ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ - ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Κορονοϊός: Διπλασιάζονται τα νέα κρούσματα ανά δεκαπενθήμερο - Δραματικά τα στοιχεία για την Ελλάδα
Όποιος πιστεύει ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό είναι σίγουρα γελασμένος. Η πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη εδώ και έξι μήνες παραμένει ανάμεσά μας, τα κρούσματα αυξάνονται εδώ και μέρες και η κυβέρνηση πήρε ήδη τα πρώτα νέα μέτρα.
Είναι δεδομένο πως όσο δεν βρίσκεται το εμβόλιο τίποτα δεν μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Οι άνθρωποι θα ζουν συνεχώς με το φόβο και η οικονομία θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με καταστάσεις πρωτόγνωρες και επικίνδυνες.
Στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα, η καταγραφή δεκάδων κρουσμάτων καθημερινά επανήλθε όταν άνοιξαν οι πύλες εισόδου της χώρας προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός και η οικονομία. Οι ξένοι τουρίστες, χωρίς προφανώς να το θέλουν, είναι οι βασικοί υπαίτιοι για την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, με όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας να καταγράφουν κρούσματα.
Παρόλα αυτά, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κλείσει τα σύνορα γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις.
Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα και δυστυχώς επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές για τα κρούσματα στην Ελλάδα.
Το newsbomb.gr έκανε μια απλή καταμέτρηση των δεκαπενθημέρων ανα μήνα και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και συνταρακτικά διότι δείχνουν ότι είμαστε «καβάλα» στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν η χώρα μας είχε κλειστά τα σύνορα και βρισκόταν σε καραντίνα τα κρούσματα ήταν 206. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με τα σύνορα ανοιχτά και τους πολίτες να έχουν… ξεθαρρέψει και να γλεντούν σε μπαρ και πανηγύρια, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 451!
Δείτε στους παρακάτω πίνακες τα κρούσματα το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου:
Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο - Διπλασιάζονται τα κρούσματα
Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 1η Απριλίου μέχρι 15 Απριλίου που ο κορονοϊός ήταν σε έξαρση, είχαμε σε αυτό το δεκαπενθήμερο 777 κρούσματα.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου είχαμε 206 κρούσματα αφού εφαρμόστηκε το καθολικό lockdown.
Αντίστοιχα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου είχαμε 216 κρούσματα από 1/06/2020 μέχρι 15/06/20020. Η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη.
Παρακολουθώντας την ημερήσια εξέλιξη των κρουσμάτων, διαπιστώνουμε το εξής:
Τα κρούσματα από 1η Ιουλίου μέχρι 14 Ιουλίου είναι 451!
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πάμε σε καταστάσεις «Απριλίου» και ότι είμαστε πάνω στο δεύτερο κύμα του ιού. Τα νούμερα του Ιουλίου είναι διπλάσια από τον Ιούνιο και τον Μάιο και άπαντες σφυρίζουν αδιάφορα...
Όπως αντιλαμβάνεστε η διαφορά είναι τεράστια. Οι επιστήμονες, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και διαμηνύουν πως το δεύτερο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας είναι ήδη σε εξέλιξη. «Βρισκόμαστε πάνω στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας κ. Χαράλαμπος Γώγος, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα φαινόμενα τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρια και εκδηλώσεις.
Με τον κορονοϊό λοιπόν να βρίσκεται ξανά σε έξαρση, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Η κατάσταση αναμφισβήτητα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα στην Ελλάδα. Εδώ και τώρα επιβάλλεται η λήψη μέτρων, ακόμα και οδυνηρών όσο προλαβαίνουμε για να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο.
Ναι, τα οικονομικά δεδομένα για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά δύσκολα και πολλοί κλάδοι αγωνιούν για το μέλλον, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να βρεθεί στην ίδια ζυγαριά με την ανθρώπινη ζωή. Τον Μάρτιο, παίρνοντας άμεσα και δραστικά μέτρα καταφέραμε και βγήκαμε νικητές με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ωστόσο, κερδίσαμε απλά μια μάχη. Ο πόλεμος με την πανδημία συνεχίζεται και πρέπει για μια ακόμη φορά να αποδείξουμε πως είμαστε και υπεύθυνοι και αποφασιστικοί.
Η κυβέρνηση πρέπει να παρακάμψει τη σκέψη του πολιτικού και οικονομικού κόστους και να δείξει το μέγιστο της ευαισθησίας και της ετοιμότητάς του, δρώντας προληπτικά και όχι εκ των υστέρων αποτρεπτικά.
Πάρτε μέτρα εδώ και τώρα, πριν να είναι αργά…
Η καραντίνα επιστρέφει σε πολλά σημεία του πλανήτη
Μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων του νέου κορονοϊού και την αναζωπύρωση της πανδημίας, οι αρχές πολλών χωρών αποφάσισαν την εκ νέου επιβολή μέτρων καραντίνας.
Οι χώρες που έχουν αποφασίσει να θέσουν περιοχές τους εκ νέου σε καραντίνα, λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας:
Ευρώπη
Ισπανία: Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (βορειοανατολικά) διέταξε τη 12η Ιουλίου να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 200.000 κάτοικοι της Λέριδα και των γύρω κοινοτήτων, προκαλώντας με την απόφαση αυτή ένα μπραντ ντε φερ με την ισπανική δικαιοσύνη που έκρινε ότι η απόφαση «είναι αντίθετη στον νόμο».
Πορτογαλία: Στην περιοχή της Λισαβόνας, από την 1η Ιουλίου τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 700.000 κάτοικοι καμιάς εικοσαριάς συνοικιών, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Βρετανία: Την 29η Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση επανέφερε την καραντίνα στην πόλη Λέστερ (κεντρική Αγγλία), κλείνοντας τα μη αναγκαία καταστήματα. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα καταστήματα στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου.
Ασία
Ινδία: Στο κρατίδιο Μπιχάρ (βόρεια) οι αρχές επιβάλλουν καραντίνα στα 125 εκατομμύρια των κατοίκων του από τις 16 Ιουλίου για ένα διάστημα 2 εβδομάδων. Στο νότο, 13 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Μπανγκαλόρ και της περιφέρειάς της ξαναμπαίνουν σε καραντίνα από σήμερα για 10 ημέρες.
Φιλιππίνες: Έξι εβδομάδες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περίπου 250.000 κάτοικοι της Μανίλας μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Αζερμπαϊτζάν: Αυστηρή καραντίνα από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου.
Ουζμπεκιστάν: Νέα καραντίνα από τις 10 Ιουλίου. Εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση εκείνα των τροφίμων, θα παραμείνουν κλειστά έως την 1η Αυγούστου.
Αμερική
ΗΠΑ: Η πολιτεία της Καλιφόρνια αυστηροποίησε χθες τους περιορισμούς για τα εμπορικά καταστήματα, γενικεύοντας το κλείσιμο των μπαρ, των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων σε ολόκληρη την πολιτεία.
Αργεντινή: Αυστηρά μέτρα καραντίνας στο Μπουένος Άιρες και την περιφέρειά του από την 1η έως τη 17η Ιουλίου.
Κολομβία: Η Μπογκοτά, η κυριότερη εστία της πανδημίας στην Κολομβία, ενίσχυσε από χθες τα μέτρα καραντίνας, με «αυστηρές καραντίνες» ανά ζώνες. 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν στα σπίτια τους.
Γουιάνα: Στο γαλλικό αυτό έδαφος των 300.000 κατοίκων στη Νότια Αμερική έχουν τεθεί μέτρα καραντίνας σε ορισμένες συνοικίες και κοινότητες από τον Ιούνιο, ενώ εφαρμόζεται και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Αφρική
Αλγερία: Οι αρχές διέταξαν την 9η Ιουλίου την επαναφορά της καραντίνας σε δύο κοινότητες στα σύνορα με την Τυνησία, σε 10 κοινότητες στην Τιπαζά (βόρεια) και σε όλες τις κοινότητες της επαρχίας Ουάργκλα (νότια). Τα μέτρα λαμβάνουν χώρα έπειτα από μια παρόμοια απόφαση που αφορά 18 κοινότητες του Σετίφ (ανατολικά).
Μαρόκο: Η πόλη Ταγγέρη, μητρόπολη με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων στο βόρειο Μαρόκο, τέθηκε εκ νέου σε καραντίνα από χθες.
Μαδαγασκάρη: Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο βρίσκεται εκ νέου σε καραντίνα από την 5η Ιουλίου. Στην περιοχή Αναλαμάνγκα έχει απαγορευτεί κάθε είδους κυκλοφορία έως τις 20 Ιουλίου. Μονάχα ένας άνθρωπος ανά νοικοκυριό έχει δικαίωμα να βγαίνει έξω.
Νότια Αφρική: Από χθες Δευτέρα, έχει εκ νέου τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 04.00.
Μέση Ανατολή:
Δυτική Όχθη: Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε την Κυριακή τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που είχε αποφασιστεί την 3η Ιουλίου, προσθέτοντας την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ισραήλ: Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 7η Ιουλίου, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των αθλητικών εγκαταστάσεων ή ο περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους. Σε ορισμένες περιοχές και συνοικίες που θεωρούνται εστίες μόλυνσης επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα.
Ωκεανία
Αυστραλία: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα από την 9η Ιουλίου και για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έκλεισε τα σύνορά της προκειμένου να προστατεύσει την υπόλοιπη Αυστραλία, η οποία έως σήμερα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία Covid-19.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τσαβούσογλου: Ξεκινήσαμε διάλογο με την Αθήνα – Έγινε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο