Η Αθηνά Ωνάση, ο Ριμπολόλεφ και οι κινήσεις της κυβέρνησης
Τις σοβαρότατες ευθύνες και τις αγκυλώσεις της κυβέρνησης αναδεικνύει η υπόθεση αγοραπωλησίας του Σκορπιού από την Αθηνά Ωνάση στον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμήτρη Ριμπολόβλεφ. Το άρθρο 9 της διαθήκης που συνέταξε προσωπικώς ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι σαφές, όπως σαφής είναι και η ανεπάρκεια κυβερνητικών παραγόντων να περιφρουρήσουν το εθνικό συμφέρον.
Σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο περί παρέμβασης της Δικαιοσύνης στην υπόθεση, η οποία κινείται στα όρια της νομιμότητας με τις νομικίστικες ακροβασίες στις οποίες επιδόθηκαν οι δικηγόροι της Αθηνάς Ωνάση και το Ντιμήτρη Ριμπολόλεφ. Κι εδώ, για μια φορά ακόμα, έρχεται στο προσκήνιο η ολύμπια στωϊκότητα της τρικομματικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 9 στη διαθήκη, ο Σκορπιός ή θα μείνει στην οικογένειά του ή θα μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο, κλείνοντας οποιοδήποτε παράθυρο σε ενδεχόμενη πώληση. Με τρόπο που αποδεικνύει την αγάπη που είχε προς την πατρίδα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ξεκαθάρισε τι θα έπρεπε να κάνουν οι κληρονόμοι του αν θα αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης του Σκορπιού και της Σπάρτης.
Γράφει επί λέξει: «Θα προσφερθεί η νήσος Σκορπιός πρώτον και κατά προτίμησιν εις το Ελληνικό δημόσιον διά την χρήσιν ως θερέτρου του εκάστοτε αρχηγού του Ελληνικού κράτους, υπό τον όρον ότι το δημόσιον θα αναλάμβανε την συντήρησιν αυτού.
»Εάν το δημόσιον αποδεχθεί την δωρεάν, τότε η νησίς Σπάρτη θα δωρηθεί εις την Ολυμπιακή αεροπορίαν διά να χρησιμοποιηθεί ως θέρετρον του προσωπικού και ιδίως ως θερινή παιδική στέγη των τέκνων των. Εάν το δημόσιον αρνηθή την αποδοχή της δωρεάς του Σκορπιού, τότε αμφότεραι αι νησίδες Σπάρτη και Σκορπιός θα περιέλθουν στην κυριότητα της Ολυμπιακής αεροπορίας».
Η ασέβεια της Αθηνάς και η υποχρέωση Σαμαρά
Επομένως προκύπτει ένα μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.
Αφ’ ενός η κ. Αθηνά Ωνάση επεχείρησε να πωλήσει κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν της ανήκει αλλά σύμφωνα με τη διαθήκη του παππού της, τής προσφέρεται κληρονικώ δικαίω προς χρήση και επί της κυριότητας του οποίου θα έπρεπε να έχει πάρει θέση η κυβέρνηση και η όποια διοίκηση της υπό εκκαθάριση παλιάς «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Κι επειδή η κίνηση της εγγονής του Αριστοτέλη Ωνάση αποτελεί ένδειξη μέγιστης ασέβειας προς το πρόσωπό του θα έπρεπε ήδη να έχει απασχολήσει υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες.
Αφ’ ετέρου, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Τα μέλη αυτού του υπουργικού συμβουλίου δεν προήλθαν από πολιτικές παρθενογεννέσεις και θα έπρεπε να γνωρίζουν πολύ καλύτερα πώς θα έπρεπε να έχουν παρέμβει στην υπόθεση αυτή. Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη που έχει κάνει ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Βασίλης Καπερνάρος για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Ήταν ο υπουργός Μεταφορών που υπέγραψε την πώληση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και προώθησε την εκκαθάριση της παλιάς εταιρείας που πέρασε από την οικογένεια Ωνάση στο Δημόσιο.
Τόσο ο υπουργός, όσο και οι συνεργάτες του όφειλαν να γνωρίζουν αυτόν τον όρο στη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση και να παρέμβουν ενεργά από την πρώτη στιγμή που παρατηρήθηκαν κινητικότητα για την πώληση του Σκορπιού εκ μέρους της Αθηνάς. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος αντί να επιδείξει προθυμία να εγκρίνει την πώληση θα έπρεπε να συμβουλευτεί τους στρατιωτικούς νομικούς για τους κινδύνους που ελλοχεύει η αδιαφορία της κυβέρνησης να τηρήσει τη νομιμότητα στην υπόθεση αυτή. Υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας και πολλά άλλα, όπως οι ορέξεις του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία μπορεί να ενδιαφέρουν τον κ. Παναγιωτόπουλο προσωπικώς, ωστόσο αποτελούν μέρος των υπουργικών καθηκόντων του.
Η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης
Πολιτικός αξιωματούχος σχολίασε δηκτικά: «Η ενέργεια της Αθηνάς Ωνάση δεν είναι μόνο προσβολή προς τη μνήμη του παππού της αλλά και μια κραυγαλέα περιφρόνηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς υποχρεούται να περιφρουρήσει το κύρος της κυβέρνησης και κυρίως της χώρας». Στην παρούσα φάση, που αναζητείται νομική φόρμουλα, κάποιοι εισηγούνται εφαρμογή του άρθρου 9 της διαθήκης Ωνάση επ’ ωφελεία του Δημοσίου και του ελληνικού λαού.
Η κόρη του Τιερρύ Ρουσέλ και της Χριστίνας Ωνάση άλλωστε, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει με την οικονομική κρίση. Πρόσφατα έδωσε το ευτελές ποσόν του 1,3 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά αλόγων από την Ευρώπη στη Βραζιλία προκειμένου να διεξαχθεί τουρνουά ιππασίας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο με τη “Lufthansa” επειδή θα είχε το όνομά της.
Η σύζυγος του διασήμου αναβάτη κ. Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πώς νοείται το «εθνικό συμφέρον» στην Ελλάδα, ωστόσο και η κυβέρνηση δεν πρέπει να διεκδικεί το ρόλο του «Αστραχάν» στην υποτέλεια. Να γίνει αποδεκτή η τελευταία επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση και να τελειώσει η ιεροσυλία που προσβάλλει τη μνήμη του. Να γίνει άμεση εθνικοποίηση του Σκορπιού και της Σπάρτης.
Διαβάστε ακόμα: