορμή για να παραγγελθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να επικεντρώσουν την έρευνά τους σε μια λεπτομέρεια που είχε παραβλεφθεί.
Έπρεπε να εξακριβωθεί σε ποια υπηρεσία και σε ποιον υπηρεσιακό παράγοντα με ονοματεπώνυμο δόθηκε ο πρώτος φάκελος με τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ. Μετά τη διασταύρωση των πληροφοριών και όσων έχουν συμβεί στο παρασκήνιο με διαρροές στοιχείων και φημών προς τον Τύπο, οι εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης κάλεσαν για να καταθέσουν ως ύποπτοι οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης.
Το τριμελές ελληνικό κλιμάκιο
Παράλληλα οργανώθηκε η επιχείρηση παραλαβής του νέου φακέλου, που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου με υπηρεσιακή πτήση αυθημερόν στην οποία κατ’ εντολήν του κ. Στουρνάρα συμμετείχε ο διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Θεόδωρος Φλωράτος, η υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών κ. Σμαράγδα Πιτένη και από την εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ο κ. Εμμανουήλ Σκαρμέας.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας που συμφωνήθηκε, τα τρία στελέχη που κόμισαν τη νέα λίστα με τα στοιχεία για 2.062 Έλληνες καταθέτες από το Παρίσι στην Αθήνα κατέθεσαν στους οικονομικούς εισαγγελείς.
Από μια κατάθεση, προκύπτει όμως πολύ ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο πρέπει να απασχόλησε τόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και όσους συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες.
Ο κ. Φλωράτος κατέθεσε στον εισαγγελέα κ. Πεπόνη ό,τι γνώριζε για την παράδοση της νέας λίστας αλλά σε ένα σημείο παρατηρεί: «Θέλω να προσθέσω ότι στο αρμόδιο γραφείο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον Έλληνα Πρέσβη κ. Κλη.
»Από τη συζήτηση που είχαμε εκεί με τους παριστάμενους του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών μπόρεσα να συμπεράνω ότι τα στοιχεία αυτά είχαν περιέλθει στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, καθόσον ένας από τους παρισταμένους στην επιτροπή παραδόσεως είχε σχέση με το Γαλλικό Υπουργείο Δικαιοσύνης» (Έγγραφο 1).
Εδώ προκύπτουν ζητήματα προς διερεύνηση και διευκρίνιση.
Μυστηριώδης εμπλοκή επίτιμου πρέσβυ
Κατά την παράδοση της αρχικής λίστας Λαγκάρντ, τον Οκτώβριο του 2010 (σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΥΠ) ή τον Δεκέμβριο του 2010 (όπως υποστηρίζει ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου), πρέσβυς της Ελλάδος στο Παρίσι δεν ήταν ο κ. Ηλίας Κλης, αν περί αυτού κατέθεσε ο κ. Φλωράτος, αλλά ο κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης που έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή από το φθινόπωρο του 2009.
Τόσο με τον κ. Κλή, όσο και με τον κ. Χαλαστάνη υπάρχει προσωπική γνωριμία με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου αλλά και με τον κ. Δημήτρη Δρούτσα από τη δεκαετία του ’90 όταν ο πρώτος ήταν αναπληρωτής (ακόμα) υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη ενώ ο δεύτερος ανέλαβε καθήκοντα ειδικού συμβούλου στο γραφείο του κ. Παπανδρέου.
Κι έτσι συνθέτουμε το παζλ:
1. Η αναφορά του ονόματος του κ. Ηλία Κλή, ο οποίος έχει αποσυρθεί από το διπλωματικό Σώμα μετά τη θητεία του στη Μόσχα το 2008 μπορεί να αποτελεί παραδρομή του κ. Φλωράτου. Αλλά είναι δυνατόν να κάνει ένα τέτοιο λάθος σε ένορκη κατάθεση προς τον οικονομικό Εισαγγελέα;
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο πρέσβυς επί τιμή κ. Κλης έχει μακρά θητεία στις Ελληνοτουρκικές Υποθέσεις, επί υπουργίας κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στο ΥΠΕΞ συμμετείχε στη διαχείριση της κρίσης των Υμίων το 1996.
Εργάσθηκε και συνεργάσθηκε στενά με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για να υπογραφεί η Συμφωνία της Μαδρίτης στις 8 Ιουλίου 1997, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όταν η κυβέρνηση Σημίτη αναγνώρισε «δικαιώματα» και «ζωτικά συμφέροντα» των Τούρκων στο Αιγαίο. Μετά τη θητεία του στη Μόσχα, ο κ. Κλης συνταξιοδοτήθηκε και ανέλαβε θέση συμβούλου διεθνών σχέσεων στον ΣΕΒ.
Αν πήγε να παραλάβει την πρώτη λίστα προσωπικώς από το γαλλικό κλιμάκιο με ποιου την εντολή παρέστη, του κ. Γιώργου Παπανδρέου ή του κ. Δημήτρη Δρούτσα; Διότι δεν θα είχε επίσημο και θεσμικό υπηρεσιακό χαρακτήρα η παρουσία του κ. Κλη εκεί. Μήπως αιφνιδίως ο επίτιμος πρέσβυς ασχολείται και με «μυστικές αποστολές»;
Πληροφοριακώς, πριν από λίγο καιρό ο επίτιμος πρέσβυς ανέλαβε και καθήκοντα ειδικού συμβούλου του σημερινού πρωθυπουργού σε ζητήματα ελληνορωσικής συνεργασίας.
2. Η αρχική λίστα Λαγκάρντ έφθασε χωρίς συνοδευτικό έγγραφο. Λέγεται μάλιστα ότι την προώθησε στο διπλωματικό σάκο με την υπηρεσιακή αλληλογραφία ο πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης.
