Μετρώντας τα «κουκιά»

Μετράνε και ξαναμετράνε στο Μέγαρο Μαξίμου τα «κουκιά» –αλλά δεν τους βγαίνουν τα άτιμα. Και κάπως έτσι, σιγά-σιγά, το γνωστό ντουέτο των «δύο καμπαλέρος στο ίδιο το μέρος» (Σαμαράς- Βενιζέλος) ετοιμάζουν βαλίτσες για το ταξίδι προς το άγνωστο. Για τις πρόωρες εκλογές.


Ας λέει ο πρωθυπουργός ότι θα καταφέρει να μαζέψει 180 κουκιά (ψήφους των βουλευτών) για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές το Μάρτη. Τι να πει ο άνθρωπος; Ότι δεν έχω αυτές τις 180 ψήφους και πρέπει να ανοίξουμε πάλι κάλπες;

Βέβαια η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Και οι μοναδικές πηγές (πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) για να συμπληρωθεί το μαγικό νούμερο των 180 ψήφων, απομένουν η ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι λένε κάτι περίεργο: «Αν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση, εδώ είμαστε».

Αλλά τι θα πει να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση; Να σχίσει τα μνημόνια; (Το άλλο με τον Τοτό φαντάζομαι θα το ξέρετε). Να μειώσει τη φορολογία και να αρχίσει πάλι να αυξάνει συντάξεις και μισθούς; (Και μετά ξυπνήσαμε). Ή να ζητήσει λεφτά από την τρόικα που χρειάζονται, χωρίς όμως νέα μέτρα; (Και μετά ήρθαν οι μέλισσες).

Άρα πού φτάνουμε; Σε ένα αδιέξοδο, που ίσως μας φέρει πιο κοντά στις εκλογές γύρω στα μέσα Οκτώβρη. Και όπως μου λένε κάτι «πουλάκια» μέσα από το Μαξίμου και τα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού, αυτό το σενάριο των εκλογών τον Οκτώβρη «παίζει» πολύ τον τελευταίο καιρό.