Το ευρωομόλογο του Σόιμπλε
Το άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε , σε δημόσια δήλωση του. Σύμφωνα με αυτήν όταν κάποια στιγμή υπάρξει ευρωομόλογο, αυτό θα αφορά δημόσιο χρέος ύψους 60% του ΑΕΠ, που είναι προβλεπόμενο από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Από εκεί και πάνω όσες από τις ελλειμματικές χώρες έχουν επιπλέον χρέος, και στο ποσοστό του ΑΕΠ, που αυτό φθάνει, για παράδειγμα στην Ελλάδα το επιπλέον χρέος φθάνει το 100-120% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την συγκρότηση ειδικού εθνικού ταμείου, για την αποπληρωμή εντός 20ετιας.
Με λίγα λόγια ο Σόιμπλε συνδέει το ευρωομόλογο με μια παραλλαγή του σχεδίου «Εύρηκα», όπου προβλεπόταν η συγκρότηση ειδικού ταμείου , όπου θα συμπεριλαμβάνονταν τα ακίνητα ,οι επιχειρήσεις, οι υποδομές και οι πόροι (ορυκτά κ.λ.π) του Δημοσίου, αλλά και το επιπλέον του 60% του ΑΕΠ χρέος , με τα ακίνητα ή τις υποδομές ή τους πόρους να χρησιμοποιούνται ως εμπράγματες εγγυήσεις , προκειμένου να υπάρξει δανειοδότηση από την ΕΚΤ ή τον Μηχανισμό Στήριξης .
Κατά τον τρόπο αυτό εκτιμά η Γερμανία και αφού έχει υπογραφεί η Γερμανική Ένωση του ευρώ, με την επιπλέον πειθαρχία, τα διευθυντήρια και την απώλεια εθνικών κυριαρχιών, προστίμων, δικαστηρίων κ.λ.π, θα επιτρέψει το Βερολίνο , να υπάρξουν ευρωομόλογα αλλά θα συμπληρωθούν και οι όροι δανειοδότησης από τα θεσμικά όργανα της επόμενης ευρωζώνης, αφού όπως είναι ήδη φανερό τα κράτη-μέλη δεν θα μπορούν συμμετάσχουν όπως για παράδειγμα συνέβη με το ελληνικό Μνημόνιο 1.
Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα και οι διαφωνίες που κυριαρχούν στον δρόμο για την Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδος, με την Μέρκελ ήδη να έχει πετάξει την «μπάλα στην εξέδρα», δηλώνοντας ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα χρειασθεί πολύχρονη αντιμετώπιση. Μόνον που το Βερολίνο ζητά από τα έθνη- κράτη της ευρωζώνης, που έχουν ελλείμματα πάνω από το όριο, την εθνική τους κυριαρχία , ως προαπαιτούμενη δέσμευση, πριν τελειώσει η χρονιά..