Ποιοι έβαλαν τον ΟΠΑΠ να δώσει τα 800.000 ευρώ στον Ψυχάρη

Παρά τις διαψεύσεις, η τρικομματική κυβέρνηση επιλεκτικά στηρίζει ή καταδικάζει τα media που την βολεύουν!

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Πολύ σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί μια σημερινή αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία ο ελεγχόμενος από το κράτος Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) προχώρησε σε μια τεράστια χορηγία προς τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Όλως τυχαίως, την ώρα που η κυβέρνηση εξωθεί τον ελληνικό λαό καθημερινά βαθύτερα στην ανέχεια, την πείνα, τις αυτοκτονίες –θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια την Υγεία μας- κάποιοι βρήκαν τρόπο να δώσουν στον κ. Σταύρο Ψυχάρη, 800 χιλιάδες ευρώ που απαιτούσε ως χορηγία!

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες. Στις 21 Νοεμβρίου, η εφημερίδα «Παρασκήνιο» δημοσίευσε άρθρο που σχολίαζε τον περίεργο τρόπο με τον οποίο φέρεται να χειρίστηκε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος το αίτημα του ΔΟΛ να δοθούν με τη μορφή χορηγίας 800 χιλιάδες ευρώ για την έκδοση «Το Βήμα – 90 χρόνια».

Την επόμενη ημέρα το “Newsbomb.gr” συνέχισε την έρευνα και εξασφάλισε έγκυρη πληροφόρηση ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ διέψευδε –τότε- με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα. Οι ίδιες πηγές –που βρίσκονταν πολύ κοντά στο γραφείο του κ. Λουρόπουλου- μετέφεραν, μάλιστα, την πληροφορία ότι το διορισμένο στέλεχος της ΔΕΚΟ δήλωσε σε στενό κύκλο συνεργατών του ότι όσο θα είναι πρόεδρος του ΟΠΑΠ, κανένας μεγαλοεκδότης δεν πρόκειται να πάρει 800 χιλιάρικα!

Παρά ταύτα, σήμερα το μεσημέρι διέρρευσε έγγραφο που αποκαλύπτει πως η χορηγία δόθηκε τελικά, ύστερα από εξουσιοδότηση που έδωσαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ στον κ. Λουρόπουλο! Τελικά, ποιος κοροϊδεύει ποιον σ’ αυτή τη χώρα;

Το ψέμα έχει κοντά πόδια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας “The Press Project”, μετά το σάλο που προκλήθηκε στις 2 Νοεμβρίου όταν συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ η απαίτηση του ΔΟΛ πάρει χορηγία 800 χιλιάδων ευρώ για να κυκλοφορήσει η επετειακή έκδοση στις 4 Νοεμβρίου, και παρά τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν, δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Αντιθέτως, πέρασαν στις 29 Νοεμβρίου σε άλλη συνεδρίαση του δ.σ. νεότερο αίτημα του ΔΟΛ με το οποίο η χορηγία έσπαγε στα τρία, λες και δεν θα το έπαιρνε κανείς χαμπάρι.

Δεδομένων των πιέσεων του «Μικροπολιτικού» εναντίον του πολιτικού συστήματος, εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί τι ρόλο έπαιξαν αυτές στην προσπάθεια του κ. Σταύρου Ψυχάρη να εξασφαλίσει για τον ΔΟΛ τις 800.000 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α) που χρειαζόταν. Η μερίδα του λέοντος, δηλαδή 400 χιλιάδες ευρώ, πάνε στο «Βήμα της Κυριακής», ενώ από 200 χιλιάδες ευρώ θα μοιραστούν «Τα Νέα» και το «Βήμα on line».

Και, βέβαια, το ζήτημα δεν είναι ο κ. Λουρόπουλος. Ο διορισμένος επικεφαλής του ΟΠΑΠ προφανώς και δεν ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να δώσει μια χορηγία-μαμούθ στον ΔΟΛ. Είναι απόλυτα σαφές ότι η χρηματοδότηση του δημοσιογραφικού οργανισμού –την ώρα που δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα για τα οικονομικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος- εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου deal με την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά… σατανική σύμπτωση, μόλις ο κ. Ψυχάρης ένιωσε να απομακρύνεται η χορηγία, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του «αγρίεψαν». Για να ηρεμήσουν πάλι –νέα σύμπτωση…- μόλις εξασφάλισε την τεράστια χρηματοδότηση. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην αρχή ο κ. Λουρόπουλος έλεγε no pasaran και, μετά, η χορηγία εγκρίθηκε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Εύλογα συμπεραίνει, λοιπόν, και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής ότι το deal μπορεί έχει την απλή μορφή: σε σώζω εγώ από την οικονομική κατάρρευση, κάνεις εσύ ό,τι περνά από το… μελάνι σου για να πας την κοινή γνώμη όπου θέλω.

Και οι άλλοι εκδότες

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς στην κοινή γνώμη ότι μια ΔΕΚΟ, η οποία υποτίθεται ότι περικόπτει τις διαφημιστικές δαπάνες της, ικανοποιεί το επίμονο αίτημα ενός εκδοτικού συγκροτήματος για την οικονομική κατάσταση και τις απαιτήσεις του οποίου λέγονται διάφορα;

Υπήρξε διακριτική μεταχείριση έναντι του ΔΟΛ για κάποιον συγκεκριμένο λόγο; Γιατί, ας πούμε, δεν προέβη το Δημόσιο μέσω του ΟΠΑΠ στη στήριξη της «Χ.Κ. Τεγόπουλος» που εξέδιδε την «Ελευθεροτυπία» ή του κ. Κ. Σαραντόπουλου πριν κλείσει την «Απογευματινή» και καταδικάσει στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους που απασχολούνταν επί δεκαετίες στην εφημερίδα;

Δικαιολογημένα γεννιούνται υποψίες. Ήταν αναμενόμενες οι γκρίνιες που ακούστηκαν από παραδοσιακούς εκδότες στην Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών μετά τη σχετική ανάρτηση της ιστοσελίδας κι ενώ όλοι περιμένουν τι θα γίνει με την επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου θα πρέπει να αφήσει τα ραντεβού για δημόσιες σχέσεις στις Βρυξέλλες και να ξεκαθαρίσει την τακτική της κυβέρνησης απέναντι στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Διότι αν αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί τις πεπαλαιωμένες και ξεπερασμένες πρακτικές της επιλεκτικής ενίσχυσης «φιλικών» ΜΜΕ (και της πρόκλησης οικονομικής ασφυξίας στα «εχθρικά») τότε θα βρει απέναντί της τους εργαζομένους των ανεξάρτητων Μέσων που δεν ανέχονται τον έλεγχο της συνείδησης ή την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης γραμμής.

Υποτίθεται πως μια κυβέρνηση που θέλει να σώσει τη χώρα από την καταστροφή και νοιάζεται για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας δεν λειτουργεί ως τριτοκοσμική δράκα άσκησης εξουσίας με την παροχή προνομίων σε υποτακτικούς. Αυτά για να έχουμε μια πρώτη καλή εξήγηση και αναμένοντας, βέβαια, τις εξηγήσεις του ΟΠΑΠ και του κυβερνητικού εκπροσώπου.