Μια προφυλάκιση που διχάζει
O Εφραίμ, το Βατικανό των ορθοδόξων, η Ρωσική παρέμβαση και το πάζλ των Πατριαρχείων.
Η απόφαση για την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, μέσα στα Χριστούγεννα, από μόνη της δημιούργησε σχόλια και διχογνωμίες ως προς το κατά πόσον υπήρξε υπερβολικά αυστηρή ή όχι η επιλογή των δικαστών.
Ιδιαίτερα εξαιτίας του γεγονότος ότι όλοι οι πολιτικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση έχουν απαλλαγεί των ευθυνών τους με την ειδική διαδικασία περί ευθύνης υπουργών και κάποιες μυστικές και συνωμοτικές ψηφοφορίες εντός του Κοινοβουλίου, αλλά και οι τρίτοι, σύμβουλοι υπουργών και προπάντων επιχειρηματίες , έχουν επίσης αφεθεί σπίτι τους μέχρι το Δικαστήριο, που δεν προβλέπεται να διεξάγεται ιδιαίτερα σύντομα.
Ο Ηγούμενος των Ισχυρών
Έμεινε ο Εφραίμ , ο οποίος φυσικά δεν είναι κάποιος κομπάρσος στην όλη υπόθεση, αλλά ο κύριος πρωταγωνιστής που πήρε το δρόμο από το κελί του στο Μοναστήρι του Όρους, για το κελί στην πτέρυγα των οικονομικών εγκλημάτων των φυλακών Κορυδαλλού.
Το Βατοπαίδι και ο Εφραίμ προσωπικά έχουν αυτό που θα λέγαμε «βαριά αύρα». Έχουν πολλούς επώνυμους και ισχυρούς προσκυνητές, από τους πλέον σοβαρούς τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδος, δικαστές-κρατικούς αξιωματούχους-πολιτικούς-επιχειρηματίες- εφοπλιστές, όσο και στον διεθνή περίγυρο.
Ας μην αγνοούμε ότι η Μονή Βατοπεδίου, αποτέλεσε αγαπητό προσκύνημα και τόπο ηρεμίας για τον Κάρολο της Αγγλίας , τον Γκέιτς της Microsoft και πολλούς άλλους , που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε στο παρόν.
Η τελευταία περιοδεία
Ο Εφραίμ λίγο πριν του απαγγελθούν τα τρία κακουργήματα για τα οποία παραπέμπεται σε δίκη και εξαιτίας τους οδηγήθηκε στις φυλακές, πριν τη δίκη του, είχε μεταβεί στη Ρωσία για μια μεγάλη περιοδεία προσκύνημα , μεταφέροντας στους επίσης Ορθόδοξους Χριστιανούς του Κρεμλίνου και την Αγ. Πετρούπολης, την Ιερά Ζώνη της Παναγίας. Για πολλούς οι σχέσεις αυτές με τον ρωσικό παράγοντα εξηγούν την άμεση και απροσχημάτιστη παρέμβαση της Μόσχας , δια του υπουργείου της των Εξωτερικών, καταγγέλλοντας την προφυλάκιση του Εφραίμ ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική Δικαιοσύνη και Πολιτεία.
Η εμπλοκή της Μόσχας
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντίστοιχα να απαντήσει στη Μόσχα , σε ήπιους φυσικά τόνους, αφού η Ρωσία είναι μια ομόδοξη και φιλική δύναμη για την Ελλάδα, υπερασπιζόμενο το αυτοδιοίκητο της χώρας μας αλλά και τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα , που διακρίνει το νομικό μας σύστημα..
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το πρωτόγνωρο αυτό διάβημα της Μόσχας ήρθε ως συνέχεια ενός κλίματος εκνευρισμού στο εσωτερικό της Ελλάδος, από τους δικαστές οι οποίοι δημόσια και θεσμικά αντέκρουσαν με μάλλον οξύ τρόπο την κριτική που τους γινόταν από διάφορες πλευρές για την προφυλάκιση του Ηγούμενου Εφραίμ.
