Φοβάται η κυβέρνηση τα πετρέλαια!
Ένα χοντρό πολιτικό-οικονομικό παιχνίδι μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, ξένων εταιρειών και αντιπολίτευσης βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε εξέλιξη, με επίκεντρο την εξόρυξη και εκμετάλλευση των ελληνικών πετρελαίων και του φυσικού αερίου.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία σειρά από σημαντικές αποφάσεις, όπως η στελέχωση της Ελληνικής Διαχεριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης σε Ιωάννινα, Πάτρα και Κατάκολο και η κύρωσή της από τη βουλή, έχει δημιουργήσει μία απογοητευτική εικόνα καθυστερήσεων που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Το newsbomb.gr με μία μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που θα παρουσιαστεί από σήμερα και τις επόμενες μέρες, αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο γύρω από το κρίσιμο θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Γιατί το σκληρό πόκερ μεταξύ της κυβέρνησης και των αναδόχων κοινοπραξιών ΕΛΠΕ και Energean που κέρδισαν τους διαγωνισμούς σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο αφορά κυρίως το φορολογικό καθεστώς που θα προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και των δύο εταιρειών έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί εδώ και δύο μήνες. Οι συμβάσεις παραχώρησης, 150 σελίδων η καθεμία, έχουν συνταχθεί ήδη στην αγγλική γλώσσα και το μοναδικό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το άρθρο 14. Πρόκειται για ένα άρθρο που αφορά στο φορολογικό καθεστώς για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις των δύο εταιρειών με το υπουργείο Οικονομικών από το Δεκέμβριο.
Ένα από τα βασικά θέματα που έχουν τεθεί εκ μέρους των αναδόχων εταιρειών είναι να υπάρχει στις συμβάσεις «ρήτρα φορολογικής σταθερότητας», με την οποία θα διασφαλίζονται σε περίπτωση κάποιας σημαντικής αλλαγής στο φορολογικό καθεστώς της χώρας. Με λίγα λόγια ζητάνε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή για τα επόμενα 25-30 χρόνια που θα διαρκέσει η εκμετάλλευση για τις φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών εξόρυξης του πετρελαίου. Παράλληλα οι ξένες εταιρείες ζητάνε και φορολογική ατέλεια για τους συνεργάτες τους που θα φέρουν από το εξωτερικό. Τα επιτελεία των Γ. Στουρνάρα, Γ. Μαυραγάνη, είναι αρνητικά στην πρόταση των εταιρειών, και ιδιαίτερα η μη φορολόγηση των εκατοντάδων ξένων εργαζομένων που θα έρθουν στη χώρα μας για να εργαστούν στις γεωτρήσεις, αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.
Κατά τα λοιπά μέρη οι συμβάσεις παραχώρησης είναι έτοιμες (εργασιακά θέματα, προστασία περιβάλλοντος και λοιπά) και ο υπουργός Γ. Μανιάτης αναμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά θέματα, για να στείλει τις συμβάσεις αυτές προς έγκριση στη βουλή. Στο επιχείρημα των επενδυτών ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την υπογραφή των συμβάσεων με τον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας παραμένει κάθετος και αμετακίνητος: οι συμβάσεις θα τεθούν υπό την έγκριση του κοινοβουλίου, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση.
Προφανώς η κυβέρνηση προχωράει σε αυτή τη λύση, της ψήφισης από τη βουλή των σχετικών συμφωνιών, φοβούμενη αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στην περίπτωση υπογραφής των συμφωνιών χωρίς αυτές να συζητηθούν προηγουμένως στη βουλή. Όμως αυτή η διαδικασία επιμηκύνει ακόμα περισσότερο και για αρκετούς μήνες την τελική παραχώρηση των αδειών στις ξένες εταιρείες για εξόρυξη, γεγονός που δημιουργεί κλίμα αποχώρησης άλλων ξένων εταιρειών, που ενδιαφέρονται για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης:
Ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα για τα πετρέλαια
Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία δεδομένων για Ιόνιο-Κρήτη
«Ξένες δυνάμεις εμπόδισαν την εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου»