Ο Γιώργος, οι κούτες, ο Βαγγέλης και οι τρεις
Χτες το βράδυ, ο Γιώργος μετακόμισε. Από το Μαξίμου στην Ιπποκράτους. Άλλες εποχές, θα τον περίμενε «πλήθος λαού» να τον υποδεχτεί πίσω στα γραφεία του κόμματος.
Όχι ότι δεν το πάλεψαν οι «δικοί του» να διοργανώσουν μια «αυθόρμητη» προσέλευση οπαδών του. Αλλά δεν το πολύ-κατάφεραν. Ελάχιστοι βουλευτές και πολύ λίγα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ περίμεναν να υποδεχτούν τον –πάλαι ποτέ- απόλυτο θριαμβευτή των εσωκομματικών εκλογών του 2007. Οι περισσότεροι «αυθορμήτως προσελθέντες» ήταν υπάλληλοι του κόμματος. Οι οποίοι -by the way- είναι κι απλήρωτοι (το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φράγκο, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, που περιμένουν την εκταμίευση της 6ης δόσης για να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους).
Η αμήχανη υποδοχή σηματοδοτεί και τις πρώτες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ηγεσία του κόμματος. Ολοι έχουν τα μαχαίρια ακονισμένα, αλλά –προς το παρόν- τα κρατάνε στα θηκάρια τους. Ετοιμάζονται για τη μάχη, αλλά τηρούν στάση αναμονής ώστε να ανέβουν στο άρμα που θα δείχνει πιο γυαλιστερό, όταν ο ακουστεί το σάλπισμα της εφόδου. Αν δεν έχουμε εκπλήξεις –που καθόλου δεν πρέπει να αποκλείονται, υπό τις παρούσες συνθήκες- τα «άρματα» θα είναι τουλάχιστον τρία:
- Ο Γιώργος. Εχει μεγαλώσει με πλήρη συνείδηση του ονόματός του. Θεωρεί ότι το αίμα του ρέει το «καθήκον» -όπως ο ίδιος και η οικογένειά του το αντιμετωπίζουν…- να καθορίσει τις τύχες της χώρας. Και, παρότι όλα δείχνουν ότι ποτέ δε θα μπορέσει να ξεπεράσει τη ρετσινιά του πλέον βραχύβιου πρωθυπουργού, άνθρωποι που συνομίλησαν μαζί του χτες μεταφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δε θεωρεί τον εαυτό του «παρελθόν» (σε πείσμα του Λιντζέρη). Θα παίξει -ξανά- το χαρτί του ονόματός του. Θα παίξει -ξανά- το χαρτί του «θύματος των διαπλεκόμενων media». Και θα προχωρήσει, σα να μην τρέχει τίποτα, να κατέβει επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Το ζήτημα είναι αν θα τον αφήσουν. Βέβαια, όσο ήταν πρωθυπουργός, έλεγχε περί τους 110 από τους 153 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Σήμερα, όμως, οι περισσότεροι από τους βασικούς συντελεστές της νίκης του 2007 -μετά τις συγκρούσεις που έφεραν τα δυο χρόνια διακυβέρνησης- βρίσκονται απέναντι στον Γιώργο. Επιπλέον, τα γκάλοπ είναι δραματικά: 11% παίρνει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της αυριανής Real News… Αν στο βαρύ κλίμα προστεθεί και καμιά αποτυχημένη περιοδεία του Γιώργου στην περιφέρεια, τότε να περιμένετε τις πρώτες φωνές αμφισβήτησης: Κάποιο περιφερειακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα βαρέσει την καμπάνα («πού πάμε με τον Γιώργο, θα καταβαραθρωθούμε στις εκλογές»), μετά ένα άλλο θα θέσει ανοιχτά θέμα ηγεσίας ζητώντας συνέδριο, κ.ο.κ…
- Ο Βαγγέλης. Ο ηττημένος των εσωκομματικών εκλογών του 2007 θα τηρήσει στάση αναμονής. Εχοντας βασικό ρόλο και στην κυβέρνηση Παπαδήμου, το ηγετικό του προφίλ θα διαμορφωθεί εν πολλοίς από την πορεία της χώρας. Αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι τραγικά, αν αναγκαστεί και ο Παπαδήμος να καταφύγει σε νέα, σκληρά και άδικα μέτρα -όπως είναι και το πιθανότερο- τότε ο Βαγγέλης θα το χρεωθεί. Αν τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα, μένει να φανεί κατά πόσον ο Βενιζέλος θα καταφέρει να πιστωθεί τμήμα της επιτυχίας, ή αυτή θα αυξήσει το πολιτικό κεφάλαιο του Λουκά Παπαδήμου και μόνον. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει μεγάλο έρεισμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Σίγουρα υπολείπεται από τον τρίτο πόλο, την «τριάδα» Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου- Ραγκούση. Από την άλλη, πολλοί βουλευτές –ακόμη και προεδρικοί- τον βλέπουν ως τη μόνη λύση για την επόμενη μέρα.
- Η τριάδα. Η κίνηση Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου και Ραγκούση -στην οποία προστέθηκε και ο Μόσιαλος- δεν έχει δείξει σημάδια μεγάλης συγκρότησης, όπως για παράδειγμα η κίνηση Σημίτη-Βάσως Παπανδρέου-Πάγκαλου-Αυγερινού (που ανέδειξε τον πρώτο). Η λογική, πάντως, υπαγορεύει ότι σε περίπτωση διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος θα στοιχηθούν πίσω από τον Λοβέρδο. Ο υπουργός Υγείας έχει δείξει αποτελέσματα σε όποιο πόστο κι αν έχει αναλάβει, έχει σοβαρό προφίλ και λαϊκό έρεισμα. Ο Ραγκούσης δε νιώθει δυνατός όπως παλιότερα, κυρίως μετά την κόντρα με τα ταξί, τον υποβιβασμό του από τον Παπανδρέου, αλλά και την αποδοχή της θέσης του αναπληρωτή του Αβραμόπουλου στο υπουργείο Αμυνας. Η Διαμαντοπούλου, μπορεί να θεωρείται ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν διαθέτει την επιρροή του Λοβέρδου.
Συμπέρασμα; Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα –γιατί μπορούν και να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού- ο Γιώργος δύσκολα θα φτουρήσει, ο Βαγγέλης υπό (πάρα πολλές) προϋποθέσεις, ο Ανδρέας όμως;..
Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!
Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!