Γ. Κουμουτσάκος: Όχι σε συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΛΑΟΣ
Συνέντευξη στον Γιώργο Ε. Χριστοφορίδη«Στην Ελλάδα ζούμε την Ευρώπη της ύφεσης, της ανεργίας, των αστέγων, των συσσιτίων, της εγκληματικότητας. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη για την οποία δουλέψαμε, η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε. Αυτός είναι εφιάλτης».
Τα λόγια ανήκουν στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος -στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο- ξεσπάθωσε κατά της αδυναμίας της Συνόδου Κορυφής να λάβει αποτελεσματικές αποφάσεις: «Όταν καίγεται το σπίτι σου, τρέχεις να σβήσεις τη φωτιά. Δεν ασχολείσαι με το… οργανόγραμμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».
Την ώρα που αυτά συμβαίνουν εκτός συνόρων, στην Ελλάδα έχουμε «μια κυβέρνηση που, ενώ είναι μόλις 20 ημερών, εμφανίζει ήδη βαθιές ρυτίδες», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο newsbomb.gr. Ο ίδιος περιέγραψε την κυβέρνηση Παπαδήμου ως ένα σχήμα που δημιουργήθηκε σε ένα «matrix» ανοιχτών πολιτικών λογαριασμών: «Δε μπορεί υπουργοί το πρωί να συνεργάζονται στο πλαίσιο της κυβέρνησης και το μεσημέρι να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πορεία διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ».
Ξεκάθαρος ήταν για την προοπτική συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΛΑΟΣ: «Ως σύγχρονος κεντροδεξιός πολιτικός, που ένιωσε την πολιτική, με Π κεφαλαίο, τις μέρες της μεταπολίτευσης, τότε που γεννήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, έχω μια άρνηση προς τους λαϊκισμούς και τις ακραίες τοποθετήσεις, που δε μπορούν βέβαια να ξεχαστούν. Ως εκ τούτου, δε θα ήμουν ευτυχής με μια τέτοια συνύπαρξη».
Για τις ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. είπε: «Η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο. Τη λογική των ομάδων -Α’ ή Β’ κατηγορίας, δεν έχει σημασία- δεν την καταλαβαίνω στην πολιτική. Πόσο μάλλον, όταν έχουμε πρόσφατα εκλεγμένο αρχηγό που όλα δείχνουν ότι οδηγεί την παράταξη σε εκλογική νίκη».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κουμουτσάκου στο newsbomb.gr έχει ως εξής:
κ. Κουμουτσάκο, στο Στρασβούργο σας άκουσα απογοητευμένο από τις αποφάσεις Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου…
Ας γίνω λίγο αφοριστικός: Όταν καίγεται το σπίτι σου, τρέχεις να σβήσεις τη φωτιά. Δεν ασχολείσαι με το οργανόγραμμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αυτό λέει η κοινή λογική αλλά δυστυχώς όχι οι αποφάσεις της 9ης Δεκεμβρίου. Είχαμε ανατροπή προτεραιοτήτων. Απαραίτητη η οικονομική διακυβέρνηση και η δημοσιονομική ευταξία αλλά τώρα προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης. Οι αγορές δήλωσαν ήδη απογοητευμένες από την 9η Δεκεμβρίου.
Τι πρέπει να γίνει και δεν γίνεται, λοιπόν;
Η σημερινή βαθιά κρίση έχει τις ρίζες της στις δομικές αδυναμίες των θεμελίων της νομισματικής ένωσης. Υιοθετήσαμε κοινό νόμισμα χωρίς συντονισμό και ενιαία οικονομική διακυβέρνηση. Έλλειψε τότε το πολιτικό θάρρος και η αποφασιστικότητα. Το κάνουμε τώρα υπό την πίεση της κρίσης.
Σαφώς και χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες, ποινές για τους "δημοσιονομικά απείθαρχους", κ.ο.κ., αλλά αυτά δεν είναι η αναγκαία λύση που απαιτείται σήμερα. Πρέπει να ληφθούν δυναμικές αποφάσεις για ενεργότερη συμβολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαχείριση της κρίσης.
Συγκεκριμένα, όμως, τι πρέπει να γίνει;
Παράλληλα με την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα στην λύση του ευρωομολόγου, καθώς και σε πολιτικές ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών. Δυστυχώς, βέβαια, όλα αυτά θα γίνουν τελικά -εάν γίνουν- υπό την δαμόκλειο σπάθη των αγορών, από τις οποίες η Ευρώπη είναι ένα βήμα πίσω, όλη την τελευταία διετία.
Εσείς δεν συντάσσεστε με όσους ζητούν να κόψει χρήμα η ΕΚΤ;
Υπάρχουν τρόποι. Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης που θα αρχίσει να λειτουργεί με την πιο ενισχυμένη του μορφή -τελικά- μέσα στο 2012, να λάβει χαρακτηριστικά τραπεζικού οργανισμού. Τότε, η ΕΚΤ θα μπορέσει να τον υποστηρίξει, ξεπερνώντας τις καταστατικές της δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, και εκείνος -με τη σειρά του- να ενισχύσει τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.
Είστε αισιόδοξος ότι αυτές οι λύσεις θα προχωρήσουν εγκαίρως;
Πρυτανεύει η γερμανική εμμονή στην "ενάρετη οικονομική ανάπτυξη". Όλοι υποστηρίζουμε και θα θέλαμε μια τέτοια ανάπτυξη, αλλά ο χρόνος πιέζει δραματικά. Το timing δεν ευνοεί. Ο Πρόεδρος Σαρκοζί είπε ότι στις 9 Δεκεμβρίου γεννήθηκε η νέα Ευρώπη, η Ευρώπη της σύγκλισης των οικονομιών, των δημοσιονομικών κανόνων, της φορολογίας. Αυτή είναι η αισιόδοξη ανάγνωση. Διότι στην Ελλάδα ζούμε την πραγματικότητα οικονομικών πολιτικών και μέτρων που "γεννούν" την Ευρώπη της ύφεσης, της ανεργίας, των αστέγων, των συσσιτίων, της εγκληματικότητας. Σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο θα είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία. Με πονάει η εικόνα αυτή. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη για την οποία δουλέψαμε, η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε. Αυτός είναι εφιάλτης.
Μέσα σε αυτό τον εφιάλτη, πώς βλέπετε την κυβέρνηση Παπαδήμου;
Κανονικά, θα έπρεπε να σας παραπέμψω στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών. Θέλω όμως να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός. Για την ελληνική οικονομία, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα μέρα με τη μέρα. Παραμένει το μεγάλο έλλειμμα. Ζούμε, για τρίτη συνεχή χρονιά, σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης. Και το 2012 προβλέπεται ύφεση, μικρότερη μεν, υπαρκτή δε. Η εμπλοκή των ιδιωτών στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, το περίφημο -ή διαβόητο- PSI, φαίνεται ότι προχωρά με βραδείς ρυθμούς -αν μη τι άλλο. Σε αυτές τις συνθήκες και στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων για τη δημιουργία της καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση επιτελώντας το έργο της η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Δεν είστε αισιόδοξος, δηλαδή…
Μιλάω επί συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών δεδομένων. Δεν αφορά πρόσωπα. Η κυβέρνηση αυτή δημιουργήθηκε μέσα σε έναν τρισδιάστατο χώρο, σε ένα "matrix" ανοιχτών πολιτικών λογαριασμών και διελκυστίνδων: εντός του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των κομμάτων, ενόψει και εκλογών άλλωστε, για την πορεία της χώρας, την αναδιάταξη του χώρου της επιχειρηματικότητας και των media κ.λπ. Όλα αυτά δε μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστη την κυβέρνηση.
Η μάχη για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ τι επιπτώσεις έχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου;
Δε μπορεί υπουργοί το πρωί να συνεργάζονται στο πλαίσιο της κυβέρνησης και το μεσημέρι να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πορεία διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνον το ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα. Με ανάλογο τρόπο, είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς και τη συνύπαρξη για παράδειγμα στην ίδια κυβέρνηση του κ. Γιαννίτση και του κ. Γεωργιάδη. Κανένας ψόγος προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους.
Και πού καταλήγουμε;
Καταλήγουμε σε μια κυβέρνηση που, ενώ είναι μόλις 20 ημερών, εμφανίζει ήδη βαθιές ρυτίδες, συμπτώματα πρόωρης γήρανσης. Φανταστείτε τι θα γίνει αν συνεχίσει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα…
Άρα; Εκλογές το συντομότερο δυνατόν;
Σημειώστε, παρακαλώ, ότι δε στρέφομαι κατά της κυβέρνησης. Κάνω ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης. Την ώρα που όλα δείχνουν ότι καλείται να αναλάβει νέα, πολύ σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση δεν είναι προϊόν λαϊκής εντολής. Υπάρχει σοβαρό πολιτικό και θεσμικό θέμα, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ των πραγμάτων.
Δεν πιστεύω ότι στη Δημοκρατία πρέπει να ανησυχεί κανείς για το πώς θα εκφραστεί ο ελληνικός λαός όταν κληθεί κυρίαρχα να αποφασίσει για τη διακυβέρνησή του. Κάτι τέτοιο θα αναιρούσε, άλλωστε την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας.
Πόσο σοβαρό είναι, όμως, το υπαρξιακό πρόβλημα της Ν.Δ. που ακροβατεί μεταξύ συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης;
Η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της έλαβαν μια ορθή απόφαση υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Στην πολιτική πρέπει, όμως, να είσαι ρεαλιστής. Και η πραγματικότητα δείχνει ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, όπως λειτουργεί, εκ των πραγμάτων δε μπορεί να είναι κυβέρνηση μακράς πνοής, αλλά -όπως από την αρχή συμφωνήθηκε, εξάλλου- κυβέρνηση συγκεκριμένης αποστολής. Να μην παρεξηγηθώ: Δεν είμαι αρνητικός στις συναινέσεις και στις κυβερνήσεις συνεργασίας, όταν αυτό χρειάζεται ο τόπος και εντέλει ο ελληνικός λαός. Είμαι, όμως, και ρεαλιστής. Δε μπορώ να κλείσω τα μάτια στα φαινόμενα παραλυσίας που παρουσιάζει η κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ο τόπος -ελέω της κρίσης- απαιτεί οι μηχανές να δουλεύουν στο φουλ.
