Πούτιν: Παρανοϊκές αηδίες οι κατηγορίες εναντίον των Ρώσων δημοσιογράφων
Με πρωτοφανείς κατηγορίες προσπαθεί να «τυλίξει» το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας τους Ρώσους δημοσιογράφους Μαράτ Σαϊτσένκο και Ολέγκ Σιντιάκιν, που κρατούνται στο Κίεβο ως «συνεργοί τρομοκρατών στην Περιφέρεια του Ντονιέτσκ».
Εκτός της πρωτότυπης κατηγορίας ότι βρέθηκε στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους ένα μπαζούκας, η οποία φυσικά δεν αποδεικνύεται με κανέναν τρόπο πλην των βιντεοσκοπημένων σκηνών, όπου δίπλα στους γονατιστούς δημοσιογράφους, που έχουν καλυμμένα κεφάλια με κουκούλες εμφανίζεται κι ένα φορητό αντιαρματικό, οι ουκρανικές Αρχές υποστηρίζουν πλέον ότι ένας τουλάχιστον εκ των δύο πολεμικών ανταποκριτών «συντόνιζε» επίθεση εναντίον μονάδων πιστών στο Κίεβο!
Το μοναδικό επιχείρημα, που επικαλούνται οι ουκρανικές Αρχές είναι η φωνή, η οποία ακούγεται σε ερασιτεχνικό βίντεο, το οποίο προέβαλε το δίκτυο Life News, στο οποίο εργάζονται οι δύο δημοσιογράφοι και αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα και δημοφιλή ηλεκτρονικά μέσα της Ρωσίας.
«Οι Ουκρανοί δεν καταλαβαίνουν και πολύ την ιδιαιτερότητα της εργασίας στο μέσο μας. Αξιοποιούμε οποιοδήποτε ερασιτεχνικό βίντεο μπορούμε να βρούμε, από πολίτες, που τράβηξαν σκηνές από το παράθυρό τους ή με κάμερα του αυτοκινήτου τους, από τους ίδιους τους πολιτοφύλακες, οι οποίοι κατέγραψαν επανειλημμένως σε βίντεο τις συγκρούσεις τους και μας παραχώρησαν το υλικό», λέει ο Σεργκέι Γκολιάντιν, ανταποκριτής του LifeNews, που εργάζεται στο Σλαβιάνσκ και έστειλε στο ηλεκτρονικό δίκτυο το συγκεκριμένο «επιβαρυντικό» βίντεο.
Το βίντεο, όπως δήλωσε σε άλλα ρωσικά μέσα, ο δημιουργός του, που φέρει και το χαρακτηριστικό παρατσούκλι «Μοτορόλα» μεταξύ των ομοϊδεατών του πολιτοφυλάκων, τραβήχτηκε σε στιγμή, που οι δύο συλληφθέντες δεν είχαν καν φθάσει στην περιοχή του Κραματόρσκ.
Οι ουκρανικές Αρχές προσπαθώντας να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο «ομολογίας» του Μαράτ Σαϊτσένκο, ο οποίος απλώς παραδέχεται ότι κατά την είσοδό τους στη χώρα απέκρυψαν την πραγματική επαγγελματική τους ιδιότητα, γιατί φοβήθηκαν ότι θα απελαθούν, όπως άλλωστε έχει συμβεί με δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και ανταποκριτές από τη Ρωσία.
Την καμπάνια υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των δημοσιογράφων υποστήριξε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τη Σαγκάη, όπου με το πέρας των εντυπωσιακών συμφωνιών, που υπέγραψε με την κινεζική ηγεσία χαρακτήρισε ως «παρανοϊκές αηδίες» τις κατηγορίες, που απήγγειλε το Κίεβο, εκφράζοντας την απορία του τόσο για τη νοιμότητα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, όσο και για την πρωτοφανή επιθετικότητα, που δείχνουν εναντίον δημοσιογράφων, ακόμη και δυτικών πολιτών, που εργάζονται για ρωσικά ΜΜΕ, οι Αρχές του Κιέβου.
