Η Δημοκρατία στο απόσπασμα

Όταν ένας λαός δεν πιστεύει λέξη από ότι του λένε οι πολιτικοί του. Όταν ένας λαός ζει τον πρόλογο ενός εμφυλίου πολέμου με τους Νεοναζί να ζητάνε όλο και περισσότερο αίμα σε γειτονιές και πόλεις.

Η Δημοκρατία στο απόσπασμα

Όταν ένας λαός γυρίζει την πλάτη ακόμα και σε εκείνους που του τάζουν ελπίδα, καλύτερο αύριο και γενικά «λαγούς με πετραχήλια», τότε η μόνη φράση που μου έρχεται στο νου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Α. Παπανδρέου «Η Δημοκρατία στο απόσπασμα».

Γιατί η Δημοκρατία γα να ζήσει χρειάζεται και πολιτικούς αξιόπιστους και κοινωνική γαλήνη και ηρεμία και όνειρο και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Κυριακή μεσημέρι χθες, εκεί γύρω στις 15:30 ο Αλέξης Τσίπρας τελειώνει τη μεγάλη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την ώρα (από τις 13:00) κάνω την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο του Real Fm.

Μόλις τελειώνει ο Τσίπρας την ομιλία του, όπου τάζει προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επιστροφή των αδίκως απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, εθνικοποίηση τραπεζών, διαγραφή χρεών των αγροτών, απαλλαγή από το Μνημόνιο και επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από του Γερμανούς και άλλα τέτοια ωραία και φιλολαϊκά, δίνω στους ακροατές μου, τα στοιχεία επικοινωνίας, όπως e-mail, sms και τηλέφωνα της εκπομπής και τους ζητάω να μου σχολιάσουν την προεκλογικά ουσιαστικά ομιλία του Τσίπρα.

Μετά από μία ώρα και έχοντας λάβει εκατοντάδες μηνύματα, διαπιστώνω ότι οι Έλληνες έχουν πια χάσει οριστικά την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική και τους πολιτικούς. Και αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί.

Έκπληκτος διαβάζω στο 80% των μηνυμάτων (που πολλά από αυτά προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς) ότι «ξαναζούμε ένα νέο Ζάππειο με τις υποσχέσεις τότε του Σαμαρά» ότι « όλα αυτά μας θυμίζουν Παπανδρέου και λεφτά υπάρχουν», ότι «κουραστήκαμε όλοι να μας μοιράζουν λαγούς με πετραχήλια» και ότι «δεν πιστεύουμε πια στα λόγια και τα θα αλλά μόνο στα έργα».

Ένας κουρασμένος και προδομένος λαός από τους πολιτικούς και τις υποσχέσεις τους χωρίς αντίκρισμα. Ένας θυμωμένος λαός που κάθε φορά που πιστεύει τις υποσχέσεις πολιτικών απογοητεύεται γρήγορα και νιώθει κορόιδο.

Ένας λαός που γυρνάει την πλάτη στους πολιτικούς στήνοντας τη Δημοκρατία στο απόσπασμα. Και αυτό είναι ότι πιο επικίνδυνο και τραγικό μπορεί να συμβεί σε μία χώρα γιατί στη γωνία καιροφυλακτούν οι Νεοναζί και η κόλασή τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή