Πούτιν: Η Ουκρανία ας συμμετάσχει σε όποια Ένωση θέλει, αλλά όχι με δική μας χρέωση!
H Mόσχα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας τόσο με την Ουκρανία, όσο και με την ΕΕ, όμως «οι φίλοι μας από την Ευρώπη αφού κατέλαβαν ένα σεβαστό μερίδιο της ουκρανικής αγοράς, θέλουν να παραμερίσουν όλους τους άλλους», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης, λέγοντας ότι η χώρα του δεν είναι αντίθετη με οποιεσδήποτε ενώσεις ή συμμαχίες επιθυμεί κάθε λαός και κάθε χώρα, όμως αυτές δεν πρέπει να χτίζονται «εις βάρος άλλων, ούτε με δική μας χρέωση».
Κατά το Ρώσο ηγέτη το κόστος της προσαρμογής της ουκρανικής οικονομίας στα δεδομένα της ΕΕ απαιτεί περί τα 165 δισ. ευρώ εντός δεκαετίας και θα προκαλέσει στη Ρωσία αναγκαστικές αλλαγές και μετατροπές, που θα στοιχίσουν περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, ενώ συνέπειες θα υπάρξουν και για τη Λευκορωσία και για το Καζαχστάν.
Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε έτοιμος να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές του για την οξύτατη κρίση στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση του σεναρίου της βίας και ότι θα συνυπολογιστούν τα πραγματικά συμφέροντα των νοτιο-ανατολικών περιφερειών της χώρας και θα υπάρξει διάλογος με τους πληθυσμούς τους.
Την επιθυμία του να υπάρξει ειρήνη και την υπόσχεσή του ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματα του ανηλεώς βομβαρδισμένου Ντονμπάς έδωσε ο πρόεδρος Ποροσένκο, καλώντας τους συνομιλητές του να ξαναδούν το ειρηνευτικό του σχέδιο, το οποίο βέβαια μόνο την ειρήνη δεν έφερε έως σήμερα.
Ο κ. Ποροσένκο ανέδειξε ως κορυφαίο ζήτημα την περιφρούρηση των συνόρων με τη Ρωσία για να σταματήσει η τροφοδοσία των ανταρτών και διαφώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως προς το μελλοντικό οικονομικό καθεστώς της χώρας του, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ήθελε να διατηρηθούν και τα δύο προνομιακά καθεστώτα, τόσο με την Τελωνειακή, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ξεκαθάρισε ο Β.Πούτιν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και η Ουκρανία αναπόφευκτα θα πρέπει να χάσει τις προνομιακές σχέσεις, που είχε στο εμπόριό της με τη Ρωσία και τις άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες και να αναζητήσει άλλες λύσεις στα οικονομικά της προβλήματα.
Πούτιν και Ποροσένκο αντήλλαξαν χειραψίες στην αρχή της Συνόδου και αναμένεται αργότερα σήμερα να έχουν και τετ-α-τετ συνάντηση, όμως είναι αβέβαια αν θα τεθεί στη συνάντηση αυτή η υπόθεση των δέκα Ρώσων αλεξιπτωτιστών, που συνελήφθησαν σε ουκρανικό έδαφος, κοντά στα σύνορα και κατηγορούνται από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι ανήκαν σε τάγμα, που εισέβαλε στην Ουκρανία και αποκρούσθηκε από τον ουκρανικό στρατό.
Είναι η πρώτη φορά, που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε με δήλωση πηγών του ότι όντως το Κίεβο κρατά Ρώσους στρατιωτικούς, υποστήριξε όμως ότι οι συγκεκριμένοι απλώς έχασαν τον προσανατολισμό τους εκτελώντας περιπολία στα σύνορα των δύο χωρών. Το Κίεβο μιλά για δέκα αλεξιπτωτιστές, παρουσίασε όμως βίντεο με την ανάκριση μόνο τεσσάρων εξ αυτών και δεν έχει ακόμη παρουσιάσει οποιαδήποτε άλλα στοιχεία για την υποτιθέμενη εμπλοκή ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.
Στα βίντεο, που παρουσιάστηκαν από την ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές δείχνουν φοβισμένοι και κάνουν δηλώσεις κατά του Β.Πούτιν, των ρωσικών ΜΜΕ, καλώντας τους να σταματήσουν να στηρίζουν έναν «ξένο πόλεμο», περιγράφουν με θετικούς χαρακτηρισμούς τους δεσμώτες τους «που τους εξήγησαν τί πραγματικά συμβαίνει και μιλούν όλοι ρωσικά» και αναπτύσσουν και εξωτικές θεωρίες για την αντιπαράθεση Ρωσίας-Ουκρανίας λέγοντας ότι η δεύτερη χρωστά στην πρώτη χρήματα, που της έδινε ο πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς «και τώρα ήρθαμε να τα πάρουμε».
Δίνοντας το δικό τους παρών στις συνομιλίες οι ρωσόφωνοι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι έχουν πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό τους τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα κατά μήκος της Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ έως και τη θάλασσα, δηλαδή κοντά στη Μαριούπολη, από όπου φεύγουν μαζικά οι κάτοικοι, φοβούμενοι ότι πλησιάζει την πόλη τους το μέτωπο της σύγκρουσης στην εμφύλια σύρραξη.
Όπως δήλωσε αργά απόψε ο πρωθυπουργός της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, οι αντάρτες δεν ενδιαφέρονται πλέον για την ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανία, «αλλά επιδιώκουμε μόνο την ανεξαρτησία μας και την απελευθέρωση όλων των εδαφών μας από τον ουκρανικό στρατό». Ο Ζαχάρτσενκο υποσχέθηκε στους χιλιάδες περικυκλωμένους Ουκρανούς στρατιώτες την ελευθερία τους, αν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν.
Διαβάστε επίσης:
Λαβρόφ: Η Μόσχα ετοιμάζει δεύτερο ανθρωπιστικό φορτίο εντός της εβδομάδας