Την έκπληξη του Β.Πούτιν συμμερίζεται και μεγάλο μέρος της δημοσιογραφικής κοινότητας της Ρωσίας, που προς έκπληξή της διαπιστώνει ότι τα «διπλά μέτρα και σταθμά» της δυτικής πολιτικής δεν πλήττουν μόνο συμφέροντα, πολίτες και πολιτικές, αλλά και την ίδια την ελευθερία του Τύπου και τους ίδιους τους δημοσιογράφους, αρκεί αυτοί να έχουν κάνει το «λάθος» να μην εργάζονται για δυτικά, αλλά για ρωσικά ΜΜΕ. Κλασικό παράδειγμα ο Βρετανός στρίνγκερ του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today Γκράχαμ Φίλιπς, ο οποίος είχε επικηρυχθεί από το νεοναζιστικό «Δεξιό Τομέα» και τώρα συνελήφθη και από τις Αρχές του Κιέβου. Ο Φίλιπς εδώ και περισσότερο από ένα 24ωρο δεν έχει επικοινωνήσει με τη Σύνταξη του καναλιού του και κατά τις πληροφορίες συνελήφθη από τη σκέπη των νεοναζί, την Εθνοφρουρά της Ουκρανίας.
Με ανακοίνωσή του το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο εκφράζει την έκπληξή του γιατί τα βρετανικά ΜΜΕ, αλλά και βρετανικές Αρχές αγνόησαν τη σύλληψη του Φίλιπς (φανταστείτε τί θα γινόταν αν οι ρωσόφωνοι ή υπηρεσίες της Μόσχας πείραζαν έστω και μια τρίχα δυτικού…).
Οι συλλήψεις δημοσιογράφων ρωσικών ΜΜΕ προκάλεσαν και έναν μικρό εμφύλιο στο εσωτερικό της ρωσικής δημοσογραφίας, καθώς σε μπλογκ του γνωστού ραδιοσταθμού «Ηχώ της Μόσχας» εμφανίστηκε αρθρογραφία, που υιοθετούσε ασυζητητί τα επιχειρήματα του Κιέβου και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήριζε «τρομοκράτες» δυο από τους καλά γνωστούς Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές, οι οποίοι έχουν στο παρελθόν εργαστεί στην Αίγυπτο, τη Συρία και τη Λιβύη.
Μάλιστα στον Μαράτ Σαϊτσένκο ανήκουν μερικές από τις πλέον πετυχημένες και πασίγνωστες διεθνώς φωτογραφίες, όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που τρώει μακαρόνια και ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι στο κελί του. Μάλιστα οι τελευταίες τραβήχτηκαν από γειτονική στέγη και έπειτα από πολύωρη αναμονή του φωτορεπόρτερ στο κρύο, χωρίς άλλη συνεργασία με τις Αρχές, που κρατούσαν το Ρώσο μεγιστάνα.
Τη βιαστική υιοθέτηση κατηγοριών, που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, χαρακτήρισαν «προδοσία» και «εμετική συμπεριφορά» πολλοί άλλοι συνάδελφοι των τριών κρατούμενων δημοσιογράφων, επιμένοντας ότι η μόνη λογική στάση είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, όποιες λιγότερο ή περισσότερο σαφείς απόψεις κι αν υποστηρίζει ο εκάστοτε δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του.
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι Αρχές του Κιέβου δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ να συναντηθεί με τους κρατούμενους δημοσιογράφους, ενώ η καμπάνια για την απελευθέρωσή τους έχει κυριεύσει το ρωσικό Διαδίκτυο, που ακολουθεί στο twitter το hashtag #SaveOurGuys.
Mετά τις φρικαλέες για την ελευθερία του Τύπου δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, η οποία αμφισβήτησε τη δημοσιογραφική ιδιότητα των συλληφθέντων, υιοθετώντας μέχρι τελείας τους ισχυρισμούς του Κιέβου, απέναντι από την αμερικανική Πρεσβεία στη Μόσχα αναρτήθηκε ένα πανώ με τις φωτογραφίες των δύο εξ αυτών και το σύνθημα «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους δικούς μας ανθρώπους».
Η ουκρανική κρίση απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι συχνές και έμφορτες δυτικές διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν είναι παρά το άλλοθι ενός αδιάκοπου επικοινωνιακού πολέμου, που αφορούν μόνο τους άλλους, τους «αντιπάλους» και «εχθρούς» της Δύσης. Για τους «δικούς μας» ισχύει πάντα η περιβόητη ρήση του Ρούζβελτ για τον Νικαραγουανό δικτάτορα Σομόζα «κάθαρμα, αλλά δικό μας κάθαρμα». Η δυτική υποκρισία χτύπησε ξανά στις μέρες μας ταβάνι…
Διαβάστε επίσης:
Συνελήφθη Βρετανός δημοσιογράφος στην Ουκρανία
Πούτιν: Δύσκολο να δημιουργήσουμε σχέσεις με ηγέτες της Ουκρανίας