Το πραξικόπημα του Γιώργου
Προχτές τα γράφαμε για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα βγήκε ο πρώην πρωθυπουργός να μας δικαιώσει. Συγκάλεσε, λέει, «πράσινο» υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή, με τους υπουργούς και τους αναπληρωτές της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Δικαίωμα του, θα σπεύσουν να πουν κάποιοι: «Δικοί του» είναι, ό,τι θέλει τους κάνει. Ε, δεν πάμε καλά. Είναι σαφές το μήνυμα που εκπέμπεται με τα υπουργικά συμβούλια διαφόρων αποχρώσεων. «Δεν είναι ο Παπαδήμος που αποφασίζει», θέλει να μας πει ο Γιώργος, «αλλά εγώ». Αρχίζει, δηλαδή, από την πρώτη εργάσιμη μετά την ορκωμοσία, το αντάρτικο στην κυβέρνηση που ο ίδιος τοποθέτησε. Με σαφέστατο, επίσης, τον απώτερο του στόχο: να δηλώσει ότι δεν τελείωσε, να διαψεύσει τον Δ. Λιντζέρη που τον αποκάλεσε παρελθόν, να ξεκαθαρίσει ότι παραμένει ο άρχοντας του κόμματος του πατέρα του και ότι ο ίδιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Αποδεικνύοντας, με τον τρόπο αυτό, ότι η όλη υπόθεση της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν είναι παρά μια κοροϊδία. Αυτοί τον υπονομεύουν από το επόμενο λεπτό που τον τοποθέτησαν στην καρέκλα (το θέμα είναι γιατί αυτός αποδέχτηκε να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης-κοροϊδίας, αλλά αυτό το συζητήσαμε σε άλλο άρθρο μας…).
Η υπόθεση «Γιώργος» έχει μεγάλο ενδιαφέρον από μόνη της και θα αποκτά ακόμη περισσότερο όσο περνούν οι μέρες. Είναι σαφές ότι απέτυχε ως πρωθυπουργός, γι’ αυτό και αναγκάστηκε να παραδώσει την πρωθυπουργία στον Παπαδήμο. Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι καμία μονοκομματική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να επιτύχει υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά αυτό δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι κάθισε στην πρωθυπουργική καρέκλα λιγότερο από κάθε προκάτοχό του (η δεύτερη θητεία Καραμανλή είναι κατά τι μικρότερη, αλλά προφανώς προστίθεται στην πρώτη). Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να το δεχτεί η «οικογένεια». Οι Παπανδρέου προφανώς και σκέφτονται ότι πάντα ένα μέλος της οικογένειας θα έχει πρόσβαση στα ηνία της χώρας, και -βέβαια- στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Κι η θητεία του Γιώργου κινδυνεύει, αν τα πράγματα για τον πρώην πρωθυπουργό σταματήσουν εδώ, να ανακόψει αυτή τη γραμμή που συνεχίζεται για δεκαετίες. Κι επειδή, προφανώς, ήδη προετοιμάζεται ο επόμενος Παπανδρέου για να μας κυβερνήσει μετά από 5-10 χρόνια, η οικογένεια καλείται σήμερα να ξεπεράσει το σκόπελο. Αρα, ο Γιώργος «πρέπει» να επανακάμψει. Με ό,τι κόστος κι αν έχει αυτό για τη χώρα. Ακόμη κι αν πρέπει να υπονομευθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, στην κρισιμότερη ίσως στιγμή της πορείας της χώρας, όταν παίζεται αν αύριο θα είμαστε στο ευρώ, αν αύριο θα είμαστε χρεοκοπημένοι ή όχι, αν -τελικά- θα υπάρχουμε αύριο ως χώρα και ως έθνος.
Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!
Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!