Κραυγές και ψίθυροι
Η υπόθεση Βατοπεδίου με όλα αυτά δείχνει το βάθος της . Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι περισσότερο από οικονομικό και πολιτικό ζήτημα, έχει ιδιαίτερες αναγνώσεις από διεθνοπολιτικής σκοπιάς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος , δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής την απόφαση για την προφυλάκιση του Εφράιμ. Πιστοί και μοναχοί απλώθηκαν στους δρόμους των Αθηνών , αλλά και στην περιοχή του Κορυδαλλού, φωνάζοντας στον Εφραίμ «άξιος» , υποστηρίζοντας το άδικο της προφυλάκισης.
Η διάταξη των Πατριαρχείων
Από εκεί και πέρα όμως επανέρχεται σε μια μάλλον ιδιότυπη περίοδο για την Ελλάδα , στο προσκήνιο εξαιτίας του Βατοπεδίου, το ζήτημα των Πατριαρχείων. Ειδικά η πιθανότητα μετεγκατάστασης του Οικουμενικού, από την Κωσταντινούπολη και την Τουρκική Νομαρχία , στη Μόσχα , με το τεράστιο ποίμνιο των 200 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών. Αλλά και το ζήτημα της ίδρυσης Ελληνικού Πατριαρχείου είτε στην Πάτμο είτε στο Άγιο Όρος, το Βατικανό των Ορθοδόξων. Ζητήματα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Βατοπεδινοί και οι κύκλοι της Μόσχας που σπεύδουν να τους στηρίξουν στη δύσκολη ώρα.
Κάποιοι δημόσιοι παράγοντες στην Ελλάδα και δημοσιογράφοι των Αθηνών, βιάστηκαν μετά το διάβημα της Ρωσίας, να μιλήσουν για σύγκρουση Αμερικανών- Ρώσων επί του ελληνικού εδάφους. Μερικοί μάλιστα θέλησαν να πουν ότι κινδυνεύει ο Ελληνικός έλεγχός επί του Αγ. Όρους. Τίποτα απ’ αυτά φυσικά δεν ισχύει. Η Ρωσία και ο Σλαβικός παράγων έχει τα δικά του μοναστήρια και θέση στο Όρος, που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Οι Αμερικανοί και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο ελληνικής ομογένειας κάνουν ότι είναι δυνατόν να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ορθοδόξων στην Τουρκία, η περιουσία και η παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να επαναλειτουργήσει ως ναός του Θεού, η Αγ. Σοφία.
Λόγος και αντίλογος περί Πατριωτισμού
Αυτό όμως που πρέπει να καταγραφεί είναι ότι κάποιοι δημοσιογράφοι επηρεασμένοι ενδεχομένως από κύκλους του Φαναρίου ή υιοθετώντας ρόλο «ζηλωτή» άρχισαν ως μη όφειλαν να μιλούν περί πατριωτισμού, συνδέοντας τον με τον αντι-Ρωσισμό. Επιχειρήματα τέτοιου τύπου απαντώνται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Δεν ήταν η Μόσχα που πρόσφατα πίεσε ή δελέασε τους Ιεράρχες της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και των Μητροπόλεων της επονομαζόμενης «Νέας Ελλάδος», να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα προκειμένου , να μπορούν να διεκδικήσουν το χρίσμα του Οικουμενικού Πατριάρχη . Ήταν ο Βαρθολομαίος και το Φανάρι , που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους και να μη υπάρξει πρόβλημα στη μετά Βαρθολομαίο εποχή, στον Οικουμενικό Θρόνο που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί η Μόσχα με τη μεταφορά του, προέβησαν ανερυθρίαστα στον εκ νέου «εκτουρκισμό» των Ελλαδικών , αυτοκέφαλων, Μητροπόλεων. Σε θρησκευτικό «σχίσμα» δηλαδή της συνοχής των Ελλήνων. Ούτε ήταν η Μόσχα που εξέδιδε «φετφά» και «ανάθεμα» για την εθνικοαπελευθερωτική των Ελλήνων επανάσταση από τον Οθωμανικό ζυγό.
Γι’ αυτό προσοχή στα κηρύγματα περί πατριωτισμού. Είναι πιο σύνθετα τα ζητήματα από την παραχώρηση μιας λίμνης και γυρνούν μπούμεραγκ κάποιες φορές, σε αυτούς που βιάζονται να «βαδίσουν επί πτωμάτων», όσο ισχυροί και αν νομίζουν ότι είναι…
Διαβάστε ακόμη:
Εφραίμ για ύποπτο δάνειο από Marfin