Εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα στα «μάτια» του Πούτιν

Μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών γεμάτη… γκάφες και ανακρίβειες – Εγραψαν λάθος μέχρι και το όνομα του νέου πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα

Εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα στα «μάτια» του Πούτιν
4'

Παρακολουθούμε επισταμένως από την πρώτη στιγμή την υπόθεση των απαγορεύσεων εισαγωγής στη Ρωσία νωπών φρούτων και λαχανικών και εν γένει διατροφικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ, καθώς και τη σχετική απειλή, που αρχικώς διατύπωσαν και κατόπιν εμφανώς μετρίασαν οι ρωσικές Αρχές σχετικά με τα ελληνικά φρούτα.

H ιστορία για όσους δεν την παρακολούθησαν εξαρχής ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αρμόδιοι της ρωσικής Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας προειδοποίησαν ότι έχουν εντοπιστεί και δεσμευτεί προβληματικά φορτία με «παράσιτα καραντίνας» σε ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια και ότι την εβδομάδα αυτή θα ληφθούν αποφάσεις για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις με προϊόντα της ΕΕ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις εκείνης της στιγμής δεν αποκλειόταν μια γενική απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων φυτικής παραγωγής από την ΕΕ.

Την Παρασκευή η ακέφαλη ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα (ήταν απόντες και η πρέσβης μας κα Κουμανάκου σε μια άσχετη αποστολή αναψυχής στη Βαϊκάλη και ο επιτετραμμένος κος Ντάβαρης με την κανονική του άδεια) δεν έκανε το παραμικρό, ανέμενε οδηγίες. Μοναδική κίνηση από το υπουργείο των Εξωτερικών η συνάντηση του αρμόδιου γγ του ΥΠΕΞ Π.Μίχαλου με τον νεοδιορισθέντα πρέσβη της Ρωσίας, ο οποίος μόλις προ ολίγων ημερών αφίχθη στην Αθήνα.

Την Κυριακή, που μας πέρασε ο φοβερός και τρομερός (λόγω της θέσης και επιρροής του) επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Rosselkhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ δήλωσε ότι «με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάνκβερτ την εβδομάδα, που τρέχει, θα κανονιζόταν η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής, που εξάγεται στη Ρωσία και «εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους».

Απευθυνθήκαμε στην αρμόδια ρωσική Υπηρεσία και σε στελέχη της ελληνικής Πρεσβείας ερωτώντας ποιες ήταν οι κινήσεις και συνεννοήσεις, που έγιναν. Άπαντες μας διαβεβαίωσαν ότι το μόνο, που έχει μέχρι στιγμής διαμειφθεί μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν ότι επικοινώνησε η αρμόδια ρωσική Υπηρεσία με την Πρεσβεία μας και την προσκάλεσε σε συνάντηση την Παρασκευή (!), που μας έρχεται. Κατά τις εκτιμήσεις την Παρασκευή και μόνο θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις, θα διατυπωθούν οι παρατηρήσεις της ρωσικής πλευράς και η ελληνική θα προσπαθήσει, όπως μπορεί, να «δικαιολογηθεί», ώστε να μην μετατραπεί η «κίτρινη» κάρτα σε «κόκκινη» και απαγορευτούν οι ελληνικές εξαγωγές.

Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε την ολίγων σειρών ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών μας, που εκπροσωπείται πλημμελώς στη Μόσχα και απορούμε: Ποιον προσπαθούν να εξαπατήσουν κάποιοι από τους αρμόδιους διπλωμάτες μας; Τον υπουργό τους; Όλους εμάς, νομίζοντας ότι είμαστε χαχόλοι; Ή μήπως μόνοι τους τα γράφουν και τα λένε και μόνοι τους στο τέλος τα πιστεύουν;

Διαβάστε τι ανακοίνωσαν: «Κατόπιν οδηγιών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Π. Μίχαλος συναντήθηκε την Παρασκευή, 1 Αυγούστου, με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Α. Μασλώφ, προκειμένου να ενημερωθεί ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης επιβολής προσωρινής απαγόρευσης εισαγωγής στη Ρωσία γεωργικών προϊόντων από την Ελλάδα. Αντίστοιχες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους είχε, κατόπιν οδηγιών του κ. Βενιζέλου, και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Μ. Κουμανάκου.

Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, ελήφθησαν διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά».

Από αυτή την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, λοιπόν, προκύπτουν μερικά εύλογα ερωτήματα (ειδικά τώρα, που οι καιροί είναι πονηροί και όλα μπορεί να μας κοστίσουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν):

  1. Ακόμη να μάθουν στο υπουργείο των Εξωτερικών μας ότι δεν είναι ευγενικό να «χαλάνε» το όνομα ενός ξένου πρέσβη; Δεν τους ενημέρωσαν από την πολύφερνη πρεσβεία μας στη Μόσχα ότι το όνομα του νέου Ρώσου πρεσβευτή είναι Μάσλοφ και όχι Μασλόφ (ο τόνος στο άλφα). Μάσλο στα ρωσικά είναι το έλαιο εν γένει και το βούτυρο ειδικότερα. Αν δεν είναι βέβαιοι πώς και τί να γράφουν, ας ρωτήσουν όποιον από τους ρωσόφωνους έχει μείνει στην Πρεσβεία, γιατί μαθαίνουμε το είδος διώκεται, αντί να ενθαρρύνεται.
  2. Αφού αποδεδειγμένα ουδεμία επαφή υπήρξε, πλην της τηλεφωνικής συνεννόησης για «συνάντηση εργασίας» την Παρασκευή, που μας έρχεται, με πρωτοβουλία μάλιστα της ρωσικής πλευράς, όπως είναι προφανές από τις δηλώσεις Ντάνκβερτ της Κυριακής, σε ποιες «αντίστοιχες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους», που «είχε, κατόπιν οδηγιών του κ. Βενιζέλου, και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Μ. Κουμανάκου» αναφέρεται ο ποιητής του ΥΠΕΞ; Αν δεν υπήρξαν συγκεκριμένες επαφές και όλα πρόκειται να γίνουν από την Παρασκευή και μετά ποιος ο λόγος να δημιουργείται ψευδώς «εικόνα κινητικότητας»; Αν υπήρξαν, δεν θα μας πουν ποιες ακριβώς; Θα μας αφήσουν στο σκοτάδι;
  3. Ρωτάμε και φυσικά απάντηση δεν παίρνουμε εδώ και μέρες: Ποιος και με ποια κριτήρια ενέκρινε την ταυτόχρονη απουσία πρέσβεως και επιτετραμμένου από την έδρα τους στη Μόσχα εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία, κυρώσεων κλπ, με αποκορύφωμα την απειλή απαγόρευσης των εισαγωγών φρούτων στην Ελλάδα; Η κα Κουμανάκου στο σύντομο χρονικό διάστημα, που ταλαιπωρεί τις ελληνορωσικές σχέσεις, επισκέφθηκε μόνο δύο, βία τρεις πόλεις της Ρωσίας (αν και μαθαίνουμε έλειπε συχνά από την έδρα της, μετακινούμενη με διάφορες αφορμές προς την πατρίδα του συζύγου της). Τί μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό τουρισμό η χαμηλού μέσου εισοδηματικού όρου περιφέρεια της Μπουριάτιας, 8-9 ώρες πτήση από την Ελλάδα, με μικρό πληθυσμό και τεράστια βουδιστική μειονότητα, τη στιγμή, που η κα Κουμανάκου δεν επισκέφθηκε καμία σχεδόν πόλη του ρωσικού Νότου και καμία από τις πόλεις-«εκατομμυριούχους» σε πληθυσμό; Μάλιστα μάθαμε ότι ακύρωσε τις πρόσφατες επισκέψεις της στο Αικατερινμπούργκ των Ουραλίων και στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ποιον νομίζει ότι «παραμυθιάζει» το ΥΠΕΞ μας όταν «καλύπτει» ως υπηρεσιακή μετακίνηση το ταξιδάκι της κας Κουμανάκου στην εξωτική Βαϊκάλη, για να έχει να θυμάται στη σύνταξή της;

Θα είναι εξαιρετικά ευχάριστο αν, έστω και την ύστατη στιγμή, επικρατήσει σύνεση στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και τελειώσουμε το γρηγορότερο δυνατό με τις συνεχείς αστειότητες, μπας και πορευθούν επιτέλους αξιοπρεπώς οι όποιες ελληνορωσικές σχέσεις, ή ό,τι απέμεινε από αυτές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή