Πέντε μέρες πόνου στην πΓΔΜ για το «ΟΧΙ» Καραμανλή στο ΝΑΤΟ (VIDEO)
Εξηγήσεις στην κοινή γνώμη των Σκοπίων αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση του κ. Νίκολα Γκρουέφσκυ ύστερα από το θόρυβο που προκάλεσε τόσο στην πΓΔΜ, όσο και στην Αλβανία η αποκάλυψη νέων στοιχείων από το “Newsbomb.gr” για τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα διά στόματος κ. Κώστα Καραμανλή άσκησε βέτο, το 2008.
Σοβαρές πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε στο γειτονικό κρατίδιο η μεγάλη αποκάλυψη της Τετάρτης. Πέντε ημέρες μετά και ο θόρυβος δεν έχει καταλαγιάσει για ένα δημοσίευμα που απλώς παρουσιάζει την εθνικώς αξιοπρεπή στάση που τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.
Αντί η ηγεσία της πΓΔΜ να αντιληφθεί τις υπόγειες μεθοδεύσεις και το ύπουλο παιγνίδι που είχαν στήσει τρίτοι παράγοντες (όπως ο αμερικανικός και ο γερμανικός) εις βάρος της Ελλάδος, με δόλωμα τον διακαή πόθο των Σκοπίων να συμμετάσχουν στις ευρωατλαντικές δομές, προφανώς αναλώνεται στις γνωστές ιδεοληψίες της. Δεν εξηγείται αλλοιώς η δήλωση που έκανε ο Σκοπιανός υπουργός Άμυνας κ. Ταλάτ Τζαφέρη σε ερώτημα του πρακτορείου ΜΙΑ, το οποίο κάθε άλλο τυχαίο ή αθώο μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Προσέξτε τη διατύπωση με την οποία τέθηκε το ερώτημα στον αλβανικής καταγωγής υπουργό της κυβέρνησης Γκρουέφσκυ: «Η πΓΔΜ έχει λόγους να γιορτάζει αυτή την ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα γιορτάζει την 5η επέτειο από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι;».
Με ένα ειρωνικό μειδίαμα, ο κ. Τζαφέρη απάντησε: «Εγώ δεν ελέγχω ποιός γιορτάζει τί. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι ότι το 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, οι θεσμοί της Συμμαχίας δήλωσαν ότι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” πληροί όλα τα πολιτικά κριτήρια για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, εκτός από το πρόβλημα με το όνομα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται υπέρβαση αυτού του προβλήματος, η οποία θα ακολουθηθεί από πρόσκληση για ένταξη της “Μακεδονίας” στη Συμμαχία».
Οι έννοιες πίσω από τη δήλωση
Όταν πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης ζητήσαμε το σχόλιο παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών. Παρατήρησαν ότι «τα πρωτεία στη διοργάνωση εξεζητημένων εορτών, τριτοκοσμικών κοινωνικών εκδηλώσεων και πάσης άλλης φύσεως βαλκανικών πανηγυριών κατέχει αναμφισβήτητα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κ. Νίκολας Γκρουέφσκυ». Η έμμεση απειλή προς την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι τα Σκόπια εργάζονται ώστε να γίνει «υπέρβαση» των προβλημάτων που δεν επιτρέπουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δείχνει πόσο πολύ ενόχλησε ορισμένους η υπερήφανη στάση της Ελλάδας, το 2008.
Όσον αφορά στο δημοσίευμα, οι αναφορές σε αληθινά γεγονότα με αδιάσειστα ντοκουμέντα όπως ήταν οι διαρροές εμπιστευτικών τηλεγραφημάτων από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο αποκαλύπτουν με σαφήνεια ποιοι ήταν οι αδιαμφισβήτητα πατριωτικοί χειρισμοί του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Στελέχη εκείνης της κυβέρνησης επισήμαναν μάλιστα στο “Newsbomb.gr” ότι το βέτο της ελληνικής πλευράς στο Βουκουρέστι αποτέλεσε το έσχατο μέσο ανάσχεσης της προκλητικής συμπεριφοράς και παρεμβάσεων που αφορούν σε ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία το απέδειξε με τους επιτυχείς χειρισμούς που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στις 12 Δεκεμβρίου 2012 στην Ε.Ε.
Οι επισημάνσεις Τζαφέρη
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τζαφέρη αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας κ. Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων. Ο υπουργός Άμυνας του γειτονικού κρατιδίου εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο χώρες θα βρουν μια κατάλληλη, αποδεκτή λύση για τις δύο πλευρές ώστε να μπορέσει να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο και να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ» η πΓΔΜ.
Ήταν μάλιστα προσεκτικός όταν ρωτήθηκε εάν η πΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Ο Σκοπιανός υπουργός επανέλαβε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε: «Εάν συμβεί αυτό, τότε η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι απαραίτητη».
Στρατιωτικοί αναλυτές με εμπειρία στο ΝΑΤΟ παρατήρησαν πάντως ότι η κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκυ φαίνεται να έχει πονέσει από την αναμόχλευση του «όχι» που είπε ο κ. Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Δεν είναι τυχαίο (ακόμα και σημειολογικά) πως επελέγη για να απαντήσει στο δημοσίευμα του “Newsbomb.gr” μέσω του απολύτως ελεγχόμενου πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ ο αλβανικής καταγωγής υπουργός Άμυνας. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο κ. Ταλάτ Τζαφέρη προέρχεται από το κόμμα DUI του κ. Αλή Αχμέτι (που συγκυβερνά), διαδέχθηκε τον δεδηλωμένο ανθέλληνα κ. Φετμίρ Μπεσίμι, ενώ ήταν διοικητής μονάδας του UCK που είχε εμπλακεί σε ένοπλες επιχειρήσεις στο Τέττοβο το 2001.
Μούδιασμα σε Γκρουέφσκυ
Η κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκυ μάλιστα θορυβήθηκε έντονα επειδή την αρχική είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ (με τον απαράδεκτο τίτλο) «Οι εθνικιστές στην Ελλάδα γιορτάζουν τα πέντε χρόνια από το βέτο στο Βουκουρέστι», την αναπαρήγαγαν τα σκοπιανά ΜΜΕ επί τέσσερις ημέρες. Βέβαια δεν τόλμησε να πει κανείς για τα φερέφωνα κάποιων που συνεργάζονται με τους μακελάρηδες του UCK που αιματοκύλησαν το Κοσσυφοπέδιο και αποσταθεροποίησαν την πΓΔΜ, τα οποία διαστρεβλώνουν τα γεγονότα που οδήγησαν τον κ. Καραμανλή σ’ αυτήν την απόφαση για να καλύψουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υποτιθέμενα «σκληρής» ιστοσελίδας “MKD”. Σε ρεπορτάζ της αναγγέλλει: «Πέντε χρόνια μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι / Η Ελλάδα γιορτάζει την ήττα της ‘Μακεδονίας’ ως ‘θαρραλέο όχι’ του Καραμανλή».
Οι συντάκτες της υποστήριξαν ότι η Ελλάδα γιορτάζει ως νίκη αυτό που στην ιστορία της πΓΔΜ μελετάται ως ορόσημο στις σχέσεις της χώρας με τη διεθνή κοινότητα, ως εχθρική κίνηση μιας γειτονικής χώρας και ως γεγονός που άλλαξε την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της πΓΔΜ. Για να δικαιολογηθούν και τα αδικαιολόγητα κλήθηκε ο γνωστός «αντι-ευρωπαίος» πρώην πρέσβυς κ. Ρίστο Νίκοφσκυ να καταθέσει τη δική του εκδοχή για τα πράγματα.
