Πότε η Ελλάδα θα …καταρρεύσει
Η όλη εξέλιξη είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Δύσης και της Ευρώπης, τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης. Το χειρότερο είναι ότι αν παρακολουθήσουμε τα όσα διαρρέονται ή δηλώνονται από την τρόικα , μέχρι το 2015, ζητείται να μειωθούν τα εισοδήματα για ακόμη 30% , ενώ οι επιπλέον φόροι που θα χρειασθεί να επιβληθούν , για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με τα Μνημόνια φθάνουν το επιπλέον 20%.
Αν συνυπολογίσουμε το σύνολο των επιπτώσεων των μέτρων και της «συνταγής» που εφαρμόζεται από το 2010, στην Ελλάδα και θα ακολουθείται τουλάχιστον μέχρι το 2002, ή σύμφωνα με το ΔΝΤ μέχρι το 2036, φθάνουμε στο «άτοπο». Γιατί οι Έλληνες θα κληθούν να ζήσουν με το 5-10% των εισοδημάτων τους του 2008-2009.
Η Ευρώπη της Γερμανίας και των τραπεζών, μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει η υποσηρίξει κανένα άλλο σχέδιο στρατηγικής από αυτό που ακολουθείται στην Ελλάδα. Σε διαφορετικές χώρες, με διαφορετική δομή οικονομιών , αλλά και προβλήματα που ανέβασαν τα ελλείμματα και τα χρέη τους , προβάλει τους ίδιους «χρησμούς». Για απελευθέρωση των ταξί και των φαρμακείων , μιλά και στην Ιταλία, με δημοσιονομική προσαρμογή καταστροφής. Το ίδιο στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία. Το ίδιο επιχειρεί στην Ολλανδία, αλλά «έπεσε» η κυβέρνηση συνασπισμού και πάνε για εκλογές. Το ίδιο θα έλεγε και στη Γαλλία, η οποία επί Σαρκοζί εξαιρέθηκε , για να υπάρξει ο άξονας Βερολίνο- Παρίσι.
Αν επιστρέψουμε στην Ελλάδα μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι οι Έλληνες επιβιώνουν από το «λίπος» των προηγούμενων χρόνων, είτε αυτό προέρχεται από αποταμιεύσεις είτε από τους καρπούς της γενικευμένης και συστημικής διαφθοράς.
Σήμερα όμως πλέον στην Ελλάδα , το κυρίαρχο «πειραματόζωο» της ευρωζώνης , το «λίπος» τελειώνει. Τόσο σε επίπεδο ΑΕΠ και εισοδημάτων , όσο και σε επίπεδο αποταμιεύσεων. Οι καταθέσεις μειώνονται ραγδαία μήνα- μήνα. Και αυτό πλέον δεν γίνεται επειδή κάποιοι μεταφέρουν σε κατάσταση πανικού τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αυτό συνέβη, τελείωσε. Τώρα ξοδεύουν από τις καταθέσεις τους, για να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές υποχρεώσεις τους.
Η επόμενη κυβέρνηση λοιπόν όποια και αν είναι , εννοώ μονοκομματική, μεγάλου συνασπισμού ή πολυκομματική , από την συγκρότηση της και κάθε μέρα θα βλέπει την «κλεψύδρα» των καταθέσεων να αδειάζει. Στο τέλος θα έρθει η κατάρρευση του μέσου νοικοκυριού, των τραπεζών, της αγοράς γενικά. Είναι η στιγμή που δεν πρέπει να έρθει, γιατί απλά θα εγκαταλείψουμε το ευρώ, χωρίς στρατηγική εξόδου και χωρίς πλάνο συμμαχιών εξόδου.
Άρα η Ελλάδα έχει πολύ λίγο χρόνο να δει αν η Γαλλία θα πείσει τη Γερμανία να αλλάξει τακτική στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Συμφώνου Σταθερότητας. Αν δεν συμβεί κάτι δραστικά θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει την πόρτα. Το πουλόβερ θα αρχίσει να ξηλώνεται. Εκτός αν η Γερμανία, διαφωνήσει με την ποσοτική χαλάρωση και πει τέλος αυτή στο ευρώ, συγκροτώντας , αυτό που κατά βάση θέλει . Το «Berlin Club» των ΑΑΑ, της δημοσιονομικής ενότητας και συνοχής , αντί της διευρυμένης ευρωζώνης που επέβαλαν , ας μην το ξεχνάμε, οι Αγγλοσάξωνες και ειδικά οι Αμερικανοί.