Στον προσωπικό μας λογαριασμό οι εισφορές μας στα Ταμεία!
Μένει βέβαια να δούμε τι αντιδράσεις –θετικές και αρνητικές- θα προκαλέσουν στην κοινωνία οι προτεινόμενες αλλαγές, ιδιαίτερα στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα. Από μια βόλτα που έκανα στην Καλλιθέα, αλίευσα –πάντως- δύο ιδέες πολύ «προχώ».
Πρώτον, αν («όταν», με διορθώνουν οι επιτελείς του Σαμαρά) η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, κάθε εργαζόμενος θα έχει τον προσωπικό του λογαριασμό, στον οποίο θα πιστώνονται οι εισφορές που του παρακρατούνται σε όλο τον εργασιακό του βίο. Σε αυτές θα προστίθενται οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές, συν ένα υψηλότατο επιτόκιο (οι «γαλάζιοι» υπολογίζουν ότι η απόδοση μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσια του επιτοκίου μιας προθεσμιακής που θα εξασφάλιζε μεμονωμένα ο εργαζόμενος, αφού τα Ταμεία –συγκεντρώνοντας τις εισφορές- διαπραγματεύονται από πολύ ισχυρότερη θέση). Με τον τρόπο αυτό, ο εργαζόμενος θα έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που τον αφορούν, για να γνωρίζει πόσα έχει λαμβάνειν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Ετσι, δε θα μπορεί κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση να κάνει λαθροχειρίες με τα λεφτά που έχουμε ήδη καταβάλει όλοι μας. Επιπλέον, ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να πατά «φρένο» στις επενδυτικές επιλογές που αφορούν τις δικές του εισφορές, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις υψηλού ρίσκου –όπως τα δομημένα ομόλογα- ή, αν δεν αποφεύγονται, να προχωρούν εν γνώσει και με τη συναίνεση του άμεσα ενδιαφερόμενου.
Το δεύτερο που άκουσα κι αν είναι «προχώ»! Τόσο, που δεν κατάφερα καν να το διασταυρώσω. Η «γαλάζια» ιδέα (υποτίθεται ότι) θέλει την Εργατική Κατοικία να αναστέλλει το πρόγραμμά της για αγορά/ανοικοδόμηση εργατικών κατοικιών, επί όλο το διάστημα που διαρκεί η κρίση. Το ποσό που θα εξοικονομηθεί, θα διανεμηθεί –με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια (προσοχή εδώ, κι άλλοι μας έλεγαν για «αυστηρά κριτήρια» και αποδείχθηκε ότι μας κορόιδευαν)- σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους επειδή τους λείπουν 100 ευρώ για να συμπληρώσουν τη μηνιαία δόση για το στεγαστικό τους. Το σχέδιο προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά θα δεσμεύονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή στεγαστικών και δε θα είναι στην ευχέρεια του δικαιούχου να χρηματοδοτήσει άλλες υποχρεώσεις του. Η πηγή μου εξηγεί ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να αποφευχθούν τα φαινόμενα που έζησαν οι ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια, όταν 500.000 οικογενειάρχες έχασαν τα σπίτια τους για μερικά δολάρια. Τότε, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μισά σπίτια γύρισαν στις τράπεζες κατεστραμμένα. Διότι, η οργή του ανθρώπου που χάνει το σπίτι του δεν… παίζεται: πουλούσαν στους παλιατζήδες ό,τι μπορούσαν (από λαβομάνους και κουφώματα μέχρι σωληνώσεις) και έσπαγαν με τις βαριοπούλες τα υπόλοιπα. Επειδή, λοιπόν, στη Συγγρού τα βλέπουν να ‘ρχονται αυτά και στη χώρα μας, η λογική που –μου λένε ότι- διατρέχει, όχι μόνο την προαναφερθείσα, αλλά μια σειρά προτάσεων του «γαλάζιου» προγράμματος για την εργασία συμπυκνώνεται στο στίχο «να σώσουμε ό,τι σώζεται». Με άλλα λόγια, πριν συντάξουν το πρόγραμμα αναρωτήθηκαν τι είναι καλύτερο; Ποιες δομές πρέπει να κρατήσουμε την περίοδο των περιορισμένων εθνικών, κοινοτικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών πόρων; Απ’ όλα και λίγο (ή τίποτα); Ή κρατάμε όσες μπορούμε να λειτουργήσουμε προσφέροντας κάτι απτό στην κοινωνία;
Τολμηρές οι γαλάζιες προτάσεις. Κι αυτό –αν μη τι άλλο- είναι καλό. Μένει, βέβαια, να δούμε αν θα τα κάνουν και πράξη εφόσον έρθουν στην εξουσία. Γιατί, στο μεταξύ, όλο και κάποιος/οι θα βρεθεί/ούν να διαφωνήσουν.
Υ.Γ. Αυτό που λένε για τα καλαβρυτινά μουλάρια το ξέρετε;
Ο Σαμαράς ενέκρινε σήμερα την εισήγηση του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκου Νικολόπουλου και, στην τεχνική επιτροπή για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικουρικών, θα εκπροσωπήσουν τη Ν.Δ. ο Τάκης Κοντός (γιατρός, πρώην –και επί πεντέμισι χρόνια γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας)- και ο Παναγιώτης Δουφεξής, οικονομολόγος. Και οι δύο είναι στενοί συνεργάτες του Νίκου Νικολόπουλου στον τομέα εργασίας της κεντρικής διοίκησης.
Λέτε ο Νικολόπουλος να ‘στειλε στον ένα Καλαβρυτινό (στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη) τον άλλον (Δουφεξή); Όπως και να ‘χει το πράγμα, οι επικουρικές βρίσκονται σε χέρια Αχαιών!