Χριστουγεννιάτικες διαπιστώσεις
Τα πρώτα συμπεράσματα από την κίνηση στην αγορά , σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση εμπόρων , δηλώσεις Κροκίδη, δείχνουν την πραγματικότητα πέρα από την βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης, η τις δηλώσεις Σόιμπλε και τα πολύ θετικά δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η κίνηση στην χριστουγεννιάτικη αγορά, παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και την Κυριακή , παρέμεινε σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 1, 6 δισ. ευρώ από πέρυσι. Όπως γίνεται κατανοητό η εικόνα δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα τις επόμενες μέρες αφού το δώρο, το τελευταίο μιας και με τη νέα νομοθεσία καταργείται από το 2013, έχει ήδη δοθεί.
Η κίνηση στην αγορά είναι στο επίπεδο του 1999, όταν η «φούσκα» του Χρηματιστηρίου έσκαγε , αλλά οι ¨Έλληνες κινούνταν ακόμη με δραχμές. Το πολύ σημαντικό στοιχείο που δίδεται στη δημοσιότητα είναι ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει επιστρέψει στο 1984 ! Έχουμε μείωση στο μέσο εισόδημα της τάξης του 37 % , χωρίς να συνυπολογισθεί η αύξηση στους έμμεσους και άμεσους φόρους.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι όχι μόνον η «φούσκα» του ευρώ έχει σκάσει για τους Έλληνες, αλλά η συνολική θεώρηση ευημερίας που δημιούργησε η Κοινότητα της Ευρώπης , από την εποχή της εισόδου μας στην τότε ΕΟΚ, το 1981, έχει πλέον στην Γερμανική εκδοχή της εξέλιξης της Ένωσης, στην πραγματικότητα ακυρωθεί.
Το δεύτερο στοιχείο είναι πιο σοβαρό από το πρώτο , γιατί την ίδια στιγμή οι «αγκυλώσεις» και οι περιορισμοί που δημιουργεί το πλέγμα των κανονισμών , των οδηγιών και των επιδοτήσεων της Ένωσης παραμένουν , στερώντας στην Ελλάδα σοβαρές προδιαγραφές, από μια στρατηγική ανάπτυξης μέσα από μια συνολική ανασυγκρότηση της οικονομίας της. .
Βεβαίως μπορεί να αντιτείνει κάποιος ότι το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία τέτοιας άλλης στρατηγικής. Στην ουσία εφαρμόζει ότι λέει το Βερολίνο , με τη δική του στρατηγική. Προς όφελος της Γερμανίας . Το ζήτημα που προδιαγράφουμε θα προκύψει στο εγγύς μέλλον και στην περίπτωση που ένα επόμενο σχήμα διακυβέρνησης θα έχει θετική στόχευση στην ανασυγκρότηση.
Επίσης στην περίπτωση που οι Ιταλοί πριν από εμάς, ανοίξουν τον δρόμο της ανασυγκρότησης της δικής τους χώρας, χωρίς να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια αυτά που αποφασίζουν το Βερολίνο και η υπό έλεγχο από το πρώτο, γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Για παράδειγμα μετά τις εκλογές την Άνοιξη, εφόσον ο Σ. Μπερλουσκόνι επικρατήσει.
Όπως και αν εξελιχθούν τα γεγονότα οι Έλληνες επιστρέφουν στην περίοδο , όχι πριν το ευρώ, αλλά πριν την ένταξη τους στην ΕΟΚ και αυτό θα γίνει πολύ πιο ασφυκτικό σαν πραγματικότητα εξαιτίας των απαγορευτικών φόρων και των σημαντικών αυξήσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα, που επιβάλλονται από το υψηλό κόστος χρήσης της ενέργειας ή του ηλεκτρικού.
Ας αναλογισθούμε την αγορά τα Χριστούγεννα του 2013, όταν δεν θα υπάρχουν δώρα σε μισθούς και συντάξεις. Είναι εμφανές ότι κάτι πολύ σημαντικό θα προκύψει εντός του 2013 , πριν εμπεδωθεί το τελικό αδιέξοδο σε επίπεδο καθημερινότητας...
Καλά Χριστούγεννα.