Τα 17 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες θα σώσουν τον ελληνικό τουρισμό;
Θα σώσουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα 17 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες που αναμένονται το 2013 στη χώρα; Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Stat Bank δείχνουν ότι μπορεί φέτος – αν δεν κάνουμε πάλι κάτι και χαλάσουμε μόνοι μας την εικόνα της χώρας – ο ελληνικός τουρισμός να εμφανίσει αυξημένες επιδόσεις, όμως, οι ζημιές και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα χρειαστούν αρκετά καλά χρόνια για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της StatBank, το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων κατά το 2011 ήταν 58,5% ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2012 κάνουν λόγο για πολύ πάνω από 60%, γεγονός που αναδεικνύει τον συγκεκριμένο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε έναν από τους πλέον ζημιογόνους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Ας δούμε, όμως, τι προκύπτει από τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας της StatBank, που έγινε μεταξύ των 776 μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας. Οι εταιρείες αυτές αύξησαν τον τζίρο τους περίπου κατά 10% για να διαχειριστούν το 2011 πωλήσεις της τάξεως των 2,2 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αυτό, όμως δεν τους επέτρεψε να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους: έτσι οι ζημιές τους αυξήθηκαν από 226,9 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 240,7 εκατομμύρια ευρώ το 2011.
Αυτό όμως που δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότι από τις 776 επιχειρήσεις του δείγματος οι 454 (ποσοστό 58,5%) παρουσίασαν ζημιές και μόλις οι 322 (ποσοστό 41,5%) εμφάνισε κέρδη. Μάλιστα στο σύνολό τους όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων και των κερδοφόρων – παρουσίασαν συνολικές ζημιές 240 εκατομμυρίων ευρώ. Εκεί όμως που τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα είναι η χρηματο-οικονομική εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες καθώς η εικόνα εμφανίζει σοβαρή επιδείνωση.
Οι παραπάνω επιδόσεις δεν αντιστράφηκαν το 2012. Αντιθέτως επιδεινώθηκαν αφού κατά γενική ομολογία τα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 2011.
Όλα αυτά δεν αποτελούν απλούς αριθμούς αφού αφορούν μία δραστηριότητα άκρως ζωτική για την ύπαρξη της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό διότι η συνολική επίδραση της τουριστικής δαπάνης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται περίπου στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που αναλογεί στο 15% του εθνικού μας προϊόντος.
Με αυτά τα δεδομένα ξεκινούν οι έλληνες ξενοδόχοι για την φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITBπου γίνεται στο Βερολίνο 6-10 Μαρτίου. Η αλήθεια είναι ότι όλοι φέτος κάνουν λόγο για αντιστροφή του κλίματος και για επιστροφή των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα: μην ξεχνάμε ότι η Γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης τουριστών για την Ελλάδα, με δεύτερη την Αγγλική. Για να μπορέσει όμως να αντιστραφεί το κλίμα θα χρειαστεί όλοι – κράτος και επιχειρήσεις – να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Να λυθούν άμεσα προβλήματα υποδομών, γρήγορης έκδοσης της βίζας και προς άλλες χώρες και κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην κατάρτιση ενός αξιόπιστου προγράμματος marketingτης χώρας αφού ο κρατικός τομέας πλέον δεν μπορεί να «τραβήξει» μπροστά.