Ένα νησί-φυλακή για όσους χρωστάνε

Τυχαίνει αυτό τον καιρό να πηγαίνω κάθε 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάζω την εκπομπή μου «Μέχρι το κόκαλο» live από το κανάλι Εγνατία tv της συμπρωτεύουσας και ζω το δράμα μίας πανέμορφης πόλης, που αργά βυθίζεται στη φτώχεια και την απόγνωση.

Ένα νησί-φυλακή για όσους χρωστάνε

Η πρώτη πικρή γνώση έρχεται μόλις πατήσεις το πόδι σου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Βγαίνεις έξω και βλέπεις μία ατελείωτη σειρά ταξί ακινητοποιημένων να περιμένουν τον πελάτη.

<Πόση ώρα περιμένετε να έρθει η σειρά σας να πάρετε πελάτη από το αεροδρόμιο για την πόλη, έχω ρωτήσει αρκετές φορές τους ταξιτζήδες που με πήγαιναν στο ξενοδοχείο που μένω.

Πάντοτε με κοιτάζουν σχεδόν απορημένοι που τους ρωτάω και μετά όλοι με ένα πικρό χαμόγελο μου έχουν πει:

-Περιμένουμε στη σειρά από τρεις μέχρι πέντε ώρες για να έρθουμε πρώτοι και να φορτώσουμε… Πέντε ώρες αναμονή για να πάρεις στην καλύτερη περίπτωση 15 ευρώ. Αλλά πολλές φορές μας ζητάνε να τους πάμε σε κοντινά με το αεροδρόμιο μέρη όπου το αγώγι δεν ξεπερνάει τα 5 ευρώ.

Αυτή είναι μία οδυνηρή αλήθεια. Πέντε ώρες αναμονή για πέντε ευρώ. Από τα οποία τα 2-3 θα πάνε σε καύσιμα, ΤΕΒΕ, ασφάλιστρα, εφορίες, χαράτσια και ανταλλακτικά.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί το δράμα δεν το ζουν μόνο οι ταξιτζήδες Θεσσαλονίκης και Αθηνών αλλά όλοι οι Έλληνες μεροκαματιάρηδες (αν ακόμα έχουν μεροκάματο). Και με τα δεδομένα αυτά έρχεται μία ακόμα ανόητη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, εντελώς εξωπραγματική, που λέει ότι θα διώκονται και ποινικά όσοι χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ στην Εφορία.

Και ρωτάω εγώ: Που να βρει να πληρώσει την εφορία και τα χαράτσια ο ταλαίπωρος ταξιτζής της ημερήσιας είσπραξης των 20 ή 30 ευρώ που καθαρά του μένουν τα μισά; Και όλοι οι άλλοι «ταξιτζήδες» ανά την επικράτεια.

Ας βρούνε λοιπόν ένα νησί να τους πάνε εκεί πέρα όλους όσους χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ και δεν έχουν να πληρώσουν. Έτσι και αλλιώς είναι ελεύθερη η Μακρόνησος, το ελληνικό long island, όπως ειρωνικά και πολύ σωστά είπε στην ραδιοφωνική του εκπομπή στον Real Fm, ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή