Η αριθμητική των σεισμών
Το ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα είναι γνωστό. Πως μεταφράζεται, όμως, αυτό στην καθημερινότητα του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων; Αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ισχυρός σεισμός στην Ιταλία, ενδεχομένως και το γεγονός ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οπότε και σημειώθηκαν 1.322 σεισμικές δονήσεις ανά την επικράτεια, να αποτελούσε μία συνηθισμένη πραγματικότητα στην ατζέντα των ελλήνων επιστημόνων.
Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν σημειωθεί 1.322 δονήσεις σε διάφορες περιοχές με κυριότερα σημεία βόρεια της Ιεράπετρας και νότια του Τυμπακίου της Κρήτης, βορειοανατολικά της Αμαλιάδας στην Ηλεία, την Αταλάντη κτλ. Οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις ειδικά τον τελευταίο μήνα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία έχουν σημειωθεί ανατολικά της Γαύδου.
Επισήμως οι δηλώσεις περιορίζονται στη φράση «παρατηρούμε στενά το φαινόμενο, δεν υπάρχει ανησυχία». Επί της ουσίας, όμως, οι επιστημονικές ομάδες εφαρμόζοντας τα διαφορετικά επιστημονικά μοντέλα περί μακροπρόθεσμης ή βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης προσπαθούν να εκτιμήσουν το φαινόμενο ή ακόμη και να το προβλέψουν.
Μόνον χθες καταγράφηκαν 34 σεισμικές δονήσεις. Οι περιοχές οι οποίες εμφάνισαν την μεγαλύτερη δραστηριότητα χθες είναι το Ηράκλειο της Κρήτης, η Ανδραβίδα, η Πάτρα, το Αίγιο κτλ. Ιδιαίτερη δραστηριότητα εμφάνισε χθες η Βέροια αλλά και άλλες περιοχές, όπως τα Κύθηρα, η Σαντορίνη αλλά και η Αταλάντη.
Περισσότερα σε λίγο…