«Μανιφέστο νο 2» από Ανδρέα, Αννα, Γιάννη και Ηλία

Τα e-mail φεύγουν, το ένα πίσω από το άλλο, από τα γραφεία Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου και Ραγκούση. Αποδέκτης τους, ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι αυτός που ανέλαβε να συνθέσει τα κείμενα των «τεσσάρων» του ΠΑΣΟΚ για τη συγγραφή του δεύτερου –και ουσιαστικού- μανιφέστου τους.

«Μανιφέστο νο 2» από Ανδρέα, Αννα, Γιάννη και Ηλία

Όχι, το μανιφέστο δε θα αναφέρεται στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Τα επιτελεία των «τεσσάρων» εργάζονται -βέβαια- πυρετωδώς, καταστρώνοντας σχέδια αντίδρασης απέναντι σε κάθε σενάριο πιθανής κίνησης του Γιώργου Παπανδρέου στη σκακιέρα. Όμως, τα πάντα θα εξαρτηθούν ακριβώς από την επόμενη κίνηση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και οι διαφορετικές πορείες που μπορεί να ακολουθήσει είναι πολλές, χωρίς να είναι καν σίγουρο ότι το όλο σκηνικό θα ξεκαθαρίσει την επόμενη Τρίτη, σε αυτό το… φόρουμ που διοργανώνουν οι παπανδρεϊκοί.

Τα πλήκτρα, λοιπόν, στα computers έχουν πάρει φωτιά και το κείμενο της νέας διακήρυξης των «τεσσάρων» βρίσκεται σε τελική μορφή. Θα είναι ένα κείμενο πολύ ευρύτερο από αυτό που δημοσίευσαν οι τρεις (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης) στις προσωπικές τους ιστοσελίδες την 16η Οκτωβρίου, αναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι αναλαμβάνουν ένα νέο, διακριτό ρόλο στα πράγματα του ΠΑΣΟΚ. Σχεδιάζουν να το δώσουν στη δημοσιότητα αμέσως μετά τις γιορτές, ώστε να είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις τους σε όλα τα μείζονα θέματα που αφορούν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είπαμε: όχι στο ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα θα είναι «παρών» ως η απαραίτητη κατά την άποψή τους δύναμη για την υλοποίηση της πολιτικής που τους εκφράζει. Για να πάρουμε μια εικόνα του ύφους του κειμένου, ξεχωριστή θέση στο μανιφέστο έχουν οι ριζικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στη Δημόσια Διοίκηση.

Στο μεταξύ; Αννα και Ανδρέας μιλούν καθημερινά και συναντιούνται πιο συχνά από ποτέ. Μπορεί η συνέντευξη Λοβέρδου στο «Θέμα» της περασμένης Κυριακής να έριξε νέο λάδι στη φωτιά των συζητήσεων περί μεταξύ τους διάστασης, ωστόσο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει. Οσο για την κουβέντα περί προσέγγισης των «τεσσάρων» με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι πρώτοι διευκρινίζουν ότι δεν έχει βάση και πως η κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης με τον Α. Λοβέρδο –που έδωσε τροφή στα σχετικά σενάρια- «ήταν μια προγραμματισμένη εκδήλωση». Με τον Βαγγέλη, με τον οποίο ο υπουργός Υγείας διατηρεί στενότατους φιλικούς δεσμούς πολλών ετών, έχει αποφασίσει οριστικά ότι θα προσπαθήσει μεν να μην τους διαρρήξει σε καμία περίπτωση, αλλά ούτε και πρόκειται να συμπορευθούν.

Όταν ρωτούν τον Α. Λοβέρδο αν οφείλει να παραιτηθεί από υπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, απαντά κατηγορηματικά όχι. Στο βαθμό που οι εκλογές θα γίνουν όπως έχει αποφασιστεί: σύντομα, αδάπανα, χωρίς περιοδείες και εκστρατείες, δεν υπάρχει λόγος. Τονίζει ότι η δουλειά στο υπουργείο συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σήμερα το πρωί, για παράδειγμα, συγκλήθηκε το επιτελικό του υπουργείου, όπως κάθε Παρασκευή, με τον υπουργό και τους γενικούς διευθυντές, για τον προγραμματισμό της ερχόμενης εβδομάδας. Οι συνεργάτες του φέρνουν κι άλλο παράδειγμα: Τη χθεσινή διακομματική –των 3 συγκυβερνώντων κομμάτων– στην οποία ο Α. Λοβέρδος παρουσίασε δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες πριν τις φέρει στο υπουργικό συμβούλιο. «Ν.Δ. και ΛΑΟΣ είπαν όχι, αλλά εμείς προτιμήσαμε να συνεχίσουμε το διάλογο, για να υπάρξουν έστω κάποιες συμπτώσεις, αντί να καταγγείλουμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις», εξηγούν. Ο Α. Λοβέρδος θεωρεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο mandate, αλλά σαφώς πρέπει να στηριχθεί για να προχωρήσει –πλέον των θεμάτων που αφορούν στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου- ό, τι σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη. Και, με αυτή την έννοια, το νομοσχέδιο για την άρση της γραφειοκρατίας στη Δικαιοσύνη, που κινδύνεψε να προκαλέσει σύρραξη στο υπουργικό συμβούλιο, είναι –σύμφωνα με το σκεπτικό Λοβέρδου- απολύτως εντός της δικαιοδοσίας της μεταβατικής κυβέρνησης, αφού σαφώς οι καθυστερήσεις προκαλούν εμπλοκές στην οικονομική ανάπτυξη.

Το βλέμμα των «τεσσάρων» είναι, πλέον, στραμμένο στην επόμενη Τρίτη. Σε αυτό, δηλαδή, που ξεκίνησε από Πολιτικό Συμβούλιο (14 άνθρωποι), διευρύνθηκε με τους «πράσινους υπουργούς» της κυβέρνησης Παπαδήμου (40 άνθρωποι), προέδρους της Βουλής (νυν και πρώην) και κατέληξε να θυμίζει… φόρουμ των 60 ανθρώπων. Εκεί ο Α. Λοβέρδος θα παρέμβει, με προφανή στόχο να μην «περάσει» τυχόν σχέδιο του Παπανδρέου για αφωνία. Ο υπουργός Υγείας περιμένει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να θέσει θέμα ηγεσίας, για να ξεκαθαρίσει ότι τίθεται υπέρ της προσφυγής στη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και στη θέση του αυτή θα επιμείνει.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