Καταρρέει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου
Η παρουσία του επικεφαλής της Διεθνούς των Τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα και οι προτάσεις που έφερε για το ελληνικό PSI, σε συνθήκες έντονης κρίσης για την ευρωζώνη, δείχνουν ότι και η ευρωπαϊκή συμφωνία – ευχολόγιο της 26ης-27ης Οκτωβρίου , θα έχει την ίδια κατάληξη με εκείνην του Ιουλίου. Θα καταλήξει στα σκουπίδια.
Απαράδεκτοι όροι
Οι προτάσεις των τραπεζών για το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος από την αρχή μπορούν να χαρακτηρισθούν απαράδεκτες και δεν αξίζει να γίνει καμία διαπραγμάτευση. Ουσιαστικά προτείνουν πραγματικό haircut, ύψους 37-40% και όχι 50%, με απαγορευτικά επιτόκια της τάξης του 8%, πληρωμή σε ρευστό του 15-30% άμεσα και ωρίμανση των ομολόγων σε 15 χρόνια αντί για 30 που αρχικά συζητείτο. Και όλα αυτά με εφαρμογή του αγγλικού αντί του ελληνικού δικαίου και με τις ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία να μπαίνουν στο «μάτι του κυκλώνα», για να μην πούμε στο κατώφλι της κατάρρευσης..
Επιλογή ομολόγων
Ή προσοχή της διεθνούς των τραπεζών εστιάζεται σε ελληνικά ομόλογα που λήγουν , μέχρι το 2014. Αυτά έχουν επιτόκια σήμερα περίπου 4% και διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά περίπου στο 35% της αξίας τους. Άρα ούτε συζήτηση για PSI, με δεδομένο μάλιστα ότι τα ομόλογα που απομένουν είναι εξασφαλισμένα και δεν μπορούν να τύχουν «κουρέματος» ή επαναδιαπραγμάτευσης.
Το χαμένο haircut
Το έχουμε πει από πολύ νωρίς και τώρα απλά δικαιώνεται η προσέγγιση. Στα διεθνή οικονομικά και πρακτικές, αλλά και σε σχέση με τα ομόλογα , οι πιο απλές συνταγές, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν προβλήματα, είναι και οι πιο αξιόλογες για μελέτη. Το «haircut» , για παράδειγμα μπορεί να γίνει μόνον μονομερώς από τη χώρα που εκδίδει τα ομόλογα , με credit event και όχι φιλικό διακανονισμό. Μάλιστα το όριο της διαγραφής χρέους θα πρέπει να γίνει μια και έξω , σημαίνει χρεοκοπία και το χρέος που μένει θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση όχι μόνον βιώσιμο, αλλά και αποπληρωτέο .
Η δευτερογενής αγορά
Στην περίπτωση της ευρωζώνης , αν το Βερολίνο και κατ' επέκταση το Παρίσι ήθελαν να δώσουν λύση αποφόρτισης του ελληνικού ζητήματος , θα μπορούσαν να προκρίνουν την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με χρηματοδότηση EFSF, αλλά και την περικοπή του κόστους των ελληνικών ομολόγων, που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ, στο ύψος της αγοράς τους. Δηλαδή στο 70% της αξίας τους. Όμως η διάθεση δεν είναι τέτοια. Η ευρωζώνη είναι ήδη σε τροχιά διάλυσης και το αγγλικό δίκαιο , με εμπράγματες αξιώσεις , επί των χρεών κρατών – μελών του Νότου, αξιοποιείται για να διατηρήσει νέο-αποικιοκρατικούς θύλακες η Γερμανία στις χώρες αυτές.
Οι δυνατότητες Παπαδήμου
Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει άκριτα τα δεδομένα του PSI, αλλά και να προκρίνει μια δεύτερη δανειακή σύμβαση , με δεσμεύσεις για την επόμενη 20ετια και όρους απαγορευτικούς για την εθνική και κρατική επιβίωση.
Άλλωστε και ο ίδιος ο ενδιάμεσος πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος είναι με την αρθρογραφία του αντίθετος στο εθελοντικό κούρεμα , όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και φυσικά μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε εκ των πραγμάτων ανατροπή.
Τέλος ότι και αν συμβεί η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να διεκδικήσει την 6η δόση, που συσχετίζεται με το Μνημόνιο 1 και όχι με νέα σύμβαση, ενώ έχει εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου και παρανόμως κατακρατείται, ως όπλο εκβιασμού , προσθέτοντας κόστος στην προβληματική οικονομία της χώρας μας.