Αισχρή φάμπρικα αδειών παραμονής με πρόσχημα τη φροντίδα ΑμεΑ
Η προ μηνών κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας η οποία προβλέπει την χορήγηση άδειας παραμονής για εργασία σε μετανάστες που φροντίζουν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και συγκεκριμένα ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, φαίνεται πως έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό μία «αισχρή» φάμπρικα.
Ο συνομιλητής μας, αλλοδαπός, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, τον τελευταίο καιρό έχει πολύ δουλειά. Όλο και περισσότεροι είναι οι μετανάστες που τον παίρνουν τηλέφωνο με το εξής αίτημα: «Μήπως ξέρεις κανένα ανάπηρο που χρειάζεται φροντίδα;» ή για να το γράψουμε πιο σκληρά, όπως μας μεταφέρθηκε, «μήπως ξέρεις κάναν ανάπηρο που τα παίρνει;». Το γράφουμε όπως μας το μετέφεραν. Ναι, η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά είναι αυτή και εύκολα θα μπορούσε να το διαπιστώσει και η πολιτεία αν διέθετε τον κατάλληλο μηχανισμό πρόληψης. Σκληρή είναι η αλήθεια, αλλά θα πρέπει να την γράφουμε.
Όποιος αλλοδαπός χωρίς άδεια παραμονής φροντίζει αποδεδειγμένα ( με σύμβαση εργασίας) κάποιον ΑμεΑ, δικαιούται άδεια παραμονής για εργασία στη χώρα μας. Αυτό και μόνον ήταν αρκετό για κάποιους να ξεκινήσουν μία αισχρή «φάμπρικα» τόσο σε βάρος των ΑμεΑ, όσο και σε βάρος των μεταναστών οι οποίοι διεκδικούν μία άδεια παραμονής, αλλά είναι εκτός «κυκλωμάτων».
ΠΩΣ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους μεταναστών, η ταρίφα για μία εικονική σύμβαση εργασίας η οποία ισχύει μέχρι να παρθεί η άδεια παραμονής των τριών ετών, πλέον έχει φτάσει και τα 1.000 ευρώ! Μετά τι γίνεται; Ο μετανάστης λαμβάνει την άδεια παραμονής, εγκαταλείπει συνήθως τον ΑμεΑ που φροντίζει, ο μεσάζων εξαφανίζεται αφού έχει λάβει το 40% της δουλειάς (τα 400 από τα 1.000 ευρώ της ταρίφας) και ο νόμος κρίνεται αποτελεσματικός από την Τρόικα!
Ο μισθός μιας αλλοδαπής ή ενός αλλοδαπού που φρόντιζε κάποιον ΑμεΑ, κυμαίνονταν γύρω στα 500 με 600 ευρώ. Εκεί κυμαίνεται και τώρα με μία επιπλέον επιβάρυνση στην περίπτωση που μεσολαβεί αίτημα για άδεια παραμονής.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ
Το θέμα δεν είναι απλό. Είναι ιδιαιτέρως σοβαρό αλλά δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στα κυκλώματα καθώς όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ του newsbomb.gr, όλα τα στόματα είναι κλειστά αν και η δράση αυτών των κυκλωμάτων είναι γνωστή.
Από τη μία έχουμε συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη συνεχούς περίθαλψης με ένα κράτος να έχει κόψει τις περισσότερους παροχές και ένα σύστημα Πρόνοιας που αιμορραγεί και από την άλλη έχουμε μία σημαντική ομάδα ανθρώπων που τους παρέχεται πια όφελος ζωής να προσφέρουν φροντίδα. Το θέμα είναι αν και μετά την άδεια παραμονής, εξακολουθούν να παρέχουν την φροντίδα και ποιος μηχανισμός μπορεί να ελέγξει κάτι τέτοιο.
Η απάντηση από την «αγορά» της ζωής είναι ναι, αλλά σε λίγες περιπτώσεις. Το φαινόμενο των τελευταίων μηνών όπου μετανάστες ή μετανάστριες εμφανίζονται ως «σωτήρες» κάποιου ατόμου με ειδικές ανάγκες μόλις για δύο ή τρεις μήνες, μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο «χαρτί» και μετά εξαφανίζονται, είναι αρκετά συχνό.
Με αυτόν τον τρόπο εξαπατώνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη, κάποιοι άλλοι πλουτίζουν και κάποιοι νομιμοποιούνται να ζήσουν σ' αυτήν την χώρα, αφού προηγουμένως έχουν εξαπατήσει και... πατήσει πάνω στη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας που έχει ανάγκη.
Την ίδια ώρα που συμβαίνει αυτό οι μετανάστες ΑμεΑ, δίχως άδεια παραμονής, βρίσκονται στην πλέον εφιαλτική θέση. Αυτοί οι άνθρωποι δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τίποτα!
«Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση τα στοιχειώδη, σε πολλές περιπτώσεις ούτε τα προς το ζην. Γιατί δεν τους αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα με βάση τη νομοθεσία. Μετανάστες που μπορεί να δούλεψαν για χρόνια στην Ελλάδα συμβάλλοντας με τη δουλειά τους και με την υπερεκμετάλλευση τους στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα τα χρόνια πριν την κρίση.
Μετανάστες που μπορεί να σακατευτήκαν στη δουλειά λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (δηλαδή θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων) και σήμερα αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα επιβίωσης», διαβάζουμε χαρακτηριστικά από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) .