Ο Τσίπρας, η Λαγκάρντ και η Μπούντεσμπανκ
Ουσιαστικά ο Τσίπρας, ως ενδεχόμενος επόμενος πρωθυπουργός , διέκοψε τις σχέσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο , Ολάντ , αφού πρώτα αυτός είχε αρνηθεί να τον δεχθεί, γιατί ήταν ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης, πράγμα που στη συνέχεια ανετράπει ως διαδικασία στα Ηλίσια Πεδία, όταν ζήτησε να δει ο Ολάντ και μάλιστα κατά δήλωση του ανεπίσημα, τον Βενιζέλο, αρχηγό πλέον του τρίτου κόμματος σε δύναμη.
Στην Ελλάδα τα μίντια στην συντριπτική τους πλειοψηφία, λοιδορούν τον πρόσεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του αυτή στην Ευρώπη. Πράγματι ήταν αρκετά οξύς στον τρόπο που επιχείρησε να μπει στα ανακτοβούλια της Ευρώπης. Όμως το αν ο Ολαντ χαρακτηρισθεί «Ολανδρέου» από τους Γάλλους και άλλους ευρωπαίους θα κριθεί απόψε , από το πώς θα χειρισθεί τους Γερμανούς στη σύνοδο Κορυφής. Από το πως θα εξειδικευθεί η έννοια και η στρατηγική της ανάπτυξης, που έχει θέσει ως κρίσιμη διαφορά του από τον Σαρκοζί, ο Ολάντ.
Τα νέα δεν είναι πάντως εκπληκτικά. Όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο Σόιμπλε, για την Γερμανία δεν τίθεται ζήτημα ευρωομολόγου. Ενδεχομένως να προτεθούν κάποια 238εκατ ευρώ , στους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων για τα έργα υποδομής, που θα διοχετευθούν με τα ευρωομόλογα έργων και τίποτα παραπέρα. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο. Το ευρώ σε χαμηλό 21 μηνών στην Ασία και 4 ετών στην Ευρώπη , σε σχέση με το δολάριο . Τα χρηματιστήρια σε χαμηλές πτήσεις . Την Αμερική δια στόματος Ομπάμα να έχει δηλώσει ότι το τι θα γίνει με τους Έλληνες , επηρεάζει άμεσα και την οικονομία των ΗΠΑ, άρα να είναι ήδη μέσα στο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Μια αποστροφή του πρώην πλέον πρωθυπουργού της Ελλάδας Παπαδήμου σε συνέντευξη περί προετοιμασίας εξόδου, να έχει ρίξει 100 μονάδες την Γουόλ, πριν αποσαφηνιστεί. Κορυφαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, να δηλώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να μείνει στο ευρώ, αρκεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Ενδιαφέρον έχει η Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ , η οποία από τη μία δεν λέει κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους, από την άλλη θέλει να αφήνει κάποια υπονοούμενα. Για παράδειγμα ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη , θα έχει τεράστιο κόστος για τους υπόλοιπους, το έχει εκτιμήσει το ΔΝΤ στο 1 τρις ευρώ, άρα ένα ενδεχόμενο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της, θα κόστιζε λιγότερο.
Σε τέτοιου τύπου σκεπτικά απάντησε και τοποθετήθηκε , με σαφή τρόπο, στην τελευταία μηνιαία έκθεση της, η Ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας, η περίφημη Μπουντεσμπάνκ. Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική» την κατάσταση στην Ελλάδα , αλλά προκρίνει ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η διεθνής, παρακαλώ και όχι η ευρωπαϊκή, οικονομική στήριξη σε αυτήν. Καταλήγει μάλιστα , στον γνωστό δογματισμό , απότοκο της Λουθηρανικής ηθικής που κατατρύχει τους Γερμανούς, σύμφωνα με τον οποίο «αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της , η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες».
Οι αυταπάτες στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν. Οι εξελίξεις άλλωστε δεν θα αφήσουν πολλά περιθώρια. Τίποτα το φοβερό δεν θα συμβεί στην Ευρώπη , η οποία ολόκληρη λειτουργεί ως σχολαστική και φλύαρη γραφειοκρατία.
Η Γερμανία έχει αποφασίσει, η Γαλλία θα συμβιβαστεί , στην καλύτερη περίπτωση με έντιμο συμβιβασμό και οι άλλες χώρες του Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία , έχουν συνασπιστεί με το Βορρά , «πετροβολώντας» της Ελλάδα, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διαφύγουν από το «στόχαστρο» των διεθνών αγορών και τις άμεσες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Η Ελλάδα είναι μόνη της ή τουλάχιστον περίπου μόνη της, αφού οι Αμερικανοί συνεχίζουν με τον τρόπο τους να την υποστηρίζουν και οι αγορές να απειλούν την Ευρώπη με ντόμινο αν τυχόν φύγει η Ελλάδα.
Ο Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ , «έπαιξε» παρακινδυνευμένα και έξυπνα στην πρώτη ευρωπαϊκή τους βόλτα. Χωρίς τους καθωσπρεπισμούς της ΝΔ αι την εθελοδουλία του ΠΑΣΟΚ, προεξόφλησαν τον συμβιβασμό του Ολάντ με το Βερολίνο. Ποντάρουν σε δικαίωση εκ των υστέρων του Σαρκοζί , για τον λόγο αυτό και η φράση «Ολανδρέου». Συζήτησαν σοβαρά στο Βερολίνο. Η φράση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Γκάμπριελ, ότι το Μνημόνιο είναι νεκρό και πρέπει να το ξανασυζητήσουμε, ήταν ότι πιο ειλικρινές και σοβαρό μπορεί να πει Έλληνες εκπρόσωπος στην Ευρώπη και όχι μόνον. Η απάντηση του Σίγκμαρ Γκάμπριελ , με δήλωση στις κάμερες, λίγο μετά γκρεμίζει ένα ακόμη μύθο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ότι τάχα οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, διαφέρουν δομικά από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες. Είναι όλοι τους Γερμανοί και κοιτάνε πρώτα και πάνω απ’ όλα το εθνικό τους συμφέρον.
Μια προσέγγιση του Τσίπρα πάντως πρέπει να προσέξουμε. Ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο για την ανάκαμψη όπως την διεθνή κρίση αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί, που διοχετεύσαν χρήμα στην αγορά και όχι όπως την αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι , υπό την κυριαρχία της Γερμανίας, με μονοδιάστατη δημοσιονομική , περιοριστική και υφεσιακή πολιτική.
Σκεφθείτε μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξει ευρωσκεπτικισμό και εθνικό προσανατολισμό τέτοιου τύπου και να βγει από τα δεξιά στην Κεντροδεξιά της ευρωπαϊκής ορθοδοξίας και μονομέρειας , που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία σε «συνεταιρισμό» με το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη...