Κυριακή των Βαΐων βλέπουν εκλογές στη Ν.Δ.
Τα γαλάζια μαθηματικά θέτουν ως ημερομηνία-ορόσημο τη 12η Μαρτίου 2012. Από αυτή αρχίζουν τους υπολογισμούς τους. Διότι τότε η Ελλάδα καλείται να εξοφλήσει το τεράστιο ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ, το οποίο δεν πληρώνεται χωρίς εξωτερική βοήθεια. Βεβαίως, έρχονται κι άλλα 5 δισ. στις 20 Μαρτίου, αλλά αυτά αφορούν σε εσωτερικό δανεισμό και υπάρχουν τρόποι χειρισμού τους.
Τα πιθανά σενάρια είναι τα εξής -πολύ απλά- δύο. Αν δεν έχουμε στο μεταξύ πάρει τα λεφτά, θα χρεοκοπήσουμε. Και τότε το πράγμα ζορίζει τόσο πολύ που ξεφεύγει από κάθε δυνατότητα -σημερινής τουλάχιστον- πρόβλεψης. Αν, όμως,. αποφύγουμε τη χρεοκοπία (αν δηλαδή περίπου ένα μήνα νωρίτερα από τη 12η Μαρτίου έχει ολοκληρωθεί το PSI, υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και διατεθούν τα 30 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) τότε οι εκλογές -σύμφωνα με τη λογική της Συγγρού- μπορούν να προκηρυχθούν ακριβώς την ημέρα της εκταμίευσης των χρημάτων. Αρα, ως πρώτη πιθανή ημερομηνία εκλογών, κατά το σχεδιασμό του γαλάζιου επιτελείου, φαντάζει η 1η Απριλίου. Για να αποφευχθούν οι περίεργοι συνειρμοί με την Πρωταπριλιά, δίνουν και μια εβδομάδα ακόμη περιθώριο. Και καταλήγουν στις 8 Απριλίου. «Από κει και πέρα, όμως, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση», λέει στο newsbomb.gr άνθρωπος που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον πρόεδρο.
Βέβαια, όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο ίδιος, η ημερομηνία των εκλογών θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει πλήρως μόνον όταν ολοκληρωθεί το PSI. «Νωρίτερα, κανείς δεν είναι τρελός να επωμιστεί το βάρος να οδηγήσει τη χώρα ταυτόχρονα στις εκλογές και στη χρεοκοπία», εξηγεί.
Εν όψει εκλογών, πάντως, στη Συγγρού παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουν, τελικά, και την αυτοδυναμία. Αυτό «διαβάζουν» στις δημοσκοπήσεις. Θεωρούν λάθος την ανάλυση που σταματά με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ένα 30-32% των ψήφων. Ποντάρουν στο 35% που -κατά μέσο όρο- οι δημοσκοπήσεις αφήνουν απ’ έξω ως «αδιευκρίνιστη ψήφο». Πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για ψήφο που θα καταλήξει στην Αριστερά, αφού η λογική λέει ότι θα πιστωνόταν ήδη στα κόμματά της. Είναι είτε κοψοχέρηδες του ΠΑΣΟΚ, είτε -οι περισσότεροι από τους μισούς, κατά την ανάλυση της Συγγρού- ψηφοφόροι της Ν.Δ. που σήμερα της χρεώνουν ότι δεν έχει τηρήσει ακόμη σκληρότερη στάση, σε συνδυασμό με την είσοδό της στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Σε αυτούς ακριβώς και στην επιστροφή τους στις τάξεις της Ν.Δ. -όσο περνούν οι εβδομάδες και ξεθυμώνουν- βασίζεται η περί αυτοδυναμίας αισιοδοξία.
Πώς, λοιπόν, θα πείσουν αυτούς -και άλλους- ψηφοφόρους να ρίξουν γαλάζιο στην κάλπη; Πρώτον, με το επιχείρημα του… κορσέ: Εξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ φόρεσε στη χώρα έναν λάθος, έναν κακό, έναν στενό κορσέ. Και, καθώς αποτύγχανε διαρκώς να κάνει πράξη αυτά για τα οποία που δεσμευόταν, ο κορσές ολοένα και στένευε. Για παράδειγμα, είχε δεσμευθεί να προσλαμβάνει στο Δημόσιο έναν για κάθε δέκα που αποχωρούσαν. Βάσει των αποχωρήσεων, λοιπόν, όλο το 2010 όφειλε να είχε περιορίσει τις προσλήψεις σε μόλις 5.310. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, όμως, έγιναν 10.500 προσλήψεις, συν 25.000 πολιτικές προσλήψεις και 62.000 ορισμένου χρόνου…
Το δεύτερο γαλάζιο επιχείρημα είναι ότι κανείς δε σου απαγορεύει να πάρεις τις δικές σου εθνικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να αναπτύξεις τον πρωτογενή τομέα, τις μαρίνες, την εξοχική κατοικία κ.λπ., παράλληλα με τον κορσέ. Ετσι, μειώνεις το έλλειμμα και -κυρίως- το χρέος, ενώ αποκτάς την ευχέρεια να χαλαρώσεις την πίεση προς τις πλέον ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.Δ. επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει πολύ σύντομα δέσμη αναπτυξιακών μέτρων τα οποία θα εστιάζουν σε πολύ συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που μπορούν να έχουν άμεση απόδοση.
Τρίτον, όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί από τη στήλη, στη Ν.Δ. κάνουν πρόγραμμα! Ετοιμάζουν πυρετωδώς τη -συνολική και λεπτομερή- πρότασή τους προς τους ψηφοφόρους, ώστε να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τον Ελληνα πολίτη στην καθημερινότητά του: Υγεία, Παιδεία κ.λπ.