Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές
Του Μενέλαου ΤασιόπουλουΑπό τις ακριτομυθίες και τις έμμεσες αναφορές του Βενιζέλου αλλά και το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στους βουλευτές και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, γίνεται φανερό ότι ο δρόμος για τις εκλογές ανοίγει.
Αφορμή θα είναι η ψήφος από 180 βουλευτές, της νέας δανειακής σύμβασης, που θα συνοδεύει το Μνημόνιο 2, όπως αυτό θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Πέραν της μερικής διαγραφής χρέους, το Μνημόνιο αυτό θα προβλέπει στις ρήτρες του την σαφή εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, της Διοίκησης και της περιουσίας της χώρας, με χρονικό ορίζοντα μάλιστα το 2035 και όχι όπως αρχικά λεγόταν το 2013 ή στη συνέχεια το 2020.
Οι τελευταίες αντιρρήσεις
Αντιρρήσεις ως προς τις εκλογές συνεχίζει να έχει ο Παπανδρέου και το κλίμα Μαξίμου, αλλά είναι πλέον φανερό ότι από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να κρατά σταθερή πολιτική, ως προς τις κυβερνήσεις «μεγάλου συνασπισμού», η θέση των μη εκλογών αδυνατίζει καθημερινά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως συγκυριακά τα γεγονότα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής και πολύ περισσότερο το κλίμα που διαφάνηκε. Χαρακτηριστική η απάντηση των Μέρκελ – Σαρκοζί στην προσπάθεια πίεσης από τον Παπανδρέου, ότι θα πάει σε εκλογές, με την απάντηση «κάνε ότι θες». Αλλά και η διαφορά στην ατμόσφαιρα που αντιμετώπισε ο Σαμαράς στην σύντομη συνεδρία του Λαϊκού Κόμματος.
Το ερώτημα σε τυχόν δημοψήφισμα
Υπάρχουν ορισμένες σκέψεις στο Μαξίμου για προσφυγή σε δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ ή όχι. Αλλά τόσο το ερώτημα , που δημιουργεί κακό προηγούμενο για άλλες χώρες με καλπάζοντα ευρωσκεπτικισμό, όσο και το κόστος της διενέργειας δημοψηφίσματος, που είναι πολύ κοντά σε αυτό των εκλογών , καθιστά το δημοψήφισμα απολύτως αντιπαραγωγικό.
Η επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση
Σε μια περίπτωση εκλογών , θα πρέπει να περιμένουμε , όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών αναλυτών, εντός και εκτός Ελλάδος, μια συντριπτική ήττα του ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη βουλή προβλέπεται να είναι απολύτως διαφορετική από την παρούσα. Όχι μόνον ως προς το γεγονός ότι την πλειοψηφία των βουλευτών θα την έχει η ΝΔ και το πιθανότερο είναι να είναι και αυτοδύναμη κυβέρνηση , έστω με περιορισμένη πλειοψηφία σε βουλευτές. Αλλά το γεγονός ότι το επίσης αντιμνημονιακό μέτωπο της Αριστεράς, θα βρίσκεται με περισσότερα του ενός κόμματος βέβαια, στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης σημαντικό να σημειώσουμε είναι ότι προβλέπεται ο αριθμός των κομμάτων που θα συμμετέχουν στο επόμενο Κοινοβούλιο να είναι μεγαλύτερος του σημερινού.
Τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης
Η επόμενή μέρα λοιπόν των εκλογών θα είναι πολύ διαφορετική της προηγούμενης. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει την ευκαιρία στον επόμενο πρωθυπουργός Σαμαρά , να προχωρήσει σε μια εκλογικευμένη διαπραγμάτευση με το Βερολίνο και το Παρίσι, σε σχέση με τους στόχους και πολύ περισσότερο τις παραμέτρους του «ελληνικού προγράμματος». Πολλά πάντως θα κριθούν στα ζητήματα κυριαρχίας, με δεδομένο ότι οι επιδιώξεις του Βερολίνου να αναλάβει πλήρως τη Διοίκηση της Ελλάδος , με την Επιτροπεία Ραιχενμπάχ, δεν έχει βάση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αυτό το έκανε και δημόσια γνωστό τις προηγούμενες ημέρες εκ μέρους των Βρυξελλών ο Γιούνγκερ.
Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές θα δώσουν την ευκαιρία αλλαγής κλίματος για την Ελλάδα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης και τα όρια αυτής στην Ευρώπη θα κριθούν στην πράξη , αλλά θα οριοθετηθούν και κατά την προεκλογική περίοδο από τον τόνο και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ΝΔ και ο Σαμαράς , απέναντι στους Έλληνες.