438 Oυκρανοί στρατιωτικοί ζήτησαν άσυλο στη Ρωσία!
Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι καταρρέουν οι δυνάμεις του Κιέβου
Σημείο καμπής για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία και την τύχη του καθεστώτος του Κιέβου ενδέχεται να αποτελεί η σημερινή απόφαση 438 Ουκρανών στρατιωτικών να καταφύγουν στο ρωσικό έδαφος για να σωθούν!
Αξιωματικοί και στρατιώτες της 72ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας ύψωσαν λευκή σημαία και άοπλοι πέρασαν τα ρωσικά σύνορα στο φυλάκιο Γκούκοβο, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν έναν αδελφοκτόνο πόλεμο χωρίς νόημα.
Ανάμεσα στους στρατιωτικούς είναι και 164 άνδρες, στελέχη της ουκρανικής συνοριοφυλακής, που διευκόλυναν τις συνεννοήσεις με τη ρωσική πλευρά ώστε να ανοιχτεί ο «ανθρωπιστικός διάδρομος», που τους επέτρεψε να περάσουν στο έδαφος της Ρωσίας.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η ουκρανική πλευρά, η οποία προσπάθησε να διατηρήσει κάποια προσχήματα. «Μετά από σχεδόν τετράωρα πυρά εναντίον της, ελήφθη η απόφαση να διαχωριστεί η ταξιαρχία. Ένα τμήμα της κατόρθωσε να περάσει τον κλοιό κι ένα άλλο κάλυπτε τους απερχόμενους έως την εξάντληση των πυρομαχικών τους. Όταν σώθηκαν τα πυρομαχικά, όσα από τα τεχνικά μέσα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν ανατινάχθηκαν και το υπόλοιπο τμήμα της 72ης ταξιαρχίας προωθήθηκε στο συνοριακό φυλάκιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Αλεξέι Ντμιτρασκόφσκι, εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου της πολεμικής επιχείρησης.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμό, που τους παραχωρήθηκε στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ και δεν έχουν αποφασίσει για το μέλλον τους, ενώ 180 ζήτησαν να επιστρέψουν στην Ουκρανία, υποσχόμενοι ότι δεν πρόκειται να ξαναπιάσουν όπλα. Η ρωσική πλευρά επέτρεψε την επιβίβασή τους σε λεωφορεία και φορτηγά και την επαναπροώθησή τους στην Ουκρανία μέσω του φυλακίου Ματβέεφ-Κουργκάν.
«Μας υποδέχθηκαν σαν δικούς τους, μας έδωσαν τροφή και νερό. Προς το παρόν όλα είναι καλά. Όταν επιστρέψω, σχεδιάζω να ασχοληθώ με κάτι ειρηνικό. Εκεί που είμασταν δεν είχαμε τροφή, ό,τι έβρισκες, αυτό και έτρωγες», δήλωσε ένας από τους Ουκρανούς φαντάρους στους δημοσιογράφους.
Πρόκειται για τη μαζικότερη μέχρι σήμερα μετάβαση κυνηγημένων Ουκρανών στρατιωτικών σε ρωσικό έδαφος. Είχαν προηγηθεί 12 στρατιωτικοί, ο διοικητής των οποίων δήλωσε ότι επιθυμεί να σώσει τις ζωές των υφισταμένων του και ότι δεν υπάρχει πόλεμος με τη Ρωσία, επομένως η κίνησή τους δεν είναι προδοσία. Παρ’ όλ’ αυτά μια προηγούμενη ομάδα Ουκρανών τραυματιών, που μετά την περίθαλψή τους σε νοσοκομεία του Ροστόφ, επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αντιμετωπίζει πλέον σε στρατοδικείο τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της λιποταξίας εν καιρώ πολέμου.
Τις τελευταίες εβδομάδες τα φαινόμενα λιποταξίας Ουκρανών στρατιωτών, αλλά και οι εκδηλώσεις μειωμένης διάθεσής τους να συνεχίσουν έναν παράλογο πόλεμο, που γίνεται για τα συμφέροντα κάποιων πολιτικών και των πατρόνων τους στο εξωτερικό, αλλά και κάποιων ολιγαρχών της Ουκρανίας. Μαζικό χαρακτήρα έχουν πλέον πάρει οι διαμαρτυρίες συγγενών και γονέων των φαντάρων, που καλούνται να στρατευτούν και να μεταβούν στο «μέτωπο», ενώ αμέτρητα είναι τα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, που αποκαλύπτουν την οικτρή κατάσταση του ουκρανικού στρατού από άποψη ανεφοδιασμού, αλλά και μαχητικής ικανότητας.
Διαβάστε επίσης:
Ράσμουσεν: Η «ρωσική επίθεση» δικαιολογεί τα νέα αμυντικά σχέδια