Παρατάθηκε ως τη Δευτέρα η «εκεχειρία - φάντασμα», που δεν τηρείται
Μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Σύνοδο της ΕΕ και τον Πετρό Ποροσένκο, που διακήρυξαν την ανάγκη παράτασης της (ουσιαστικά ανύπαρκτης) εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, οι λεγόμενες «ένοπλες δυνάμεις» της Ένωσης των Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ υποσχέθηκαν με τη σειρά τους ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους ως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου.
Όμως μικρή σημασία έχουν οι διαβεβαιώσεις αυτές, καθώς όπως ομολογούν όλες οι πλευρές και υφίστανται οι κάτοικοι των εξεγερμένων περιοχών, το ουκρανικό πυροβολικό συνεχίζει να χτυπά, ακόμη και Ουκρανούς στρατιώτες κατά λάθος, όπως συνέβη χθες τη νύχτα, ενώ και οι ένοπλοι ρωσόφωνοι δεν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους, συντρίβοντας μάλιστα τεθωρακισμένα οχήματα των πιστών στο Κίεβο δυνάμεων.
Απαντώντας στις απειλές της ΕΕ ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για τη Ρωσία και σοβαρές συνέπειες για τους ένοπλους της Ανατολικής Ουκρανίας, αν δεν τηρηθούν οι τέσσερις όροι βελτίωσης της κατάστασης στην περιοχή, οι ηγέτες των εξεγερμένων δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τις ουκρανικές δυνάμεις, γι’ αυτό και θα συνεχίσουν να κρατούν υπό τον έλεγχό τους τρία συνοριακά φυλάκια με τη Ρωσία. Λίγο νωρίτερα το Συμβούλιο της ΕΕ είχε ζητήσει να επιστραφούν υπό ουκρανικό έλεγχο τα φυλάκια «Ιζβάρινο», «Ντολζάνσκι» και «Κράσνι Παρτιζάν», να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, να συμφωνηθεί μηχανισμός ελέγχου της κατάπαυσης πυρός και των συνόρων υπό τον ΟΑΣΕ και να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες με βάση το «σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Ποροσένκο».
Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα τερματίστηκε άλλος ένας γύρος διαβουλεύσεων στο Ντονιέτσκ μεταξύ της «ομάδας επαφής» του Κιέβου και των δύο εξεγερμένων Δημοκρατιών υπό τη «διαιτησία» εκπροσώπων του ΟΑΣΕ και της ρωσικής Πρεσβείας στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με τον «πρωθυπουργό» της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Μπαραντάι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο μετά την απόσυρση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο κ. Μπαραντάι διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του δεσμεύεται πως θα απελευθερωθούν και οι τέσσερις εναπομείναντες παρατηρητές του ΟΑΣΕ, αν και νωρίτερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ένωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών ή αλλιώς «Νοβορωσίας» Ολέγκ Τσαριόφ είχε θυμίσει ότι το Κίεβο κρατά περισσότερους από 200 αιχμαλώτους ομοϊδεάτες του, ενώ περισσότεροι από 1500 Ουκρανοί ακτιβιστές υπέρ της ομοσπονδιακής συγκρότησης έχουν εξαφανιστεί, χωρίς ουδείς από τη διεθνή κοινότητα να αγωνιά για την τύχη τους. Ο κ. Τσαριόφ είχε πει με σαφήνεια ότι «ο ΟΑΣΕ δεν συνεννοήθηκε μαζί μας» και υπονόησε ότι οι παρατηρητές του θα ανταλλαχθούν με αιχμαλώτους από την Ανατολική Ουκρανία, αν και τόσο η επίσημη Μόσχα, όσο και η ρωσική Εκκλησία έχουν καλέσει τους ρωσόφωνους αντάρτες να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι διεθνείς παρατηρητές χωρίς όρους.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι το σχέδιο Συντάγματος, που έχει καταθέσει ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο, «δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη τελεσίγραφο προς τις δυνάμεις της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας». Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ ένας από τους βασικούς όρους των συμφωνιών της Γενεύης στις 17 Απριλίου και ειδικά το σημείο, που προβλέπει συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών στην επεξεργασία του νέου ουκρανικού Συντάγματος, δεν τηρείται μέχρι στιγμής και οι κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας είναι απλώς θεατές ενός σχεδίου Συντάγματος και λοιπών νόμων, που αφορούν στη ζωή τους, αλλά ετοιμάζονται χωρίς αυτούς στο Κίεβο και χωρίς πραγματικό σεβασμό στα δικαιώματά τους.
Κατά τα άλλα τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν πλέον ειδήσεις από την Ουκρανία και τη Νοβορωσία, σημάδι ότι η Μόσχα δεν έχει καμία διάθεση να εγκαταλείψει τους εξεγερμένους πληθυσμούς της Ανατολικής Ουκρανίας και τους ηγέτες τους. Μια ακόμη σχετική ένδειξη είναι και η απόφαση της πρώην γεωργιανής Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, που έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της και αυτή έχει αναγνωριστεί μόνο από τη Μόσχα, να αναγνωρίσει με τη σειρά της την ανεξαρτησία των Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τίποτε τελικά δεν θα είναι απλό στη «διαδικασία ειρήνευσης» στην Ουκρανία…
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Προσπαθούν να διασπάσουν την Ουκρανία με τεχνητά διλήμματα