Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η τοποθέτηση Χαρδούβελη στο πόστο του Στουρνάρα, δεν αποτελεί καμία απολύτως έκπληξη. Γιατί απλούστατα ο κ. Χαρδούβελης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο κ. Στουρνάρας και τούμπαλιν.


Πρόσωπο της απόλυτης έγκρισης και εμπιστοσύνης της τρόικα και κυρίως του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Ντράγκι, είναι ο κ. Χαρδούβελης, καθώς είχε και το τελικό πράσινο φως από την τρόικα για την τοποθέτησή του στο κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.

Εγγύηση λοιπόν ο κ. Χαρδούβελης για τη συνέχιση και την αγαστή συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης-τρόικας.

Και με τον Σημίτη και με τον Παπαδήμο ήταν παλιότερα καλός συνεργάτης και σύμβουλος ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με «καλή γνωριμία» με Βενιζέλο και Σαμαρά, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Έτσι κι αλλιώς, για όσους γνώριζαν τις συζητήσεις μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου, ο κ. Χαρδούβελης εδώ και ένα μήνα ήταν από τα πρώτα «άλογα» στην κούρσα για τη θέση Στουρνάρα, αν και πολλοί από το τραπεζικό κύκλωμα δεν περίμεναν ότι θα έλεγε το ναι για την τοποθέτησή του στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών.

Άνθρωπος ήπιων τόνων, με σπουδές στις ΗΠΑ, και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες οικονομολόγους, ο κ. Χαρδούβελης γνωρίζει άριστα τον τραπεζικό τομέα, γνωρίζει άριστα τι θα συναντήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς έχει συμμετάσχει στην πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν είναι καθόλου άσχετος με τη λειτουργία του υπουργείο Οικονομικών.

Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι δεν θα μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στη βουλή, γιατί δεν γνωρίζει από πολιτικές συγκρούσεις, όπως στην αρχή τουλάχιστον συνέβαινε και με τον κ. Στουρνάρα. Το ότι όμως δεν είναι πολιτικός και δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα, απ' ό,τι ξέρω, είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα.