Πανωλεθρία της εξωτερικής μας πολιτικής στη Ρωσία

Πολλοί Ευρωπαίοι διαφοροποιούνται, όχι όμως και η περήφανη Ελλάς, που μένει προσηλωμένη στο ψευτοδίλημμα ή τυφλή προσήλωση στην Ε.Ε. ή το χάος

Πανωλεθρία της εξωτερικής μας πολιτικής στη Ρωσία
6'

Πληθαίνουν τα μηνύματα ότι όχι μόνο δεν προβλέψαμε, δεν προετοιμαστήκαμε, δεν αντιδράσαμε έγκαιρα στις ραγδαίες εξελίξεις με τις δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα, αλλά ακόμη και τώρα δεν κάνουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ για να εξομαλύνουμε κάποιες από τις συνέπειες για τις ελληνορωσικές σχέσεις και να διατηρήσουμε κάποιες από τις παραδοσιακές οικονομικές και πολιτικές θέσεις μας στη Ρωσία στην μετά τις κυρώσεις εποχή!

Με βαρυσήμαντες δηλώσεις του ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την Κριμαία είπε πριν από λίγο ότι τα ρωσικά αντίμετρα στοχεύουν όχι μόνο στη στήριξη των Ρώσων παραγωγών, αλλά και στο άνοιγμα των ρωσικών αγορών «στους παραγωγούς εκείνων των χωρών, που θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και είναι έτοιμες γι’ αυτή τη συνεργασία». Οι επιλογές μας, είπε ο Ρώσος ηγέτης αφορούν στον περιορισμό των εισαγωγών «από μια σειρά χώρες, οι οποίες επέβαλαν κατά της Ρωσίας απολύτως αβάσιμες και παράνομες κυρώσεις».

Αποκαλύπτοντας τις διαθέσεις της ρωσικής ηγεσίας, με την οποία σημειωτέον, ουδείς Έλληνας παράγοντας έχει επικοινωνήσει μέχρι στιγμής, ο σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, δήλωσε από την Τουρκία όπου υπέγραψε πρωτόκολλο διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των τροφίμων, ότι πολύ δύσκολα θα ανακτήσουν τις θέσεις τους οι ευρωπαϊκές χώρες και οι εταιρείες τους, που αποσύρονται τώρα από την αγορά. «Υπάρχουν πολλοί έτοιμοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι εισέρχονται οργανωμένα, με τις ενώσεις τους», είπε ο Αλεξέι Αλεξέενκο, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τουρκίας Νιχάτ Πακντίλ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξέενκο στους Τούρκους εξαγωγείς θα ανοιχτούν (προφανώς υλοποιώντας τις προεδρικές οδηγίες) και νέοι τομείς προϊόντων, τα οποία δεν εισάγονταν στο παρελθόν από την Τουρκία, όπως γαλακτομικά, αυγά, ζώντα ζώα αναπαραγωγής (που εισάγονταν π.χ. από την Πελοπόννησο), ενώ η τουρκική πλευρά θα αυξήσει τις εισαγωγές της σε σιτηρά, που κάποτε προφανώς αγόραζε από την Ουκρανία.

Η περιβόητη διαπραγμάτευση (ή διαβούλευση, όπως μας διόρθωσαν από το ΥΠΕΞ) ήταν προφανώς επικοινωνιακό τρυκ της ηγεσίας του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησής μας, που βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρώτη τους επαφή με το νέο πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα ως σκληρή προσπάθεια να μετακινηθούν οι Ρώσοι και να γλυτώσουμε κάτι από τις κυρώσεις εναντίον των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Η αλήθεια είναι, όπως έχει εξαρχής αποκαλύψει το newsbomb.gr, ότι η όποια συζήτηση έγινε μόνο για τα δεσμευμένα φορτία ροδακίνων και φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο, αφού οι ρωσικές αντι-κυρώσεις δεν είχαν ακόμη διατυπωθεί από τον Β.Πούτιν. Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι ότι ρωσικές διπλωματικές πηγές σε κάθε επικοινωνία τους με τους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα και άλλους δημοσιογράφους φυσικά και δεν έχουν λόγο να πουν κάποιο ψέμα και ξεκαθαρίζουν ότι «ουδεμία υπόσχεση δόθηκε από τη ρωσική πλευρά για εξαίρεση από τη λίστα των απαγορεύσεων, αλλά και ουδείς μπορούσε εκ των προτέρων να θέσει τέτοιο ζήτημα». Άλλες ρωσικές πηγές προχωρούν ακόμη περισσότερο και μας εξηγούν ότι «το εκπληκτικό με την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι ουδείς επί της ουσίας δεν συζήτησε με τη ρωσική πλευρά και τώρα, που καταλαγιάζει η φασαρία διαπιστώνουμε ότι θα μπορούσαμε υπό κάποιες προϋποθέσεις να μην έχουμε συμπεριλάβει στη λίστα ούτε τις ελιές, ούτε κάποια στενά εποχιακά φρούτα».

Σε απλά ελληνικά, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να συζητήσουν και κάποιες εξαιρέσεις, εάν είχε υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση, σοβαρότερη όμως της πρέσβεώς μας στη Μόσχα, που δεν κατόρθωσε ακόμη να κλείσει ραντεβού με τον επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ντάκβερτ, αλλά παρ’ όλ’ αυτά παραμύθιαζε την υπηρεσία της ότι το ραντεβού εκλείσθη για την περασμένη Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι και το ΥΠΕΞ με τη σειρά του παραμύθιαζε τους δημοσιογράφους ότι θα γίνει μια συνάντηση, που δεν είχε ποτέ προγραμματιστεί πέραν της φαντασίας κάποιων.

Είμαστε, δε, σε θέση να γνωρίζουμε ότι ρωσικοί παράγοντες, συνειδητοποιώντας την έλλειψη οποιωνδήποτε σοβαρών συνομιλητών σε επίπεδο ελληνικής Πρεσβείας, προχωρούν σε απευθείας επαφές με τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας, οι ενώσεις των οποίων επέδειξαν ύψιστη σοβαρότητα και σπουδαίο επιχειρηματικό κριτήριο, αποφασίζοντας ομόφωνα να εκπροσωπηθούν στις ρωσικές εκθέσεις τροφίμων του φθινοπώρου, διαδηλώνοντας ότι επιθυμούν να διατηρήσουν μια σπουδαία αγορά, όπως η ρωσική, που κόπο και προσπάθεια ετών άνοιξαν και κατέκτησαν.

Ο περιζήτητος κ. Ντάκβερτ, που κάποτε αγκαλιαζόταν με άλλα στελέχη του ΥΠΕΞ, τα οποία έχουν την ικανότητα να κάνουν διπλωματία, έχει δει εντωμεταξύ όλους τους πρέσβεις και υποπρέσβεις της Λατινικής Αμερικής, φυσικά των πρώην χωρών της ΕΣΣΔ (επισκέφθηκε μόλις τη Λευκορωσία) και επικοινωνεί στενά με την τουρκική κυβέρνηση. Θα δει, δε, ίσως την πρέσβη μας κα Κουμανάκου για να της κουνήσει το μαντήλι, το οποίο μας κουνάει πλέον και η Ρωσία, εφόσον επιλέξαμε ότι δεν θα έχουμε δική μας εξωτερική πολιτική στη Μόσχα ή τουλάχιστον θα την αναβάλλουμε ως το Γενάρη ή τον Απρίλη, οπότε και έρχεται μαθαίνουμε σοβαρός Έλληνας πρέσβης στη Ρωσία, ο κ. Λάζαρης.

Όσες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν να έχουν δική τους εξωτερική πολιτική σχετικά με τη Ρωσία, έχουν ορίσει και πρέσβεις αντιστοίχου επιπέδου και ήδη κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλα τα fora διαφοροποιούμενες από την γενική γραμμή της ΕΕ, στην οποία δεν φαίνεται να πιστεύει ουδείς πλην διευθυντηρίου. Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος κατηγόρησε το Κίεβο για «παράξενη συμπεριφορά», που απειλεί να βλάψει την ΕΕ, με τις ασυνάρτητες προτάσεις περί απαγόρευσης του τράνζιτ φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, η κυβέρνηση του οποίου κλονίζεται μετά τις κυρώσεις, διαμήνυσε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία άλλη κύρωση και ότι η χώρα του «θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από τις καλές της σχέσεις με τη Ρωσία».

Τις κυρώσεις είχε επικρίνει και ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, λέγοντας ότι κάθε περιορισμός είναι «μέτρο άνευ νοήματος και αναποτελεσματικό και πάντοτε επιφέρει αντίμετρα», αλλά και χαρακτηρίζοντας λογική την (σημειωτέον μετά από πολλές προειδοποιήσεις) αντίδραση της Ρωσίας. Όταν αναφέρονται στην Ελλάδα τα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν μόνο για το Μ.Γλέζο και τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, αν και κάποτε θα μπορούσαν να αναφέρονται και στον υπουργό των Εξωτερικών και στον πρωθυπουργό της χώρας. Κρίμα.

Διαβάστε επίσης:

Κίεβο προς Πούτιν: «Να βάλει το αλάτι στον π… του»

Σε ηγέτη του «αντιαμερικανικού κόσμου» αναδεικνύεται ο Β.Πούτιν

Ουδεμία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη για την τύχη των εξαγωγών μας στη Ρωσία!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή