Μία εικόνα χίλιες λέξεις

Παρατηρώ στις λεπτομέρειές της μία φωτογραφία που κυκλοφορεί σήμερα στα ελληνικά ΜΜΕ από τη συνάντηση Σαμαρά-Σόιμπλε στο πορτογαλικό θέρετρο Αλμπουφέιρα, στα πλαίσια της συνεδρίασης του ΕΛΚ, μέλη του οποίου είναι η Νέα Δημοκρατία και το κόμμα της Μέρκελ και του Σόιμπλε.


Ο Σόιμπλε είναι σκυμμένος πάνω από το πιάτο του, και αλατίζει το φαγητό του, μη δίνοντας καμία σημασία στον διπλανό του στο τραπέζι, που είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Σαμαράς είναι σκυμμένος προς το μέρος του Σόιμπλε, με βλέμμα ικέτη και μιλάει στον Γερμανό, από τον οποίο όμως δεν παίρνει ούτε μία ματιά κατανόησης.

Στυφός, ανέκφραστος, σαν δάσκαλος της δεκαετίας του '50 ο Σόιμπλε, ούτε που στρέφει το βλέμμα του προς τον Σαμαρά, συνεχίζοντας αδιάφορος να αλατίζει το φαγητό του.

Και επειδή πάντα μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, αυτή η εικόνα Σαμαρά – Σόιμπλε, περιγράφει ακριβώς τη σχέση Αθήνας-Βερολίνου. Δυστυχώς παρακαλάμε να είναι πιο ανθρώπινοι και ελαστικοί απέναντί μας, ιδιαίτερα τώρα που ήρθε το θέμα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Δύσκολοι καιροί για τον Σαμαρά, που από τη φύση του είναι τσαμπουκάς και δεν μπορεί το ρόλο του χατζηαβάτη. Αλλά πρέπει να το πιει το πικρό ποτήρι. Ή μήπως είναι καλύτερα να σηκώσει λίγο το ανάστημά του και να πει «ή μας δίνετε αυτό που μας αναλογεί μετά την αιματοχυσία που υποστήκαμε ή βάζουμε φωτιά στα τόπια».

Αλλά για να το πει αυτό, δεν του αρκεί να έχει δίπλα του τον Βενιζέλο. Επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ ας δει λίγο τα πράγματα και με ελληνικό μάτι και να μην παραμένει κολλημένος στο μοναδικό του στόχο που είναι οι εκλογές, μήπως αναλάβει την εξουσία, και αναρωτιέμαι να την κάνει τι, σε μία ξεχαρβαλωμένη Ελλάδα.