Πώς θα «κάψει» ο Σμπώκος τον Άκη

Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του Γιάννη Σμπώκου, πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο Άμυνας και δεξί χέρι του Άκη σε όλη αυτή την περίοδο ότι: στη δίκη που θα ξεκινήσει πάλι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν «αποκαλυπτικές εκπλήξεις».


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Ο Γιάννης Σμπώκος επιφυλάσσει μία βόμβα για τον Άκη που έχει σχέση με την αγορά των πυραύλων TOR-M1 από τους Ρώσους.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 2004 συστήθηκε εξεταστική επιτροπή για την αγορά των ρωσικών TOR-M1, για την οποία η Νέα Δημοκρατία είχε κατηγορήσει τότε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ότι πήρε προβληματικά συστήματα από τους Ρώσους και ότι είχαν χαθεί τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα από την αγορά αυτή. Φυσικά και αυτή η υπόθεση τέθηκε τότε στο αρχείο χωρίς να αποδοθεί καμία κατηγορία.

Ο Γιάννης Σμπώκος θα δείξει τώρα ως προσωπικά υπεύθυνο για όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τους χειρισμούς που έγιναν σχετικά με την προμήθεια των TOR-M1, τον Άκη Τσοχατζόπουλο και ήδη η σχετική κατάθεσή του στον εισαγγελέα βρίσκεται στον ογκώδη φάκελο της υπόθεσης που θα ανοιχτεί στη δίκη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρώην γενικός διευθυντή Εξοπλισμών Γ. Σμπώκος και στενός συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου δηλώνει ξεκάθαρα πως για τα αντισταθμιστικά οφέλη και παρά τις εισηγήσεις της σχετική επιτροπής διαπραγμάτευσης, ο Άκης αποφάσισε να μη ζητηθεί όπως έπρεπε εγγυητική επιστολή τράπεζας από τους Ρώσους και περιγράφει τη «χαλαρότητα» -όπως ο ίδιος λέει- που επικρατούσε στις συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Ο Γιάννης Σμπώκος αναφέρει ότι η επιτροπή επέμεινε στην έκδοση της εγγυητική επιστολής, αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία δεν το αποδέχτηκε και συμπληρώνει: «Ύστερα από αυτό, ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει ήταν ο υπουργός Εθνικής Έμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος και αποφάσισε να μην υπάρξει για τη σύμβαση εγγυητική επιστολή των Ρώσων».

Να σημειωθεί ότι η εγγυητική αυτή επιστολή, που έπρεπε να παραδώσουν οι Ρώσοι, ύψους περίπου 81 εκατ. δολαρίων, θα εξέπιπτε υπέρ του ελληνικού δημοσίου με το δεδομένο ότι σήμερα, ύστερα από πέντε χρόνια, έχει υλοποιηθεί μόλις το 2% των αντισταθμιστικών οφελών από την αγορά των TOR-M1.