Παρά ταύτα, δεδομένου ότι ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ έχουν σαφέστατα εκφραστεί υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης και πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, πώς θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να αντιδράσει η Ν.Δ.;
Πλέον, τίποτε δε μπορεί να γίνεται ερήμην της Ν.Δ. Είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Η Ν.Δ. έκανε την επιλογή της τη συγκεκριμένη στιγμή, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Η Ν.Δ. υπηρετεί την επιλογή της, διατηρώντας το αναφαίρετο δικαίωμά της να προτείνει στον ελληνικό λαό ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών.
Μια επιλογή που η Ν.Δ. πλήρωσε, τουλάχιστον δημοσκοπικά…
Στην πολιτική δεν υπάρχουν αποφάσεις μηδενικού κόστους. Ταυτόχρονα, η πολιτική είναι δυναμική διαδικασία. Έχεις πάντα τη δυνατότητα να καλύψεις το κόστος και να το μετατρέψεις σε κέρδος.
Δηλαδή, θεωρείτε ότι η Ν.Δ. πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου; Κι αν, ναι, είστε βέβαιος ότι μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε εκλογές;
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είτε θα είναι ευρείας στήριξης είτε δεν θα υφίσταται. Εξάλλου, θεωρώ ότι ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα θελήσει να συνεχίσει αν απολέσει αυτή την ευρεία στήριξη.
Στις εκλογές, όποτε κι αν έλθουν αυτές, θεωρείτε ότι η Ν.Δ. θα επιτύχει αυτοδυναμία;
Η βοή των πραγμάτων αλλά και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν βέβαιη νίκη της Ν.Δ. και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την αυτοδυναμία.
Ακόμη κι έτσι, πιστεύετε ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα στις συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης υπό τις οποίες ζούμε;
Η φρέσκια λαϊκή εντολή θα δώσει ισχυρότατη δυναμική. Μην ξεχνάτε ότι οι προβλέψεις και οι αναλύσεις της Ν.Δ. για τα αποτελέσματα της εφαρμοσθείσας οικονομικής πολιτικής επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας. Δυστυχώς, βέβαια, για τον Έλληνα πολίτη, που σήμερα υποφέρει αναζητώντας ελπίδα.
Πώς θα τα καταφέρετε, λοιπόν;
Η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Δεν είναι σχήμα λόγου. Οι λέξεις έχουν ουσία. Καμία πολιτική δε θα επιτύχει να άρει το αδιέξοδο, αν δεν συνεγείρει την ελληνική κοινωνία. Κάποιος οφείλει, έχει χρέος να την εμπνεύσει. Ποιος θα είναι αυτός; Σίγουρα όχι το ΠΑΣΟΚ. Ούτε η σημερινή κυβέρνηση με τις εγγενείς παθογένειες και δυσπλασίες και τους περιορισμούς της.
Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα να συνεγείρει οποιοσδήποτε την ελληνική κοινωνία;
Ναι. Ο Ελληνισμός έχει αποδείξει στην ιστορική του πορεία ότι είναι ικανός να αγωνίζεται και να πετυχαίνει, κόντρα στα πιο δυσμενή σενάρια.
Κι αν δεν πετύχετε την αυτοδυναμία; Πώς θα βλέπατε μια συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ;
Ως σύγχρονος κεντροδεξιός πολιτικός, που ένιωσε την πολιτική, με Π κεφαλαίο, τις μέρες της μεταπολίτευσης, τότε που γεννήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, έχω μια άρνηση προς τους λαϊκισμούς και τις ακραίες τοποθετήσεις, που δε μπορούν βέβαια να ξεχαστούν. Ως εκ τούτου, δε θα ήμουν ευτυχής με μια τέτοια συνύπαρξη.
Τι ομάδα είστε; Ρωτάω, γιατί στη Ν.Δ. παίζετε πολύ «5x5», τελευταία…
Παρότι μερικές φορές δανείζεται ποδοσφαιρικούς όρους, η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο. Τη λογική των ομάδων -Α’ ή Β’ κατηγορίας, δεν έχει σημασία- δεν την καταλαβαίνω στην πολιτική. Πόσο μάλλον, όταν έχουμε πρόσφατα εκλεγμένο αρχηγό που όλα δείχνουν ότι οδηγεί την παράταξη σε εκλογική νίκη.
Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ σας αφήνουν αδιάφορο;
Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να τις παρακολουθήσουμε από πάρα πολύ κοντά. Τόσο η Ν.Δ., όσο και η ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ υφίσταται τις συνέπειες μιας σειράς τραγικών λαθών. Αναζητεί κατεύθυνση και πορεία, αλλά επειδή πρόκειται για μια ιστορική πολιτική παράταξη, οι τεκτονικές πλάκες που κινούνται μέσα του δεν θα γεννήσουν στεγανοποιημένες εξελίξεις. Οι συνέπειές τους θα επηρεάσουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και το πολιτικό μας σύστημα.
Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!
Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!