Όχι άλλα «σωληνάκια»
Το ξέρουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν σώζεται, όσο δεν διαγράφονται τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων σε εφορίες και τράπεζες. Έστω και σε ένα ποσοστό.
Είμαι από χθες στο Λονδίνο και με όσους συναδέλφους και οικονομικούς παράγοντες μιλάω για το θέμα αυτό, μου λένε με το γνωστό ψυχρό αγγλικό ύφος: «Δεν μπορείτε να ζείτε συνεχώς με 'σωληνάκια' στην εντατική. Δεν μπορείτε να ξοφλήσετε τα χρέη σας γενικότερα, αν εσωτερικά δεν διαγραφούν σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 40% τα χρέη σας στο δημόσιο και στις τράπεζες». Και το ξέρουν όλοι αυτό σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Αθήνα και Νέα Υόρκη. Όσο και να μετράνε έσοδα, οφειλές, κόκκινα δάνεια και υποχρεώσεις της κάθε οικογένειας και επιχείρησης, το ταμείο βγαίνει μείον πάντα.
Άλλο που δεν θέλουν Βερολίνο, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη. Να μην μπορούμε μόνοι μας να ζήσουμε, να μας δανείζουν συνεχώς, να τους τα δίνουμε περισσότερα πίσω φτύνοντας αίμα μέχρι σιγά-σιγά να μας πάρουν ολόκληρη τη χώρα. Από ΔΕΗ και λιμάνια, μέχρι και την Ακρόπολη.
Μία λύση υπάρχει, όπως γράφουν και όλες οι σοβαρές εφημερίδες του εξωτερικού. Διαγραφή των χρεών σε επίπεδο 40-50% των πολιτών και επιχειρήσεων σε εφορίες και τράπεζες.
Με 60 δισ. ευρώ «τρύπα» στην εφορία από ανεξόφλητες δόσεις φορολογουμένων, με 1 δισ. ευρώ που δεν πληρώνουμε κάθε μήνα (γιατί δεν έχουμε, με τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες να έχουν φτάσει τα 70 δισ., όχι το 2050 δεν ξεχρεώνουμε, αλλά ούτε το 3500 μ.Χ.
Όχι 100 δόσεις να κάνουν για τα χρέη στην εφορία, και 1000 να τις κάνουν πάλι μέσα θα είμαστε.
Άρα η λύση είναι η μερική διαγραφή των χρεών. Αυτή είναι η μόνη λύση. Και το ξέρουν όλοι αυτό. Αλλά δεν το εφαρμόζουν για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Βερολίνο-Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη έχουμε γράψει παραπάνω γιατί. Οι τράπεζες γιατί ήδη έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις real estate καθώς μας αρπάζουν τα σπίτια και ό,τι ακίνητο έχουμε. Και η κυβέρνηση γιατί δεν έχει τα κότσια να τα βάλει με τραπεζίτες και τρόικα.
Γι' αυτό και οι περισσότεροι φίλοι και συνεργάτες που συναντώ τον τελευταίο καιρό, όταν τους ρωτάω τι πρέπει να πληρώσουν στην εφορία από τα εισοδήματα του 2013, μου απαντούν θυμωμένα: «Θα πάρουν τα α.... μου όταν έρθουν πάλι τα εκκαθαριστικά της εφορίας».