Ο πιο τρελός πρεσβευτής της Σαντορίνης, ο… κίτρινος γάιδαρος!
Μπορεί ένας γαϊδαρος να ανεβάσει την ... αισιοδοξία σε ένα τόπο; Κι όμως μπορεί. Ιδιαίτερα όταν τον καβαλάνε ένα Σέρβος, ένας Άγγλος, μία Αμερικανίδα και ένας Έλληνας.
«Ιστορία γράφουν οι παρέες» λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος και έχει απόλυτο δίκιο. Η περίπτωση της πολυπολιτισμικής «παρέας της Σαντορίνης» είναι χαρακτηριστική: Ένας Σέρβος ζυθοποιός, ο Boban Κrunic, ένας Άγγλος οινέμπορος και home-brewer aficionado, ο Steve Daniel, μια πολυτάλαντη Αμερικανίδα, η Majda Anderson, και ένας Έλληνας οινοποιός και οινολόγος, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, δεν έκαναν απλώς το «όνειρό τους πραγματικότητα». Έγραψαν ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα ιστορία που επηρεάζει τη ζωή πολλών ανθρώπων, προβάλλοντας ταυτόχρονα το νησί όπου ζουν και εργάζονται.
Πριν από περίπου δύο χρόνια υλοποίησαν μια τρελή ιδέα: έφτιαξαν την πρώτη μπίρα που παράγεται στη Σαντορίνη. Της έδωσαν μάλιστα το όνομα των φιλόπονων τετράποδων που μεταφέρουν τους τουρίστες στα δύσβατα μέρη του νησιού. Το όνομα της μπίρας που πλέον βρίσκεται στα χείλη εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της Σαντορίνης είναι yellowdonkey.
«Ήταν μια ιδέα που προέκυψε ύστερα από πολύ μεγάλη οινοποσία φίλων» λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, εξηγώντας: «Η ιδέα ξεκίνησε από την προσπάθεια να βρούμε μια χρήση για ένα χώρο που θέλαμε πολύ να αξιοποιήσουμε και τελικά δεν τον αξιοποιήσαμε ποτέ. Καταλήξαμε λοιπόν στην παραγωγή μπίρας. Όσο περνούσε ο χρόνος είδαμε ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είχε μεγάλη απήχηση. Μας πήρε καιρό. Τελικά όμως, τα καταφέραμε».
Την μπίρα YellowDonkey τη βρίσκει κανείς στη Σαντορίνη και σε επιλεγμένα εστιατόρια της Αθήνας. Διατίθεται σε τρεις γεύσεις Yellow, Red και Crazy. Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι η συγκεκριμένη μπίρα δεν φιλτράρεται ούτε παστεριώνεται καθώς διανέμεται μόνο τοπικά. Κρατάει έτσι και την αυθεντική της γεύση. Ειδικά η μπίρα Crazy είναι μια μπίρα φαγητού γι’ αυτό και διατίθεται σε μεγάλα μπουκάλια.
«Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για μια μικρή παραγωγή η οποία κυρίως καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Σαντορίνης» λέει ο κ. Παρασκευόπουλος εξηγώντας: «Η μονάδα παράγει μέχρι 900 μπουκάλια την ημέρα, δηλαδή περίπου 300 λίτρα μπίρας. Ξέρετε, είναι λίγο οξύμωρο: υπάρχει κόσμος που θέλει να αγοράσει το προϊόν μας και απλά δεν μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε. Και αυτό διότι πρώτιστα θέλουμε να σερβίρουμε την τοπική αγορά της Σαντορίνης. Είναι μια πραγματικά μικρή, όμορφη, γλυκιά δουλίτσα που μας εμπνέει όλους και το ευχάριστο είναι ότι βοηθά και στην προβολή του νησιού».
Πράγματι, στον παραδοσιακό οικισμό της Μέσα Γωνίας της Σαντορίνης δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται το μικρό αυτό ζυθοποιείο και γεύονται τις μπίρες του. Εκεί οι δύο ζυθοποιοί εξηγούν στους επισκέπτες πώς συνδυάζουν το νερό του ηφαιστειακού νησιού με τα προσεκτικά επιλεγμένα είδη βύνης από τη Γερμανία και την Αυστρία, με τα πραγματικά σπάνια είδη λυκίσκου από τη Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον, την Τσεχία και τη Σλοβενία και με μαγιές από το Βέλγιο και την Αμερική δημιουργώντας τις ιδιαίτερες αυτές μπίρες με σήμα τον γαϊδαράκο...
Το έργο τους υποστηρίζεται απόλυτα από έναν εξαιρετικό εξοπλισμό αιχμής από την Αυστρία (Flecks Brauhaus 300) και την Ολλανδία. Η ποιότητα του εξοπλισμού, το ταλέντο των ζυθοποιών και οι σπάνιες και άριστες πρώτες ύλες είναι που τελικώς κάνουν τη διαφορά...
Τι είναι λοιπόν οι μπίρες Yellow Donkey; Είναι γερμανικές Lager; Βρετανικές Ale; Βελγικές μοναστηριακές ή μήπως θολές Weiss;
«Τίποτα από τα παραπάνω και ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω μαζί...!» απαντάει ο κ. Παρασκευόπουλος. «Ο πιο δόκιμος ίσως χαρακτηρισμός θα ήταν μάλλον αυτός των “Lagered Ales”, ένα είδος διασταύρωσης, ένα υβρίδιο αν προτιμάτε, ανάμεσα στις ξεδιψαστικές Lager και στις μεστές, αρωματικές κέλτικες Ale. Όπως και αν τις ονομάσουμε η ουσία τους παραμένει...». Και αυτή είναι μία, θα προσθέταμε εμείς: το πνεύμα της δημιουργίας που παραμένει ζωηρό παρά τη δυσπραγία των εποχών…