Υπάρχουν ερωτήματα όσον αφορά στην τήρηση των διαδικασιών. Κανονικά θα έπρεπε να τηρηθεί αρχείο πρωτοκόλλου παραδόσεως και αποστολής όταν εστάλη ο διπλωματικός σάκος. Στην άλλη πλευρά, στο υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να μάθουμε ποιος τον παρέλαβε και πού πήγε το αρχείο, γεγονός το οποίο μπορεί να φανεί από τις καταχωρήσεις εκείνου το διαστήματος αφού άλλα υποστηρίζουν η ΕΥΠ και ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Επομένως, οι γαλλικές αρχές θα πρέπει να λύσουν άλλο ένα μυστήριο, γνωστοποιώντας στην ελληνική πλευρά την ακριβή ημερομηνία της παράδοσης έστω και περιοριστεί το περιθώριο έρευνας από το διάστημα μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2010.
Η εμπλοκή «Έλληνα πρέσβυ» πάντως φαίνεται και στη δεύτερη κατάθεση (σ.σ. Έγγραφο 2 από τη δεύτερη αράδα και εξής). Αναφέρεται ότι οι γαλλικές αρχές «μας ανέφεραν ότι το αντίγραφο που μας παραδίδουν είναι ακριβώς το ίδιο με το αντίγραφο που είχαν παραδώσει στον έλληνα Πρέσβη σε προγενέστερο χρόνο που είχε παραδοθεί για πρώτη φορά υλικό στις ελληνικές αρχές».
Είτε υπάρχει σοβαρό ατόπημα υπηρεσιακής και εθνικής φύσεως εκ μέρους του (οποιουδήποτε) πρέσβεως, είτε βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους πολιτικούς προϊσταμένους του, δηλαδή του κυρίους Δρούτσα και Παπανδρέου.
Οι «κηπουροί», ο Παπακωνσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ
Προς τούτο συντείνουν δύο στοιχεία εκείνης της εποχής:
α) Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε να μη γνωρίζει τον ακριβή χρόνο που παραδόθηκε η αρχική λίστα Λαγκάρντ στις ελληνικές Αρχές κι άφησε υπόνοιες πως ήταν θέμα του υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών όφειλε να ενημερώσει το ΣΔΟΕ μόλις έγινε η παραλαβή της λίστας από τον διπλωματικό σάκκο.
Αντ’ αυτού τα στοιχεία πήγαν στο γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών, ο οποίος περιορίστηκε να ζητήσει στοιχεία από τον τότε προϊστάμενο του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη για το φορολογικό προφίλ ορισμένων εκ των 2.062 αναφερομένων ενώ φρόντισε να καλύψει και τους συγγενείς του.
Προφανώς υπάρχουν γεγονότα που πιθανόν πληροφορήθηκε και πιθανώς άλλα για τα οποία δεν ενημερώθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου τα οποία ενδεχομένως να μην ήταν της αρμοδιότητός του κι έγιναν κατ’ εντολή του τότε πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και του περιβάλλοντός του. Το βίντεο που επισυνάπτουμε είναι ενδεικτικό όσων συνέβησαν, όσων γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός και αυτών που νόμιζε πως ήξερε ο τότε υπουργός Οικονομικών.
β) Σε εσωκομματικό επίπεδο, από τα τέλη του 2010 έως τις αρχές του καλοκαιριού του 2011 το ΠΑΣΟΚ ήταν καζάνι που έβραζε εξ αιτίας της τακτικής του κ. Παπανδρέου και το όργιο ίντριγκας από τους «κηπουρούς» του, διαπρεπέστερος των οποίων ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας.
Λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό που αναγκάσθηκε να κάνει ο κ. Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2011, η τότε Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζητούσε εξηγήσεις για τη λίστα Λαγκάρντ και τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Όταν μάλιστα ο σημερινός γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης -ως επικεφαλής ομάδας βουλευτών- απαίτησε στοιχεία και εισέπραξε γενικολογίες, αποκάλεσε «Πινόκιο» τον κ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής.
Η διαλεύκανση της υπόθεσης πρέπει να γίνει με τον διαυγέστερο τρόπο και να αποδοθούν τόσο πολιτικές, όσο και ποινικές ευθύνες εφ’ όσον τεκμηριωθούν. Ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί ο ρόλος των υπηρεσιακών παραγόντων και η εμπλοκή άλλων δύο προσώπων, δηλαδή των κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα. Διότι στην περίπτωση του κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχει ήδη εικόνα και μάλλον δεν διάγει τις πιο ξέγνοιαστες διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, την Ολλανδία.
Πολιτικό στέλεχος που βρίσκεται στις Βρυξέλλες έκανε δύο πολύ σημαντικές παρατηρήσεις. Όχι μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και δεν έχει κανενός είδους ασυλία αλλά και ο κ. Δρούτσας δεν κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής.
Ωστόσο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κάλυψε -ως πρώτος επιλαχών- το κενό που προκάλεσε η αναγκαστική παραίτηση του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη (σ.σ. λέγεται με την παραίνεση του γραφείου Παπανδρέου) προκειμένου να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο. Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να προστατεύσει ή να καλύψει πολιτικά τον κ. Δρούτσα.
Επίσης, υπάρχουν πολλά στοιχεία στη διάθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και της ΕΥΠ χάρη στις έρευνες για την υπόθεση Φαλτσιάνι και της διαρροής καταλόγων με στοιχεία καταθετών της HSBC. Οι γνώστες καταλαβαίνουν τι εννοούμε.
Τώρα που σφίγγει ο κλοιός των ερευνών, πιθανώς κάποιοι να χάσουν τον ύπνο τους (αν δεν τον έχουν ήδη χάσει)…