Η φάμπρικα με τις καισαρικές
Ωραία φάμπρικα έχουν βρει πολλοί μαιευτήρες-γυναικολόγοι, με τις καισαρικές τομές των εγκύων γυναικών, βυθίζοντας όλο και περισσότερους στην κόλαση, τα ασφαλιστικά ταμεία (γιατί αυτά κατά κανόνα πληρώνουν τις καισαρικές των ασφαλισμένων τους).
Επίσημη έκθεση του ευρωπαϊκού δείκτη υγείας καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση, με πρώτη την Κύπρο, σε αριθμό καισαρικών τομών μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών.
Στις χίλιες γεννήσεις στην Ελλάδα, οι 500, δηλαδή οι μισές, γίνονται με καισαρική τομή, γιατί έτσι αποφασίζουν οι γυναικολόγοι και γιατί έτσι θέλουν κάποιες μέλλουσες μητέρες. Ώστε να αποφύγουν τη δοκιμασία του τοκετού ή γιατί φοβούνται αλλοίωση των γυναικείων χαρισμάτων τους.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ξοδεύονται 2,5 δισ. ευρώ για καισαρικές, που όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται.
Αλλά η έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την υγεία αποκαλύπτει και άλλες μαύρες τρύπες για τη νοσοκομειακή περίθαλψη στη χώρα μας.
Η επιβίωση από τον καρκίνο φτάνει μόλις το 35% των περιπτώσεων, είμαστε δεύτερη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών αμέσως μετά την Αλβανία, γιατί δεν υπάρχει η ανάλογη περίθαλψη καρκινοπαθών από την έλλειψη γιατρών και φαρμάκων για χημειοθεραπείες στα κρατικά νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά τα φακελάκια στους γιατρούς, είμαστε στην τέταρτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών, μετά τη Ρουμανία, Ουγγαρία και Λετονία.
Και όμως η Ελλάδα καταγράφεται στην έκθεση του ευρωπαϊκού αυτού οργανισμού υγείας ότι έχουμε τους περισσότερους γιατρούς κατ' αναλογία ανά κάτοικο σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και είμαστε οι πρώτοι σε αριθμό φαρμακοποιών σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας μας.
Μιλάμε δηλαδή για πλήρη σχιζοφρένεια. Πρώτοι σε γιατρούς, αλλά τελευταίοι στη σωτηρία των καρκινοπαθών και πρώτοι στα φακελάκια στους γιατρούς, αλλά από τους τελευταίους, πάνω μόνο από Σκόπια και Αλβανία, σε επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης.