ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ NEWSBOMB.GR
Υπόθεση Folli Follie: Κίνδυνος να επιστραφούν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου τα «κλεμμένα»
Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει σήμερα (19/10), μια εξόχως «ύποπτη» και φωτογραφική διάταξη με την οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γραφτούν στο «χιόνι» τα χρέη των Κουτσολιούτσων…
Η δέσμευση έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί το Δημόσιο, από τη σκανδαλώδη υπόθεση που έχει ζημιώσει χιλιάδες επενδυτές, μέτοχους και ομολογιούχους, μεταξύ των οποίων και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη οδηγηθεί στο ακροατήριο, παρά το ότι έχουν μεσολαβήσει πολλοί μήνες από την ποινική δίωξη που άσκησε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και σε ακόμη επτά άτομα.
Σήμερα, σχεδόν 18 μήνες μετά, διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» του υπουργείου Δικαιοσύνης απειλούν να τινάξουν στον αέρα την κακουργηματική δίωξη και να ξεπαγώσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Αυτές οι διατάξεις που έχουν επισημανθεί ήδη ως επιζήμιες από εισαγγελικούς λειτουργούς και νομικούς έχουν προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις εκείνων που της εισηγηθήκαν.
Διαβάστε επίσης: Ανοιχτή πληγή το σκάνδαλο της Folli-Follie - Ειδικό ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Newsbomb.gr είχε επισημάνει με δεκάδες ρεπορτάζ το ενδεχόμενο η υπόθεση να θαφτεί κάτω από το χαλί, λόγω της τεράστιας καθυστέρησης όλων των μηχανισμών του κράτους…
Επιζήμιες διατάξεις
Η πρώτη διάταξη αφορά στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου που τροποποιεί το άρθρο 464 του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με αυτό η κακουργηματική απιστία θα διώκεται από το τέλος Οκτωβρίου κατ' έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως και μάλιστα αναδρομικά, κάτι που θα οδηγήσει στον κάλαθο των αχρήστων υποθέσεις σαν αυτή της Folli Follie, για την οποία η διαδικασία δίωξης κινήθηκε αυτεπάγγελτα.
Η δεύτερη διάταξη, η οποία είναι καλά κρυμμένη στο νομοσχέδιο -η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε χθες, συγκεντρώνοντας δεκάδες αρνητικά σχόλια- προβλέπει πως όσα προϊόντα εγκλήματος έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για περισσότερους από 18 μήνες, θα αποδοθούν στους κατόχους τους, ανεξαρτήτως εάν αυτοί αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις ή όχι.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «Λοιπές διατάξεις» περιλαμβάνεται διάταξη που αναφέρει τα εξής: Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4557/2018 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Τα χρονικά όρια διάρκειας των μέτρων δέσμευσης που περιγράφονται στο εδάφιο α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 34 ΚΠΔ ισχύουν και για την περίπτωση που η απαγόρευση της κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, του ανοίγματος θυρίδων και της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, διατάσσεται από τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου».
Δεδομένου ότι στο τέλος του επόμενου μήνα συμπληρώνονται 18 μήνες από τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Κουτσολιούτσου για το σκάνδαλο της Folli Follie, ενδεχόμενη ψήφιση της σχετικής διάταξης θα είχε ως αποτέλεσμα η Αρχή για το Ξέπλυμα να αναγκαστεί σε λίγες εβδομάδες να ξεπαγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων, οι οποίοι εν συνεχεία θα μπορούσαν να τα πωλήσουν και να τα μεταβιβάσουν, κάτι που θα λειτουργούσε σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Πλήθος αντιδράσεων
Δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε την αντίδραση του νομικού κόσμου, αλλά κυρίως της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που μετέχοντας στη διαβούλευση του νομοσχέδιου αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους κινδύνους που απορρέουν από τη σχετική διάταξη.
Η αναφορά της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει ως εξής:
«Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εν όψει της προτεινομένης με το νέο σχέδιο νόμου διάρκειας ισχύος των από αυτήν εκδιδομένων διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, τονίζει τον κίνδυνο συνολικής ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο.
Εάν εφαρμοστεί ο προτεινόμενος χρόνος ισχύος των διατάξεων της Αρχής, θα αποδοθούν τα προ ετών δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για βαρύτατα εγκλήματα, που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι θα ευνοηθούν οι δράστες με την μεγαλύτερη παραβατικότητα. Εάν συμβεί αυτό, θα ματαιωθεί στο σύνολό του ο βασικός σκοπός του ποινικού δικαίου, που στην περίπτωση του «μαύρου χρήματος» είναι η γενική πρόληψη του βαρέως οικονομικού εγκλήματος.
Πέραν όμως των συνεπειών που θα έχει στο εσωτερικό η τόσο μικρή διάρκεια ισχύος των διατάξεων δέσμευσης της Αρχής, κίνδυνοι γεννώνται και για την διεθνή αξιοπιστία της Χώρας. Η Ελλάδα πρόσφατα αξιολογήθηκε από τον διεθνή ειδικό για τον έλεγχο του «μαύρου χρήματος» διακυβερνητικό φορέα (FATF) για την αποτελεσματικότητα της στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού και βαθμολογήθηκε με την μέγιστη δυνατή διάκριση «regular follow-up», την οποία κατέχουν μόλις οκτώ χώρες στον κόσμο.
Βάση για την επιτυχία αυτή απετέλεσε η εξαίρετη λειτουργία της Αρχής, της οποίας η ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα, κρίθηκε διεθνώς πρότυπη. Η εν λόγω αξιολόγηση επιδρά σημαντικά στην πιστοληπτική ικανότητα των δημοσίων και ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Χώρας και συντελεί στην προσέλκυση υγιών επενδύσεων.
Επομένως η μαζική κατάργηση των διατάξεων δέσμευσης της Αρχής θα κλονίσει την άριστη διεθνή εικόνα της Χώρας στον τομέα αυτό, με απρόβλεπτες συνέπειες στον τομέα των επενδύσεων.
Εάν το ζητούμενο είναι ο, σε κάθε περίπτωση, (αυτόματος) περιορισμός της διάρκειας των διατάξεων της Αρχής, αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί στο πλαίσιο της γενικότερης νομικής αξιολόγησης του εννόμου αγαθού που πρόκειται να προστατευθεί, εν προκειμένω της περιουσίας. Ο προτεινόμενος χρονικός περιορισμός της ισχύος των διατάξεων της Αρχής, εκτός από ανέφικτος, είναι και νομικά ανακόλουθος προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Συγκεκριμένα δεν μπορεί να αξιολογείται το αγαθό της προσωπικής ελευθερίας ως ίσης αξίας με εκείνο της περιουσίας και να υιοθετείται ο ίδιος χρόνος διάρκειας τόσο για την προσωρινή κράτηση όσο και για το μέτρο περιουσιακής δέσμευσης (18 μήνες).
Εξ άλλου τόσο στην περίπτωση των δεσμεύσεων όσο και στην περίπτωση των κατασχέσεων περιουσίας, η στέρηση του δικαιώματος επί της περιουσίας δεν είναι οριστική ούτε καθολική (όπως συμβαίνει στην δέσμευση της προσωπικής ελευθερίας στην προσωρινή κράτηση) , αφού ο δικαιούχος μπορεί να διαθέσει το δικαίωμά του με άλλους νομικά παραδεκτούς τρόπους πλην της φυσικής παραδόσεως του πράγματος.
Προτείνουμε, στην περίπτωση των διατάξεων της Αρχής αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, η διάρκεια των δεσμεύσεων περιουσίας να μην είναι μικρότερη των τριών ετών και μεγαλύτερη των πέντε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Σοφία Κοκοσαλάκη: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της σχεδιάστριας - Πού θα γίνει η κηδεία της
ΣΟΚ στο Μεσολόγγι: Τους δολοφόνησαν για να βρουν τις χρυσές λίρες; (pics+vids)