Συνεχίζεται η κόντρα Ρωσίας –Ε.Ε. για τον αγωγό φυσικού αερίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επαρκείς αρμοδιότητες για να «φρενάρει» την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ένας από τους σκοπούς του οποίου είναι και η παράκαμψη της «προβληματικής» Ουκρανίας κατά τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Αυτό δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ο οποίος πρόσθεσε:
«Αλλά το θέμα δεν είναι καν εκεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει βάσιμους λόγους να πράξει κάτι τέτοιο. Για να αποκτήσει θα πρέπει να αποδειχθεί η ύπαρξη παραβιάσεων. Κανείς δεν κατήργησε το δικαίωμα της αθωότητας (έως την απόδειξη του αντιθέτου δικαστικώς) για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό της Βουλγαρίας».
«Δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού και ποιες ακριβώς ήταν οι προτάσεις της ρωσο-βουλγαρικής κοινοπραξίας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι όλα ήταν ελεγμένα από νομική άποψη και πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό σχέδιο», είπε σε δηλώσεις του προς Ρώσους δημοσιογράφους ο γνωστός Ρώσος διπλωμάτης, που γνωρίζει καλά ελληνικά και έχει συστηματικά ασχοληθεί με θέματα της Ελλάδας, καθώς και με την υπόθεση της νότιας διακλάδωσης του South Stream, η οποία θα πρέπει να διέλθει μέσω της χώρας μας.
Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο την Τρίτη, όταν έγινε γνωστό ότι η ΕΕ απέστειλε επίσημο αίτημα στη Βουλγαρία να διακόψει την υλοποίηση του σχεδίου του «Νοτίου Ρεύματος», διότι η Κομισιόν υποπτεύθηκε ότι η βουλγαρική πλευρά αντιμετώπισε προνομιακά τη ρωσική συμμετοχή στο διαγωνισμό κατασκευής του έργου.
Αργότερα την ίδια μέρα ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ντραγκομίρ Στόινεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία διαθέτει το δικαίωμα να εξηγήσει της θέση της και να έχει έναν ισότιμο διάλογο με τις Βρυξέλλες.
Η βουλγάρικη κυβέρνηση ανακήρυξε στις 27 Μαΐου νικητή του διαγωνισμού για την κατασκευή του αγωγού το βουλγαρορωσικό κονσόρτσιουμ «Στροϊτρανσγκάζ», στο οποίο συμμετέχει η ρωσική εταιρεία Stroytransgaz, η οποία υπάγεται στον όμιλο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τίμτσενκο, που θεωρείται προσωπικός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει ενταχθεί στις πρόσφατες λίστες των δυτικών κυρώσεων με αμερικανική πρωτοβουλία.
Την επομένη κιόλας ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιδράσει στις παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανόνων κατά τη λειτουργία του αγωγού South Stream». Στις 29 Μαΐου ο επικεφαλής της Γκαζπρόμ Μίλερ βρέθηκε στην Αθήνα, όπου επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της νότιας διακλάδωσης, που μπαίνει και βγαίνει από το χρονοντούλαπο, αναλόγως των περιστάσεων…