Η μισή αλήθεια του κ. Νίκοφκσυ
Ο κ. Νίκοφσκυ ισχυρίσθηκε ότι η μεγάλη «ανατροπή» στο Βουκουρέστι «ενορχηστρώθηκε» από τις ΗΠΑ, οι οποίες γνώριζαν ότι από τη στιγμή που θα ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμη και με την προσωρινή ονομασία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει το όνομα της χώρας. Ο επίτιμος πρέσβυς εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Ουάσιγκτον υλοποιεί βάσει σχεδίου το αλβανικό όνειρο για «Μεγάλη Αλβανία» και πως οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Μαρτίου στην πΓΔΜ κατέδειξαν πως το σχέδιο είναι να «αλβανοποιηθούν» τμήματα της χώρας.
«Σε δεύτερη φάση, θα πάμε σε κάποιας μορφής αυτονομία και θα καταλήξουμε στην ομοσπονδιοποίηση», υποστήριξε ο κ. Νίκοφσκυ. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, όπως πράττουν πάντα παράγοντες του γειτονικού κρατιδίου.
Η πΓΔΜ ήταν το δόλωμα προς την Ελλάδα ώστε να την υπαγάγουν υπό τον στρατιωτικό έλεγχό τους μέσω του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και υπό τον οικονομικό έλεγχό της η Γερμανία μέσω της Ε.Ε. Πέρα από τη διμερή διαφορά, το ρεπορτάζ της Τετάρτης αναλύεται βάσει των γεγονότων πανεύκολα από τους παρατηρητές του παιγνίου στη διπλωματική σκακιέρα.
Το «κερασάκι» της “Netpress”
Τέλος, ενδιαφέρον έχει η «ανταπόκριση» της κυβερνητικής ιστοσελίδας “Netpress” σύμφωνα με την οποία «οι Έλληνες επαίρονται δημόσια για το “παράνομο βέτο” στην ένταξη της “Μακεδονίας” όχι μόνο στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ε.Ε.». Η «ανταποκρίτρια» της “Netpress” περιγράφει το άγχος και την αμηχανία που επικρατεί στο επιτελείο του κ. Γκρουέφσκυ αλλά και την απολύτως χαλιναγωγούμενη ενημέρωση που έχει η κοινή γνώμη στα Σκόπια.
Χαρακτηριστική είναι η αντιμετώπιση που είχε η σημαντικότερη προσωπικότητα του γειτονικού κρατιδίου και ιδρυτής του το 1991, ο συγχωρεμένος Κίρο Γκλιγκόρωφ από τις μικρότητες των “μακεδονιστών” του κ. Γκρουέφσκυ. Ακόμα δεν έχει απαντηθεί ποιοι θέλησαν να τον δολοφονήσουν τον Οκτώβριο του 1995 όταν ανατίναξαν το αυτοκίνητό του, όπως και γιατί επιχειρείται να επιβληθεί λήθη στην άποψή του ότι οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της πΓΔΜ δεν έχουν κάποια σχέση με το ελληνικό φύλο των αρχαίων Μακεδόνων.
Όταν απεβίωσε ο Γκλιγκόρωφ πέρυσι τον Ιανουάριο, το εθνικιστικό καθεστώς του κ. Γκρουέφσκυ όχι μόνο δεν κήδεψε τον πρώτο πρόεδρο των Σκοπίων με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά τον εξευτέλισε, περιφέροντάς τον στους δρόμους της πόλης με ένα φορτηγάκι.
Όσον αφορά για το βέτο από τον κ. Καραμανλή, το ερώτημα είναι διαχρονικό και συνάμα επίκαιρο: Πονούν τα παλληκάρια κ. Γκρουέφσκυ;
Διάβαστε επίσης:
"Οχι" στο Βουκουρέστι: Διεθνής αντίκτυπος από το αφιέρωμα του Newsbomb
Πώς φτάσαμε στο βροντερό «όχι» του Καραμανλή στο Βουκουρέστι (VIDEO)
Πέντε χρόνια μετά το βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια…
Σύνδεση τηλεφωνικών υποκλοπών με το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή
Ο λαός στο πλευρό Καραμανλή!
Νέες συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας
«Δεν υπάρχει Βόρειος Ήπειρος – Αν πω Μακεδονία θα με κρεμάσουν»
Διέλυσαν και βεβήλωσαν τάφους Ελλήνων στρατιωτών στα Σκόπια