Εκλογές τώρα!

Η έκπληξη Καρατζαφέρη που περιμέναμε από τη μακρά νύχτα της Τετάρτης στο Μαξίμου, εκδηλώθηκε και μάλιστα με αρκετά μελετημένο τρόπο. Δεν άλλαξε μόνον γραμμή το ΛΑΟΣ, αλλά ο πρόεδρός του κατέβασε και πλατφόρμα στρατηγικής για το τι δέον γενέσθαι.

Εκλογές τώρα!

Προτείνει η Ελλάδα να ζητήσει αναστολή για μια 5ετια της αποπληρωμής των χρεών της και ταυτόχρονα από την πλευρά της Ευρώπης αντί του δανείου των 130 δις ευρώ, να δίδονται δάνεια 10 δις ευρώ τον χρόνο με 1% επιτόκιο, όσο δίνει η ΕΚΤ και στις τράπεζες.

Η προσέγγιση αυτή, φέρνει πολύ κοντά το ΛΑΟΣ στην φόρμουλα Τσίπρα, που από εβδομάδες έχουν προτείνει ως ΣΥΡΙΖΑ, την αναστολή πληρωμών στους ξένους πιστωτές για 3 χρόνια.

Μετά την αλλαγή στάσης του ΛΑΟΣ, υπήρξαν οι παραιτήσεις των βουλευτών του από την κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς αυτό να σημαίνει αντίστοιχα άρση της εμπιστοσύνης από το ΛΑΟΣ της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού.

Η εξέλιξη βάρυνε στην ατμόσφαιρα οδηγώντας σε αναβολή την σύγκλιση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για το Σάββατο προκειμένου να υπάρξει προβληματισμός και διαβουλεύσεις. Στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μια άναρχη εικόνα σχετικά με το πόσοι από τους βουλευτές του προτίθενται να υπερψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση. Στην παρούσα χρονική στιγμή εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί θα την καταψηφίσουν. Κανείς μάλιστα δεν μπορεί να μιλήσει για κάποια οργανωμένη ομάδα που θα καταψηφίσει, αφού πολύ γνωστά πρόσωπα από όλες τις τάσεις κλείνουν υπέρ του «όχι», θέλοντας να έρθουν σε σύγκλιση με την έξαλλη κοινή γνώμη στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Από την άλλη πλευρά στη Ν.Δ οι βουλευτές ζητούν από τον Πρόεδρο του κόμματος Α. Σαμαρά, να επιβάλει κομματική πειθαρχία, προκειμένου να αποφύγουν την προσωπική πολιτική ευθύνη του «ναι» στη νέα δανειακή . Αλλά η θέση της Ν.Δ γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη γιατί αν και στην αντιπολίτευση και με αρνητική θέση στο Μνημόνιο 1, τώρα θα κληθεί στις δικές της ψήφους να στηριχθεί με το πολύ χειρότερο του πρώτου νέο Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση.

Τις επόμενες μέρες προβλέπονται στην Ελλάδα μαζικές διαδηλώσεις και αποκλεισμός του Κοινοβουλίου, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και ενδεχομένως ταραχές.

Το πλέον πιθανό είναι τα επόμενα 24ωρα να ψηφισθεί η νέα δανειακή με 151 ψήφους, αλλά είτε αυτό συμβεί είτε όχι η χώρα θα πρέπει άμεσα να πάει σε εκλογές, εντός του Μαρτίου. Ο Λ. Παπαδήμος θα παραμείνει πρωθυπουργός , μετά από ανασχηματισμό και μέχρι να υπάρξει νέος πρωθυπουργός από εκλογές. Ακριβώς για το λόγο αυτό οι εκλογές μπορούν να γίνουν στα μέσα Μαρτίου, με το PSI να τρέχει εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή