Τι μας είπε ο Σημίτης
Χάρη άλλωστε στον Κ. Σημίτη, δρομολογήθηκε η επείγουσα ένταξη στην ευρωζώνη της Ελλάδος, έστω και αν τα δεδομένα της οικονομίας της και η διάρθρωση του κράτους, δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο.Στην παρούσα κρίσιμη φάση ο πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει στο προσκήνιο με το άρθρο του στην «Καθημερινή» και ξεκαθαρίζει την ατμόσφαιρα, μην κρύβοντας την εσωτερική πληροφόρηση που διαθέτει , σε επίπεδο σχεδιασμών του «κλειστού πυρήνα» της ευρωζώνης, με έδρα το Βερολίνο.Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη: Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2014 να έχει επιστρέψει στις αγορές για την δανειοδότηση της.
Στην αντίθετη περίπτωση τα περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας», θα πρέπει να θεωρούνται ταυτόσημα με την «οικειοθελή αναστολή της ιδιότητας του μέλους» της ευρωζώνης. Μάλιστα ο Σημίτης ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή του Βορρά θα είναι σταθερή. Είτε στη βάση του Μόνιμου Μηχανισμού (ESM), οι ελλειμματικές χώρες θα προσαρμοσθούν στα ζητούμενα ως προς το χρέος τους και τα ελλείμματα τους, είτε θα βρεθούν εκτός ευρωζώνης, με αυτόματο μάλιστα τρόπο, γιατί στην αντίθεη περίπτωση το όλο σύστημα θα αυτοαναιρεθεί, ως προς την αξιοπιστία του.- Μέχρι το 2013 ο Σημίτης προβλέπει haircut της τάξης του 50% , ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο, όπως και ομόλογα στην ανταλλαγή, με τη νέα ονομαστική αξία. Αυτό όμως ουσιαστικά θα σημάνει και το τέλος της δανειοδότησης μέσω των Μνημονίων.
Η Ευρώπη θα δίνει τα δάνεια , απευθείας προς τις τράπεζες της, ώστε να μην υπάρξει παύση πληρωμών από την Ελλάδα στο εξωτερικό, προς τους πιστωτές. Ταυτόχρονα η Ελλάδα εννοείται ότι θα εγγράφει χρέη , με υψηλότατο επιτόκιο.- Σε αντίθεση με το εξωτερικό η Ελλάδα θα μείνει αστήρικτη, στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων της στο εσωτερικό του κράτους. Μισθοί, συντάξεις, λειτουργία του δημόσιου τομέα, υγεία-παιδεία- ασφάλεια- εξωτερική πολιτική, αλλά και προς τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές.
Αν δεν τα καταφέρει θα κηρύξει στάση πληρωμών. Αλλά και αυτή είναι δρομολογημένη ως προς την διαδικασία της. Αντί για ρευστό το Δημόσιο , θα παραχωρεί πιστοποιήσεις οφειλής (ομόλογα)και με την έννοια αυτή θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ομόλογα προς τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές, τους συναλλασσόμενους με το Ελληνικό κράτος. Η αξιοπιστία του Δημοσίου θα έχει δηλαδή καταρρεύσει, αλλά αυτό θα εκδίδει ομόλογα στο εσωτερικό του, ενώ οι πιστωτές θα πληρώνονται με ρευστό, στη βάση ομολόγων ΑΑΑ, με την εγγύηση του EFSF, που θα έχει αναλάβει το ελληνικό χρέος.- Στην λογική αυτή ο Βενιζέλος έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων , στις αρχές του 2012.
Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετή τόσο για να μην υπάρξει παύση πληρωμών στο εσωτερικό, όσο και για να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές. Αγνοούν με επιμέλεια το χρέος της Ελλάδος προς του προμηθευτές στο εσωτερικό, που φθάνει τα 7δις ευρώ, αλλά και τα τοκοχρεολύσια που για παράδειγμα για το 2012 φθάνουν τα 17δισ. ευρώ.- Ο Κ. Σημίτης εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία ουσία στην διαμόρφωση πολιτικών, σε επίπεδο Συμβουλίων και τηλεδιασκέψεων και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη , από την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις, αφού ρόλο παίζουν οι κρίσιμοι στενοί σύμβουλοι που διαπραγματεύονται και διερευνούν σενάρια στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο, στη φάση προετοιμασίας των Συμβουλίων.
Είναι κάτι που το πολιτικό σύστημα εξουσίας της Ελλάδας, ούτε αντιλαμβάνεται ούτε κατορθώνει να διαχειρισθεί . προφανώς εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο κομματάρχης τους είναι ο πλέον κατάλληλος για να συζητά με την Καγκελαρία ή τους παράγοντες της Ουάσιγκτον το ελληνικό χρέος και την προοπτική της οικονομίας.- Για τον Κ. Σημίτη, όπως ήταν προβλεπτό η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ είναι μονόδρομος.
Κάπου εκεί αρχίζει να καλύπτει τις τεράστιες ευθύνες της δικής του πολιτικής ως πρωθυπουργός , αλλά και την αδυναμία του να οδηγήσει και να δρομολογήσει την Ελλάδα στις συνθήκες του ευρώ. Επίσης το γεγονός ότι ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι Έλληνες τι σήμαινε η ένταξη στο ευρώ, όπως και σήμερα πέραν της τρομοκρατίας διαρκείας που τους ασκείται, κανείς δεν τους εξηγεί τι σημαίνει η ενιαία οικονομική διακυβέρνηση.- Ο πρώην πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να εξηγήσει τι θα συμβεί αν φύγουμε από το ευρώ, πέφτει σε μια «παγίδα».
Αρχίζει να περιγράφει αυτό που συμβαίνει σήμερα στον Έλληνα. Να μειώνεται ο μισθός του , να καταρρέει η αγοραστική του δυνατότητα, να έχουν σημαντικά προβλήματα οι εισαγωγικές εταιρείες. Ο Σημίτης περιγράφει ως εφιάλτη της εξόδου από το ευρώ, αυτά που συμβαίνουν σήμερα με την παραμονή στο ευρώ, αλλά και αυτά τα χειρότερα που ο ίδιος περιγράφει μετά το haircut, παραμένοντας στον Μόνιμο Μηχανισμό.- Ο Σημίτης όμως μιλά εκ του ασφαλούς, γιατί δεν υπάρχει ουσιώδης πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα για το κατά πόσον συμφέρει τον Έλληνα να μείνει στο ευρώ ή όχι.
Όλη η κουβέντα είναι τι συμφέρει τις τράπεζες και αυτές τις συμφέρει η τραπεζικοκεντρική ευρωζώνη, όσο φτωχοί και αν είναι οι Έλληνες. Για τον λόγο αυτό ασκεί μια «επιμελή παραπλάνηση» σε σχέση με τον πόσο χρόνο χρειάζεται μια χώρα για να βγει από την ευρωζώνη.Φυσικά και χρειάζεται το λιγότερο ένα χρόνο , το πλέον πιθανό δύο χρόνια και στο μεσοδιάστημα η Ένωση θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε ούτε ντόμινο να μη γίνει, ούτε αναταραχή τέτοια που θα δημιουργήσει μόνιμα αποτελέσματα στην περιοχή.