Λαβρόφ: Το «Μαϊντάν» ήταν ένα αντιρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο, που δεν μπορεί να πετύχει

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση να μην προχωρήσει σε πολεμική βοήθεια της Ουκρανίας

Λαβρόφ: Το «Μαϊντάν» ήταν ένα αντιρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο, που δεν μπορεί να πετύχει
4'

Η Δύση συστηματικά αποφεύγει να δει τους μαζικούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων, που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του Κιέβου, δήλωσε χωρίς να μετά τα λόγια του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι πολλοί εκπρόσωποι δυτικών κυβερνήσεων ακολουθούν στην υπόθεση της Ουκρανίας «διπλά μέτρα και σταθμά».

Η συζητούμενη πολεμική βοήθεια από την πλευρά της Δύσης μόνο θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι αυτή θα ρίξει λάδι στη φωτιά, αλλά και θα ενθαρρύνει «τα πολεμοχαρή, κατά κάθε συμβιβασμού ένστικτα της ουκρανικής ηγεσίας». Αρνητικός ήταν ο Σ.Λαβρόφ και ως προς τη λεγόμενη «αναλογική» και «ισορροπημένη» άσκηση βίας, που υποτίθεται ότι ζητούν από το Κίεβο οι δυτικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, εκτιμώντας ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι αυτός ο θανατηφόρος εξοπλισμός, που διαθέτει η ουκρανική πλευρά, χρησιμοποιείται με απολύτως μη επιλεκτικό τρόπο», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας το υποτιθέμενο «ειρηνικό σχέδιο Ποροσένκο» ως «απαίτηση ουσιασικά για συνθηκολόγηση των πολιτοφυλάκων, είτε παραδίδετε τα όπλα, είτε θα εξοντωθείτε. Οι Αρχές της Ουκρανίας αρνούνται να συνομιλήσουν με σεβασμό με τις νοτιοανατολικές της επαρχίες».

Ως μία ακόμη εκδήλωση των «διπλών μέτρων και σταθμών» χαρακτήρισε την απαίτηση των δυτικών κυβερνήσεων - που, κατά τη Μόσχα, δεν τήρησαν τίποτε από τα συμφωνηθέντα αρχικώς στο Κίεβο και κατόπιν στη Γενεύη - να μην υπάρξει χρήση βίας και ειδικών δυνάμεων κατά των διαδηλωτών στο Μαϊντάν και από την πλευρά του προέδρου Γιανουκόβιτς, ενώ ενθαρρύνονται να πράξουν το ίδιο και ακόμη πολύ χειρότερα οι σημερινοί κυβερνώντες στην Ουκρανία.

Ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα εδώ και πολλές εβδομάδες επιδιώκει και τώρα πλέον αναμένει τη μετάβαση παρατηρητών του ΟΑΣΕ στα ρωσοουκρανικά σύνορα, ώστε να αποδειχθεί το αβάσιμο των δυτικών επιχειρημάτων περί συστηματικής ροής όπλων και πολεμοφοδίων από πλευράς Ρωσίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και να παρατηρήσουν «αυτό, που δεν ενδιαφέρει τα διεθνή ΜΜΕ», δηλαδή τη συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία στην περιοχή του Ροστόφ.

Στην τηλεφωνική συνομιλία, που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ζήτησε να μην παρεμποδίζεται άλλο η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, ενώ θύμισε έναν αποκαλυπτικό διάλογο των δύο στις πολυάριθμες και αναποτελεσματικές τους συζητήσεις.

«Είχα ρωτήσει τον Τζον αν είναι αλήθεια, όπως είχε γραφτεί ότι περίπου εκατό Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και ειδικοί ασφαλείας εργάζονται στο κτίριο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας και επηρεάζουν καθοριστικά τις εξελίξεις, αλλά πέρασε πολύς καιρός, τρει μήνες και τίποτα. Προφανώς δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», είπε σαρκαστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, θεωρώντας δεδομένο ότι υπάρχει συμμετοχή ξένων και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις διαδηλώσεις στο Μαϊντάν, που προηγήθηκε, «γεωπολιτικό σχέδιο με εντελώς επινοημένη αφορμή, την απαίτηση του εν ενεργεία προέδρου να ξανασκεφτεί τη συμφωνία πρόσδεσης με την ΕΕ». Σκοπός του σχεδίου είναι η κατάκτηση του ουκρανικού γεωπολιτικού χώρου εις βάρος της Ρωσίας και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν πέτυχε με τη μία «και δεν θα πετύχει, γιατί τέτοια πράγματα είναι αδύνατο να επιβληθούν από μία πλευρά».

Το Κίεβο αρνείται τον πραγματικό διάλογο και το σεβασμό των δικαιωμάτων των κατοίκων της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η ίδια η Ρωσία θα βγει πιο δυνατή και πιο ανεξάρτητη από την κρίση, υποστήριξε ο κ. Λαβρόφ, τονίζοντας ότι ο Πετρό Ποροσένκο δεν υλοποιεί ούτε καν τις υποσχέσεις του σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση και διερεύνηση του σημείου της πτώσης του μαλαισιανού Μπόινγκ, όμως η Μόσχα θα επιμείνει ώστε να επιβληθεί η εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να γίνει δυνατή η διαλεύκανση μιας ακόμη επρόσμενης πλευράς της ουκρανικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Κίεβο: Τα μαύρα κουτιά δείχνουν πως θραύσματα πυραύλων έριξαν το Boeing

OHE: Η κατάρριψη του αεροσκάφους μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή