Η Ε.Παπακωνσταντίνου,η “S&B”,ο Κυριακόπουλος και οι «καλές γνωριμίες»
Μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά» και συνεργάτρια του καταδικασμένου ρυπαντή της Μήλου κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου έχει διατελέσει η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, η μία από τις δύο ξαδέρφες που προσπάθησε να καλύψει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την εμπλοκή τους στη λίστα Λαγκάρντ.
Δεν είναι μόνο ο διάβολος αλλά και η διαπλοκή που έχουν πολλά ποδάρια στη χώρα μας. Ύστερα από μια σύντομη έρευνα ανακαλύψαμε κάτι πολύ ενδιαφέρον.
Λίγο καιρό μετά το διορισμό (σ.σ. προσέξτε καλά) της κ. Μιράντας Ξαφά στη θέση της αναπληρώτριας εκτελεστικής διευθύντριας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ουάσινγκτον, άνοιξε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της “S&B”. Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος επέλεξε την κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου – Σικιαρίδη, τη μια από τις δύο ξαδέλφες που καλύπτει ο πρώην υπουργός στην υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ, ως αντικαταστάτρια της κ. Ξαφά.
«Καλωσορίζουμε την κ. Παπακωνσταντίνου στο διοικητικό συμβούλιο της “S&B Βιομηχανικά Ορυκτά” Α.Ε. Είμαι βέβαιος ότι η κ. Παπακωνσταντίνου, με την ελληνική και τη διεθνή της εμπειρία, θα συμβάλει σημαντικά μέσα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας μας στην περαιτέρω ανάπτυξη παγκοσμίως της δραστηριότητάς μας», δήλωσε τότε ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος συμπλήρωνε το τέταρτο έτος της εξαετούς θητείας του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Σε Κυριακόπουλο και ΕΛΙΑΜΕΠ
Στη διοίκηση της “S&B” επελέγη η κ. Παπακωνσταντίνου ως διακεκριμένη νομικός η οποία ασχολείτο με θέματα εμπορικού, εταιρικού και Ευρωπαϊκού δικαίου, συγχωνεύσεων και εξαγορών και δικαίου ανταγωνισμού, αλλά και διότι έχει διδάξει δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού στο ιδιωτικό κολλέγιο ALBA. Αυτά ως προς τα τυπικά διότι στα ουσιαστικά, συμμετείχε παράλληλα στο διοικητικό συμβούλιο του γνωστού και πανίσχυρου ΕΛΙΑΜΕΠ, ως νομική σύμβουλος.
Στο «Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής», η κ. Παπακωνσταντίνου είχε άμεση συνεργασία με γνωστά πρόσωπα που προωθούν δράσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς πρωτοβουλίες και επιλογές του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ειδικά στην Παιδεία και στην Εξωτερική Πολιτική.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μεταξύ των προσωπικοτήτων με τις οποίες συνεργάστηκε η κυρία Παπακωνσταντίνου τους καθηγητές κ.κ. Θάνο Βερέμη, Θεόδωρο Κουλουμπή και Πάνο Ιωακειμίδη, τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του ΟΤΕ κ. Παναγιώτη Βουρλούμη, τον εβραϊκής καταγωγής ισχυρό άνδρα της “Coca-Cola” κ. Γιώργο Δαυΐδ, τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Αλέξη Παπαχελά της «Καθημερινής» και τον κ. Θάνο Ντόκο.
Ως μέλος της διοίκησης στην “S&B” και στενή συνεργάτρια του κ. Κυριακόπουλου, η κ. Παπακωνσταντίνου θα γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε στις εγκαταστάσεις της Μήλου και σίγουρα θα είχαν πέσει στην αντίληψή της οι ευνοϊκές αποφάσεις από νομάρχες (και στη συνέχεια βουλευτές) του ΠΑΣΟΚ. Όλο αυτό το κουβάρι ενδεχομένως να εξηγεί σε κάποιο βαθμό πώς το 2010, μια εφημερίδα όπως η «Καθημερινή» επέλεξε να ασχολήθηκε με τα έργα ενός υποψηφίου νομάρχη Κυκλάδων, τον οποίο κατακεραύνωνε έως ότου παραιτήθηκε, ενώ στη Μήλο λένε πως «τον έφαγαν από ψηλά».
.Η απόφαση του ’08 για τη Μήλο
Επίσης θα μπορούσε να καταλάβει κανείς τι έγινε το 2007 όταν ο «πολιτικός αντίπαλος» αφού ανήκε σε κυβέρνηση της ΝΔ κ. Γιώργος Σουφλιάς ενέκρινε τα πρόστιμα που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Μήλου από τις δραστηριότητες της “S&B”. Τότε είχε βεβαιωθεί πρόστιμο ύψους 392 χιλιάδων ευρώ επειδή δεν βρέθηκε άδεια διάθεσης στερεών αποβλήτων από την επεξεργασία του περλίτη.
Όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, νομικοί με την εμπειρία της κ. Παπακωνσταντίνου πιθανώς έδωσαν κατάλληλες συμβουλές και χρήσιμες εισηγήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα «προβλήματα» όσον αφορά στη νομιμότητα διαδικασιών λειτουργίας των εργοστασίων εταιρείας στο νησί. Πηγές αναφέρουν ότι τον Μάιο του 2008, η νομαρχία βοήθησε την S&B εκδίδοντας άδεια τελικής θέσης απόθεσης υγρών αποβλήτων με προσωπική παρέμβαση του τότε νομάρχη.
Η απόφαση της νομαρχίας ήρθε να δώσει επίφαση νομιμότητας στις παρανομίες που διαπίστωσαν οι ελεγκτές Περιβάλλοντος και κάνει λόγο περί «χωροθέτησης του αποδέκτη» των αποβλήτων (ΦΕΚ 835/ 12/5/2008). Μια νομικός όπως η κ. Παπακωνσταντίνου με ειδίκευση στο «εταιρικό, εμπορικό, ευρωπαϊκό, εργατικό, χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό, συγχωνεύσεων και εξαγορών, δίκαιο ανταγωνισμού», δεν μπορεί να μην έχει καταθέσει ψήγματα της πολύτιμης εμπειρίας της.
Να θυμίσουμε ότι με την απόφαση της νομαρχίας Κυκλάδων για τη «χωροθέτηση του αποδέκτη» αποβλήτων τέθηκαν απαγορεύσεις στην κολύμβηση και την αλιεία, ώστε η εταιρεία να ρυπαίνει ανενόχλητη! Προφανώς ο νομάρχης Κυκλάδων νόμιζε εαυτόν ισχυρότερο από τον τότε υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά ή ίσως και από τον τότε πρωθυπουργό, λειτουργώντας ως παράγοντας κράτους εν κράτει.
Κι έτσι πέρασε ο καιρός… Το ΥΠΕΧΩΔΕ καταργήθηκε, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος έγινε πρόεδρος του ΙΟΒΕ (σ.σ. όπου απασχολείτο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έως ότου έγινε υπουργός Οικονομικών της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά), ο ξάδελφος Γιώργος έγινε υπουργός Οικονομικών και μετά Περιβάλλοντος, ενώ ξεχάστηκε ακόμα και η υγειονομική διάταξη Λοβέρδου για τη Μήλο και την “S&B”, μετά την ακύρωσή της από το ΣτΕ και τελικά φθάσαμε στις αποκαλύψεις για την υπόθεση Λαγκάρντ.
Αυτά τα ολίγα για να σκιαγραφήσουμε το προφίλ της κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου – Σικιαρίδη, το όνομα της οποίας απασχολεί σήμερα τα ΜΜΕ.