Αλήθεια τι κάνουν;

Κάθε σώφρων άνθρωπος, που έχει και τις κατάλληλες γνώσεις ή πληροφορίες, διερωτάται πλέον αν στο Μαξίμου ή το υπουργείο Οικονομίας, γνωρίζουν τι κάνουν.

Εάν έστω κατ’ ελάχιστο σκέπτονται ή αν απλά είναι έρμαια του πανικού και της μικροπολιτικής.Σε κάθε περίπτωση είναι έρμαια και κατ’ επέκταση όλοι μας της τοκογλυφικής και επιθετικής απέναντί μας Γερμανικής Ένωσης της Ευρώπης. Αλλά ακόμη και αυτό έχει τα όρια του.

Γιατί όχι στο PSIΓια παράδειγμα με τη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων, το περίφημο PSI, ναι μεν υπάρχει μια ανάσα για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν, αλλά η συνταγή κάθε άλλο παρά καλή είναι . Οι εκτιμήσεις καθηγητών και ειδικών, που αναδεικνύονται κατά βάση από τον αμερικανικό διεθνή τύπο, έχουν μια πολύ ορθή βάση. Ο ισχυρισμός είναι ότι το PSI βολεύει τις τράπεζες αλλά όχι το ελληνικό κράτος.

Τα επιχειρήματα υπέρ της προσέγγισης αυτής είναι δύο. Πρώτον τα νέα ομόλογα, δεν είναι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο όπως τα παλιά, αλλά στη βάση του αγγλικού, όπως και οι δανειακές συμβάσεις των Μνημονίων. Το αγγλικό δίκαιο ως γνωστό υποστηρίζει στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα και τα προνόμια του πιστωτή , αντί να κρατά κάποιες ισορροπίες όπως το ελληνικό.Δεύτερον όσα ομόλογα μπαίνουν στο PSI δεν θα συμπεριληφθούν σε ένα ενδεχόμενο haircut, άρα με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους , με το μικρότερο κόστος ενώ αντίθετα η Ελλάδα στερείται της δυνατότητας της να διαγράψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρέος , εφόσον φυσικά και όποτε αυτό αποφασιστεί.

Το παιχνίδι με τις τράπεζες και τους τραπεζίτεςΑπό την άλλη πλευρά οι αλλεπάλληλοι και βαρύτατοι φόροι που αποφασίζει ο Βενιζέλος, έστω υπό την πίεση της Τρόικας και η προτροπή οι πολίτες να προτιμήσουν να πληρώσουν αυτούς και όχι τα χρέη τους προς τις τράπεζες ( επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά)τινάζει στον αέρα τις τράπεζες. Γιατί πολύ απλά οδηγεί την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους, εκτινάσσοντας έτσι τα «κόκκινα δάνεια» και τις επισφάλειες.

Οι υπό χρεοκοπία ελληνικές τράπεζες θεωρείται βέβαιο πλέον ότι μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση , θα καταφύγουν για ενίσχυση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην ουσία μέχρι τον επόμενο Μάρτιο εκτιμάται ότι θα έχουν κρατικοποιηθεί.Μάλιστα οι «πονηροί» και δόλιοι τραπεζίτες, φροντίζουν να υπάρξει μια διατύπωση στην όλη διαδικασία, που να τους επιτρέπει να πάρουν πίσω τις τράπεζες τους σε τρία χρόνια. Τι κάνουν δηλαδή ; Αφού με τα τοκογλυφικά επιτόκια τους υπερχρέωσαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και με την ανικανότητα ή τις ύποπτες επιλογές στρατηγικής και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια για τους εαυτούς τους , υπερχρέωσαν και ουσιαστικά χρεοκόπησαν τις τράπεζες, υπό τις παρούσες συνθήκες και μην έχοντας επιλογή, τις αφήνουν στο κράτος,. Προκειμένου όλοι μας να αναλάβουμε τις ζημιές τους.

Ύστερα από τρία χρόνια εκτιμούν ότι η κρίση θα έχει περάσει και ονειρεύονται να τις πάρουν πίσω , χωρίς τις ζημιές, που θα τις αφήσουν στο κρατικό προϋπολογισμό, για να συνεχίσουν την κερδοσκοπία τους και την απαράδεκτη τακτική τους. Μέχρι τότε θα ζουν με τεράστιες πολυτέλειες, από τα τεράστια ποσά που έχουν αποκομίσει από το πάρτι κερδοσκοπίας της προηγούμενης δεκαετίας και βρίσκονται «φυλαγμένα» με ασφάλεια πολύ μακριά από την «εμπόλεμη ζώνη» της Ελλάδος.Η απώλεια της δημόσιας και ιδιωτικών περιουσιώνΤο σοβαρό της σημερινής συγκυρίας όμως είναι ότι έχουμε χρεοκοπημένες, ή τουλάχιστον μη βιώσιμες τράπεζες, που τις αναλαμβάνει ένα επίσης χρεοκοπημένο κράτος. Άρα που είναι η λύση; Προφανώς στην πώληση τους σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα , το αμέσως προσεχές διάστημα και μόλις αποκτήσει τον έλεγχο τους το κράτος.Και στην περίπτωση αυτή τι κάνει ο Βενιζέλος ;

Προτείνει να ρίξουμε όλοι μαζί στον Καιάδα τις τράπεζες, να πληρώσουμε την υπέρογκη φορολογία , για να πλησιάσουμε τους παράλογους στόχους , που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, στο μεσοπρόθεσμο για το 2011 και μετά τι; Θα μας μείνουν τα δάνεια στις τράπεζες, που θα φορτώνονται με τους ληστρικούς στην Ελλάδα τόκους υπερημερίας και τα πανωτόκια και μόλις εξαγοραστούν οι τράπεζες ή επιστρέψει ο έλεγχος τους στους τραπεζίτες , οι πολίτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία που βασίζονται στον δανεισμό, θα χαθούν και ο έλεγχός τους θα περάσει στις τράπεζες.

Η μικροπολιτική και οι τακτικισμοί Βενιζέλου , θα δώσουν δηλαδή τη χαριστική βολή στη μεσαία επιχείρηση και νοικοκυριό, ακόμη και αν η Ελλάδα διαφύγει της σημερινής κρίσιμης κατάστασης είτε βρισκόμαστε με ευρώ είτε με δραχμές. Εάν μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες η Γερμανία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και ο Βενιζέλος στην «υποδοχή» , θα της παραδώσουν το κράτος και τις τράπεζες μαζί. Που σημαίνει την δημόσια και το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων.

Το ριφιφί με τα κυβερνητικά κτίριαΓια να γίνει κατανοητό τι ακριβώς μας συμβαίνει, αρκεί να δούμε τις σημερινές θριαμβολογίες των πρωτοσέλιδων κυβερνητικών εφημερίδων. Τι λένε; Η κυβέρνηση λέει θα πουλήσει σε ιδιώτες και θα νοικιάσει ταυτόχρονα απ’ αυτούς μια σειρά από κυβερνητικά κτίρια. Τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το Αστυνομικό Μέγαρο της ΓΑΔΑ στη Λεωφ. Αλεξάνδρας τη Γενική Γραμματεία Τύπου, το Εκθεσιακό Κέντρο στο Μαρούσι.

Το τεράστιο ρουσφέτι και το απόλυτο «πλιάτσικο»’ Το δημόσιο πουλά κεντρικά και μοναδικά κτίρια , σε χαμηλή τιμή εξαιτίας της ύφεσης και οι ιδιώτες που θα τα πάρουν θα είναι εξασφαλισμένοι και από μακροχρόνια ενοικίαση τους από το ίδιο το Δημόσιο.Τι θέλει να μας πει ο «ποιητής» ; Ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει ρευστότητα το Δημόσιο για τους επόμενους μήνες; Και μετά ; Τι θα γίνει με τα λειτουργικά κόστη του κράτους, τις περίφημες δημόσιες δαπάνες, που θα ανέβουν κι άλλο ; Και ποιοι θα πάρουν τις προμήθειες από τις αγοραπωλησίες «κελεπούρι» αυτές ; Να μας πει ο κ. Βενιζέλος.

Ο παραλογισμός και οι ύποπτες αποφάσεις είναι καθημερινότητα. Αντί το Δημόσιο να αφήνει τα νοικιασμένα κτίρια που χρησιμοποιεί, πουλά και στη συνέχεια νοικιάζει αυτά που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του και μάλιστα σε περίοπτα σημεία των Αθηνών , καλύπτοντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.Σε πιο απλά αλλά και σε πιο σύνθετα ζητήματα είναι εμφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «συμμορία» ύποπτων και επικίνδυνων ανθρώπων, που πλιατσικολογούν σε βάρος της Ελλάδος και των Ελλήνων, με συντριπτικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει πολιτική λύση και εκλογική – πρωτόγνωρη- τιμωρία τους.